Последни новини
Home / Законът / БХК: С действията си от последните дни властите недопустимо накърняват медийната свобода

БХК: С действията си от последните дни властите недопустимо накърняват медийната свобода

Defakto.bg

Създава се впечатление, че управляващата партия подкрепя или дори поощрява потискане на журналистическата дейност 

БХК призовава органите на досъдебното производство да се сезират въз основа на публично достъпните материали за проявите на насилие и да проведат срочно и ефективно разследване, като установят виновните лица.

 През последните шест дни станахме свидетели на най-малко три случая, в които журналистическата дейност на независими медии е атакувана или препятствана. От публично известната информация, включваща и свидетелски видеоматериали на тези случаи, може да се предположи пряко или косвено участие в тази дейност на институции на изпълнителната власт или управляващата политическа партия ГЕРБ.

На 28 юли репортаж с неудобни въпроси по време на посещението на премиера Бойко Борисов в град Враца беше свален от интернет страницата на телевизия „Враца“ и от „Ю Тюб“ канала на телевизията.

На 4 август телевизия Би Ти Ви излъчи в сутрешния си блок репортаж на журналистката Дани Атанасова, която на живо в ефир показа как полицейски кордон не я допуска да разговаря с ромите, засегнати от кампанията на община Стара Загора по премахването на над 90 незаконни жилищни постройки в града. Едва след това тя бе допусната до засегнатите.

На 5 август, при опит да отразят събития около националната конференция на политическа партия ГЕРБ, журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова бяха нападнати физически от маскирано лице, което по-рано удря лица, протестиращи на мястото на провеждане на конференцията. Три мобилни телефонни апарата на Паунова са отнети с насилие и повредени от нападателя, а Шикерова той посяга да удари, засилвайки се към нея. Тези събития бяха отразени във видеозаписи, разпространени от журналистките в социалната мрежа „Фейсбук“[1]. На запис от телевизия Би Ти Ви се вижда как по-рано същото лице, както и други цивилни, удрят протестиращи в присъствието и без намеса на охраната на събитието[2].

Всички тези прояви будят сериозна тревога за състоянието на медийната свобода в България. Репресиите са насочени както срещу протестиращи граждани, така и срещу медии, които често са критични към властта, като в един от случаите е извършено нападение с физическо насилие над повече от едно лице.

БХК призовава органите на досъдебното производство да се сезират въз основа на публично достъпните материали за проявите на насилие и да проведат срочно и ефективно разследване, като установят виновните лица. Призоваваме и контролните органи на частната охранителна дейност при Главна дирекция „Национална полиция“ на Министерството на вътрешните работи да извършат срочна проверка на организацията на охранителната дейност по време на националната конференция на политическа партия ГЕРБ – независимо дали охраната на събитието е била организирана от ГЕРБ или от София Тех Парк – и по-конкретно действията и бездействията на охранителния състав, като огласят резултатите от проверката. ♦

[1] Виж запис във „Фейсбук“ на адрес: https://www.facebook.com/genka.shikerova.94/videos/10223543056275036/.

[2] Виж запис на телевизия Би Ти Ви на адрес: https://btvnovinite.bg/bulgaria/naprezhenie-i-sblasaci-sled-konferencijata-na-gerb.html

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.