Последни новини
Home / Законът / Президентът обсъди с правния си съвет необходимостта от промени в Конституцията

Президентът обсъди с правния си съвет необходимостта от промени в Конституцията

Defakto.bg

 

Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията.  Това заяви държавният глава Румен Радев по време на заседание на Правния съвет към президента, съобщи прессекретариата на президента.

На срещата са  обсъдени предложенията и становищата, направени досега в хода на инициираните от президента консултации с представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт.

Засилването на гаранциите за защита на правата на гражданите, конституционният модел на съдебната власт и гарантирането на независимостта на съдебната система са  сред акцентите на днешното заседание.

Функциите на ВСС, отчетността на прокуратурата и контролът над актовете й също са сред объсжданите въпроси  от  президента Радев и членовете на Правния съвет.

През декември м.г., след като президентът  Радев подписа указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор, отй обяви  началото на обществени  консултации  за промени в Конституцията.  Досега Радев  проведе дебати  с представители на академичната общност,  неправителствени организации и сдружения на магистрати за необходимостта от промени в главата „Съдебна власт“,  ролята и мястото на прокуратурата, съставът на ВСС и др.

Още при старта на дебата, президентът обяви, че  ще предложи в Конституцията да се въведе  индивидуалната конституционна жалба, така че е всеки българин да може да сезира Конституционния съд, каквато възможност имат гражданите в европейските  държави.

About De Fakto

Проверете също

МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

 Министерството на правосъдието публикува  за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № …

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.