Последни новини
Home / Законът / Антипротестиращи внесоха жалба срещу блокадите в столицата (допълнена)

Антипротестиращи внесоха жалба срещу блокадите в столицата (допълнена)

Defakto.bg

Жалбата  срещу блокадите в столицата внесоха в прокуратурата   тази сутрин от Инициативата на Facebook групата „Не подкрепям протеста” . В нея антипротестиращите търсят  съдействие за прекратяване на блокадите, които затрудняват придвижването в столицата.  Подписите под жалбата са около 100.

Решихме да подадем жалба до прокуратурата и МВР за издевателствата, които се правят върху софиянци, ходят ни по главите вече не знам колко време, трябва нещо да се вземе да се направи. Ние сме граждани, които не сме съгласни да излизат и да блокират кръстовищата от наше име. Не сме ги упълномощили ония хора там от наше име да се изказват и да правят зулуми“, казва Веселин Георгиев при влизането си в Съдебната палата, цитиран от БГНЕС.

С настоящата жалба искаме да изразим притеснението си и възмущението си от безчинствата, които се вършат ежедневно на кръстовищата „Орлов мост“, пред Софийския университет и на бул. „Цар Освободител“, забулени под формата на мирен протест. Търсим вашето съдействие за прекратяване на тези хулигански действия“, пише в жалбата.

Жалбоподателят не е ходил лично лично при протестиращите, информация е получил от медиите. „По снимки от медиите правят си софри, алкохол, скари, използват дворовете на живущите там по нужда, смърди всичко и самото блокиране, нарушават правата на всичките. Не знам колко са няколко десетки, и стотици да са, не могат да ходят по главите на 2 милиона софиянци“, смята той. Като доказателство към жалбата са приложени и снимки.

„Ние също сме граждани на тази страна и имаме права. Искаме да ползваме правото си на свободно предвижване, правото си на работа и правото на поне малко почивка и спокойствие след и без това натовареното ни ежедневие“, се казва още в жалбата.

В отговор на жалбата пред палатковия лагер на площад „Независимост“ в столицата тръгна подписка в подкрепа на протестиращите, съобщи БТВ.  На 29-ия ден от протестите блокадите в София при Триъгълника на властта, при Ректората на СУ и  на Орлов мос  остават до изпълнение на исканията –  оставка на правителството и на главния прокурор. „Хората в палатките няма да си тръгнат, докато не постигнат и двете си искания – оставка на правителството и на главният прокурор Иван Гешев. Затова, след оставката на кабинета, протестът ще се премести в съдебната палат, заяви адвокта Николай Хаджигенов.  „Ако не ни допуснат вътре, ще стоим отвънка, да видим Гешев как ще влезе, като ние сме отвън. 5 са работещите входове, ще ги затворим всичките. И не само на тази съдебна палта, ако трябва на всичките. И Гешев ще трябва да се премести в някоя джипка„, каза той.

Според адвоката,  Гешев може да бъде свален и по време на служебен кабинет.

Междувременно Административен съд – в Стара Загора разпореди проверка кой и защо блокира пътя за Хасково и кой е издал заповед да се преустанови движението в отсечката.  Делото е образувано по искане на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията – Варна. Предстои произнасяне.

Снимка БГНЕС

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.