Последни новини
Home / Законът / Как съдилият Гешев за дискриминация Христо Николов плати двойно за разноските на главния прокурор

Как съдилият Гешев за дискриминация Христо Николов плати двойно за разноските на главния прокурор

Defakto.bg

Активистът оспори хонорар за адвоката на обвинител №1

Христо Николов

Ромският активист Христо Николов, който търсеше отговорност от Иван Гешев за дискриминация заради оценката „и циганите правят така по дела“, в крайна сметка плати двойно за разноските  на главния прокурор по водените срещу него дела.

От присъдените в полза на Гешев 600 лева за адвокат, Николов получи от частен съдебен изпълнител сметка от 1 226,03 лева за доброволно изпълнение. Като 360 лева от сумата също са хонорар за адвокат на главния прокурор, този път заради изпълнителното дело. А междувременно му бе наложен запор върху банкова сметка и възбрана върху част от жилището му.

Ромският активист плати двойната, че и отгоре сметка в дадения му срок за доброволно изпълнение – иначе знае ли се, във всички случаи сумата щеше да нараства и със сигурност щеше да има още главоболия. Но на свой ред потърси защита на правата си и оспори като прекомерен новият хонорар за защитата на Главния. Иначе излиза, че го „наказват“, задето е дръзнал да води дела.

Както Де факто писа, Комисията за защита от дискриминация, Административен съд София-област и накрая Върховният административен съд не видяха нищо нередно в думите на Гешев, казани в интервю пред БНТ през април миналата година, когато още бе зам.-главен прокурор, не откриха специална насоченост и унизително отношение към ромите у нас чрез поголовното им приравняване на престъпници и ги оцениха като реализация на правото на обвинителя на свобода на мнението.

Нещо повече, в окончателното решение на ВАС се заявяваше, че Гешев не само не е осъществил дискриминация с „и циганите правят така по дела“, а изобщо не е можел да бъде преследван за дискриминация, понеже го пазел функционалният му имунитет – чл. 132 от Конституцията, че магистратите не носят гражданска и наказателна отговорност за техните служебни действия, освен ако извършеното не е умишлено престъпление от общ характер. Позоваха се и на промяната в чл. 214 ЗСВ от тази година, която забрани съдиите, прокурорите и следователите да са ответници в административно производство, включително за дискриминация при или по повод изпълнението на служебните им функции. Остана въпросът дали оценките в интервю са част от изпълнението на службата, но – така или иначе – на полето на административното правосъдие казусът приключи в полза на главния прокурор.

А той си е поискал присъдените му от Административен съд София-област (АССО) разноски – 600 лева възнаграждение за адвокат. В края на май АССО издава изпълнителен лист за тази сума в полза на Иван Гешев.

В края на юли Николов получава поканата за доброволно изпълнение, наред със съобщението за запора и възбраната. От разбивката на сумите се разбира, че към присъдените 600 лева са присъединени 150,11 лева разноски по изпълнителното дело. 115,92 лева такса по т. 26 от Тарифа за таксите и разноските по ЗЧСИ с включен ДДС, както и 360 лева „други суми“ (в това число ДТ, адвокатско възнаграждение, възнаграждение за пазач и прочее, пише в поканата). След запитвания до ЧСИ длъжникът научава, че въпросните „други суми“ са също хонорар за адвоката на Гешев, вече по изпълнителното дело.

През 2017 г. в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) бяха въведени сериозни ограничения за таксите по изпълнението, които са в сила от началото на 2018 г. Правилото, включително е, че общият сбор от всички пропорционални такси (върху интереса) за сметка на длъжника или на взискателя в едно изпълнително производство не може да надвишава една десета от задължението, освен когато техният минимален размер, определен в тарифата, надвишава този размер. Въведен бе и твърд лимит за сбора от всички такси – прости и пропорционални – за сметка на длъжника, като за задължения от  50 на сто до една минимална работна заплата максимумът е 70 на сто от минималната работна заплата. От 1 януари МРЗ е 610 лева.

По запитване на Де факто от Камарата на ЧСИ направиха проверка на случая и увериха, че частният съдебен изпълнител е бил стриктен в определянето на таксите и разноските по изпълнението, според зададените лимити.

Адвокатският хонорар обаче не влиза в тази графа. Погледнахме Наредба 1 на Висшия адвокатски съвет за минималния размер на адвокатските възнаграждения, действала към момента на издаването на изпълнителния лист, образуването на изпълнителното производство и изпращането на поканата за доброволно изпълнение (преди новото увеличение, в сила от 4 август). Адвокатската тарифа, според нея, е 100 лева за образуване на изпълнително производство – за изпращането на изпълнителния лист на изпълнител с район на действие по местоживеенето на длъжника. За „процесуално представителство, защита и съдействие“ на страна по изпълнителното дело за вземания от 500,01 лв. до 1000 лв. пък хонорарът е  1/5 от 100 лева (възнаграждението по дела с определен материален интерес), то ест 20 лева.

Така общият адвокатски хонорар в случая, по регламентирания минимум, би трябвало да е 120 лева. Да, защитниците могат да определят и по-високи тарифи за клиентите си (особено ако ще ги плащат други), но до 360 лева разликата е тройна.

От 4 август минималните разценки за защита нараснаха, но към тази дата Христо Николов вече е платил двойната сметка и въпросното увеличение не може да е аргумент.

А в началото на седмицата той е изпратил жалба до частния изпълнител. Която гласи:

„УВАЖАЕМИ Г-Н СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ,

С настоящото ВЪЗРАЗЯВАМ в установения срок по отношение на размера на адвокатския хонорар по горното изпълнително дело. Считам, че същото не представлява никаква фактическа и правна сложност. Заплатил съм главница, лихви, разноски и такса на ЧСИ доброволно на основание покана за доброволно изпълнение. Отделно от това адвокатският хонорар е несъответен на стойността на главницата и действащата Тарифа за минималните адвокатски възнаграждения. Поради изложеното моля да бъде намален до минималния хонорар.“

Последната дума при оспорване на разноските е на окръжния съд.

About Елена Енчева

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.