Последни новини
Home / Законът / Окончателно, военен съдия – отличник в конкурс, се размина с повишение във ВКС

Окончателно, военен съдия – отличник в конкурс, се размина с повишение във ВКС

Defakto.bg

Няма съмнение – военният съдия от Пловдив Даниел Луков няма да бъде повишен във Върховния касационен съд (ВКС).

Това следва от решение на Върховния административен съд (ВАС) – второ подред в битката на Луков за правата му.

Магистратът Луков се разминава с ВКС, макар да е изкарал 5,90 на проведения конкурс за върховен съдия и бе класиран пети измежду множеството претенденти. Затова пък места във ВКС получиха кандидати, останали по-надолу в класирането.

С решнието си от днес Тодор Тодоров – председател и докладчик, Росен Василев, Сибила Симеонова от Върховния административен съд отхвърлят жалбата на Луков срещу отказа на Съдийската колегия от февруари тази година да го повиши. И обявяват за недопустима втората му жалба – срещу назначението на Деница Вълкова, председател на Апелативния съд в Бургас, във ВКС, макар да е била осма в красирането. Вълкова е повишена по реда на чл. 193, ал. 6 от съдебния закон – за назначенията на останалите „под чертата“. На Луков бе отказано повишение и по този ред.

Решението за отхвърлената жалба е окончателно, това за прекратяването на делото поради недопустимост на жалбата (за назначението на Вълкова) може да се оспори пред петчленен състав на ВАС.

Драмата с военния съдия е от юли миналата година, когато мнозинството от кадровиците му отказа „редовно“ повишение със странни аргументи срещу професионалните му качества, въпреки отличната оценка и становището на конкурсната комисия от върховни магистрати. Подобно решение бе прецедент, а назначение във ВКС получи следващата по ред Петя Рушанова-Колева. ВАС пък отхвърли жалбата на Луков, като обяви, че Съдийската колегия има право на самостоятелна оперативна преценка, която може да не повтаря конкурсните резултати.

Първото решение на ВАС има силата на пресъдено нещо и с него конкурсната процедура за съдия Луков е приключила с неизбирането му, заявяват сега Тодор Тодоров, Росен Василев и Сибила Симеонова. А след като това е така, магистратът вече няма правен интерес да обжалва и назначението на Деница Вълкова по реда на чл. 193, ал. 6 ЗСВ, подчертават те.

 

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.