Последни новини
Home / Законът / И след настояване от Еврокомисията, ВСС отказа да удължи командироването на „конфликтен“ съдия в Брюксел

И след настояване от Еврокомисията, ВСС отказа да удължи командироването на „конфликтен“ съдия в Брюксел

Defakto.bg

Освободиха от АССГ назначената за европейски прокурор Теодора Георгиева

Извънредно заседание с няколко кадрови точки изненадващо проведе Съдийската колегия на ВСС днес.

От изпратените впоследствие прессъобщения се разбра, че е имало важни обсъждания.

Съдия Катерина Енчева

Така въпреки настояване от Европейската комисия кадровиците да преразгледат отказа си за удължаване на командироването на съдия Катерина Енчева в Брюксел, те упорито са го потвърдили. Става дума за столичната съдийка, която спря делото за гражданска конфискация срещу Цветан Василев и други и сезира Съда на ЕС с преюдициално питане дали българската процедура за конфискация, необвързана с присъда, е в синхрон с европравото.

На 7 юли с 2 „за“ срещу 8 „против“ кадровиците отказаха да продължат командироването на Катерина Енчева в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ на Европейската комисия за още две години със странни аргументи – че тя и съпругът й работели в пренатовареното Гражданско отделение на СГС, а когато някой от тях бил на работа в Брюксел, другият излизал в неплатен отпуск. (Това – при липсата на възражения от председателя на СГС за продължаване на командироването). Промъкна се и мотив и за създаването на „номенклатура“ на командированите в евроинституции, а имало и други достойни.

От съобщението днес се разбира, че 16 юли във ВСС е получено писмо от и.д. генералния директор на ГД „Правосъдие и потребители“ на ЕК, в подкрепа на искането за продължаване на командироването на съдия Енчева (за периода от 1 ноември 2020 г. до 31 октомври 2022 г.), като е посочено, че това е важно както заради приемственост, така и за поддържане на необходимите практически знания и опит. Изтъкнати са изключителните резултати на съдия Енчева и нейната ключова роля за постигането на политическото споразумение относно регламентите за връчване на документи и събиране на доказателства, както и очаквания от нея принос за последващите дейности в тази област, включително правилата за прилагане на Регламента.

Писмото обаче е прието за сведение, мандатът на Катерина Енчева в Брюксел твърдо изтича на 31 октомври. Отхвърлено е предложението на Лозан Панов отказът да бъде преразгледан.

Новият европейски прокурор Теодора Георгиева

С друго решение кадровиците са освободили като съдия в Административен съд – София-град назначената за европейски прокурор Теодора Георгиева. Освобождаването е считано от 29 юли –  датата на публикуване в Официалния вестник на Европейския съюз на решението на Съвета за назначаването й за европейски прокурор в Европейската прокуратура. Георгиева ще е европейски прокурор, посочен от България, за срок от шест години.

Като основание за освобождаването от длъжността „съдия“ е посочен текстът за несъвместимост, който забранява на магистратите у нас да заемат длъжности в институции на ЕС (чл. 195, ал. 1, т. 2 от Закона за съдебната власт). В същото време остава неясно дали след изтичането на мандата й Теодора Георгиева може да поиска възстановяване като съдия в АССГ или на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт. Такава възможност в закона засега е предоставена само за депутати, кметове, общински съветници, министри и зам.-министри, съдии от КС, председателя или заместниците на ДАНС, членовете на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Въпросът за статута след изтичането на мандата в Европейската прокуратура бе поставен от кандидат още при изслушването на претендентите за поста у нас.

С трето решение от днес след оставка, считано от 1 септември, е освободен съдията от РС-Нова Загора Сава Шишенков, командирован в Софийския районен съд.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.