Последни новини
Home / Законът / Президентът: Наследството на авторитарното управление е изключително тежко (допълнена)

Президентът: Наследството на авторитарното управление е изключително тежко (допълнена)

Defakto.bg

 Държавният глава представи Национален  стратегически документ с предложение за излизане от кризата

Стремежът е на всеки етап от обсъждането да бъдат обхванати максимално повече българи – и у нас, и в чужбина, на техните идеи, талант и дързост. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност, каза Радев

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко.  Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата. На суровата действителност от пиара. На законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава. На законността от задкулисните договорки.  Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и мога да кажа,  че върна историческият часовник на България в зората на Прехода, когато, спомняте си, се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори.

Това заяви президентът Румен Радев в резиденция „Бояна“при представянето за обществено обсъждане  на първата част от проекта за Национален стратегически документ,  разработен от Стратегическия съвет към президента.

Наследството  можем да  преодолеем само с единна воля и активна гражданска позиция.  Днес Стратегическият съвет ще представи първият етап – анализ на ситуацията в страната. Защо е необходимо да имаме ясна и детайлна картина на това състояние? Защото това е задължителното условие, за да разберем причините, поради които стигнахме дотук, да осъзнаем в дълбочина и едва тогава да градим реалистични стратегии и планове за бъдещето!

Радев приветства  решението на Стратегическият съвет да не се поддава на изкушението да представя готови за следване рецепти за бъдещето.  Да заложи на коренно различен подход  на откритост, системност и последователност, призова президентът.

Резултатите от работата на съвета съвпадат с исторически за страната момент, когато българите излязоха от апатията, хипнозата и пропагандата. Когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията и единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска държава, каза Радев.

Той подчерта, че българите отхвърлят пропагандата и имат право да знаят какво е истинското състояние на страната и да търсят алтернатива на днешната безпътица:

Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят. И вчера отново заяви, че в последните три години България била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни, по статистика. Тази статистика обаче опровергава пропагандата„.

 Президентът отбеляза, че Стратегическият съвет залага на откритост, системност и последователност. Затова Националният стратегически документ ще се представи на три етапа:

–      Анализ на състоянието на държавата

–      Причини за незадоволителните резултати в общественото развитие

–      Визия и необходими действия за успешното развитие на страната

Стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати максимално повече българи – и у нас, и в чужбина, на техните идеи, талант и дързост. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност“, посочи още президентът.

Държавният глава подчерта, че резултатите от работата на съвета съвпадат с исторически за страната момент. „Българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата. Открито и без страх изричат истините за превзетата държава, за лъжите, арогантността и грабежа на управлението. Демонстрираха своята решимост да си отвоюват държавата от мафията и единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска страна“, каза държавният глава.

Обществени дискусии под егидата на СТРАТЕС ще се провеждат до окончателното изработване на Национален стратегически документ на България и това ще отличава този стратегически документ от всички предишни, според председателя на Стратегическия съвет проф. Александър Маринов.

„Националната програма за развитие България 2020 изтича през настоящата година и не е постигнала целите и приоритетите си. Дори там, където има положителни тенденции, като икономически ръст и нарастване на износа, те не водят до подобряване на живота на мнозинството от българите, а напротив – изострят неравенствата и задълбочават демографската катастрофа“, посочи проф. Маринов.

За целта Стратегическият съвет към държавния глава представя за обществено обсъждане първата част от проект за Национален стратегически документ, който ще бъде публикуван на интернет-страницата на президентската институция. В проекта се анализира изпълнението на действащия висш стратегически документ у нас – Националната програма за развитие България 2020, а представеният от СТРАТЕС анализ се основава на официално потвърдените от правителството и международни организации данни и изводи.

Стратегическият съвет към държавния глава в партньорство с гражданската инициатива „Ние, е-народът” открива от днес и обществения дебат за приемането на Национален стратегически документ. Дебатът ще се води на профилите на инициативата в социалните мрежи Facebook и LinkedIn.   https://www.facebook.com/nieenarod/

Мнения, бележки и предложения ще могат да бъдат отправяни и на специализиран сайт, където проектът ще бъде представен по основни тематични области. На сайта периодично ще бъдат публикувани новини от процеса на дискусия, експертни мнения и предложения, исторически обзори за реализирани държавнически стратегии, материали по проблемите на е-демокрацията и др.

Първите въпроси в рамките на обществената дискусия са:

  • Смятате ли, че днес България е „държава с конкурентоспособна икономика, осигуряваща условия за пълноценна социална, творческа и професионална реализация на личността чрез интелигентен, устойчив, приобщаващ и териториално балансиран икономически растеж”, както бе предвидено в Националната програма България 2020?
  • Изхождайки от днешните реалности и най-вече наложилия се модел на управление, смятате ли за постижимо през 2030 г. България да е: „държава с висок жизнен стандарт и конкурентноспособна, нисковъглеродна икономика … адаптираща се към променящия се свят чрез своето високообразовано, креативно, солидарно и здраво общество, плодородна почва за идеи и притегателна сила за инвестиции и човешки капитал … Българският гражданин играе активна роля в бъдещето на своята държава, има богати възможности за личностно и професионално развитие и живее в справедливо и толерантно общество, в което гласът му се чува?”
  • Ако действителността се разминава с тези предначертания, кои според вас са основните причини?

По думите на проф. Александър Маринов, проблемът не е в търсенето на решения в отделни области, тъй като досега у нас са били представени 200 различни стратегии за развитие. Затова е необходим цялостен подход към очертаването на желаното бъдеще на нацията и пътищата за неговото постигане.  „Рискът за пореден десетгодишен период нацията да остане в плен на неизпълними пожелания, е реален. За да избегнем този риск, са нужни решителни промени“, подчерта още проф. Маринов.

Вчера президентът обсъди с Правния си съвет необходимостта от промени в Конституцията. Според Румен Радев липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности за развитието на България като демократична държава.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.