Последни новини
Home / Законът / Президентът обсъди с правния си съвет необходимостта от промени в Конституцията

Президентът обсъди с правния си съвет необходимостта от промени в Конституцията

Defakto.bg

 

Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията.  Това заяви държавният глава Румен Радев по време на заседание на Правния съвет към президента, съобщи прессекретариата на президента.

На срещата са  обсъдени предложенията и становищата, направени досега в хода на инициираните от президента консултации с представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт.

Засилването на гаранциите за защита на правата на гражданите, конституционният модел на съдебната власт и гарантирането на независимостта на съдебната система са  сред акцентите на днешното заседание.

Функциите на ВСС, отчетността на прокуратурата и контролът над актовете й също са сред объсжданите въпроси  от  президента Радев и членовете на Правния съвет.

През декември м.г., след като президентът  Радев подписа указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор, отй обяви  началото на обществени  консултации  за промени в Конституцията.  Досега Радев  проведе дебати  с представители на академичната общност,  неправителствени организации и сдружения на магистрати за необходимостта от промени в главата „Съдебна власт“,  ролята и мястото на прокуратурата, съставът на ВСС и др.

Още при старта на дебата, президентът обяви, че  ще предложи в Конституцията да се въведе  индивидуалната конституционна жалба, така че е всеки българин да може да сезира Конституционния съд, каквато възможност имат гражданите в европейските  държави.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.