Последни новини
Home / Законът / Реакции на нощните акции: Огън с бензин не се гаси, блокадите ще се появят отново, оставката запазва достойнството

Реакции на нощните акции: Огън с бензин не се гаси, блокадите ще се появят отново, оставката запазва достойнството

Defakto.bg

В Конституцията сред органите, оправомощени да отговарят за реда и общественото спокойствие, не фигурира Коалиционен съвет

Органите на реда изпълняват своите задължения и изпълняват заповеди, в случая заповедта идва от министър-председателя на България, така че няма как да не я изпълнят – това заяви за среднощната акция срещу блокади и палаткови лагери бившият министър на вътрешните работи  Емануил Йорданов, сега адвокат.

Ние не трябва да съсредоточаваме вниманието си върху полицаите, тъй като те са точно толкова пострадали от недъгавото управление на ГЕРБ, колкото и всички останали граждани. Да не забравяме, че и те протестираха на няколко пъти, докато управлява ГЕРБ“, коментира  Йорданов в предаването „Хоризонт за вас“.

Според него управляващите просто не са си дали сметка, че блокадите ще се появят отново: „Направиха си едно бутафорно мероприятие, с което да покажат колко са единни и решими да завършат мандата си, след което направиха един коалиционен съвет и премиерът си изми ръцете с коалиционните партньори като каза, че той бил готов да се подаде оставката, но те не му давали“.

В случая обаче оставката означава само едно – запазване на достойнството, и коалиционният партньор не би могъл да задължи който и да е да изгуби достойнството си, посочи бившият МВР шеф.

Йорданов прогнозира радикализация на протестите при всички положения, защото „управляващите се гаврят с протестиращите“.

Опитват се да гасят огън с бензин, няма да се получи – така социологът Цветозар Томов коментира пред БГНЕС среднощната акция на полицията. срещу палатковите лагери в София и останалите градове на страната.

Очевидно е, че акциите на гражданско неподчинение са политически акции и имат политически искания за оставка на правителството, както и на главния прокурор. Очевидно е, че това, което се случи тази нощ е политически отговор на тези акции“, смята Цветозар Томов.  Според него решението за премахване на палатките ще доведе до засилване на протестните действия в София и останалите градове от страната.

„Почти няма никакво значение дали ще се отрази чрез продължителен период на засилване на протестните акции. Със сигурност обаче ще се отрази на политическите настроения в страната и то в посока, в която управляващите не искат“,  заяви още социологът.

По повод изявлението на  лидера на НФСБ Валери Симеонов, че отстраняването на блокадите е било по предложение на  вчерашния коалиционен съвет,   Томов попита – защо полицейските началници, в своите публични изявления, не са съобщили това, а са настоявали, че решението е на равнище полицейски структури. „За мен това е много съществен проблем, който в тази политическа криза си струва да бъде обект на внимание от страна на обществеността – защото позволяваме тоталното разделяне на власт от отговорност? Нека тези, които са взели това решение, излязат пред обществото и го заявят публично“, призова още Цветозар Томов.

Аз съм от тези хора, които смятат, че кръстовищата трябва да са свободни за хората, които ги преминават. Едно е да протестираш, друго е да тероризираш град, като пречиш на придвижването.  Това заяви пред БНР Валери Найденов, журналист и политически анализатор, който  подкрепя действията на управляващите.  „Щеше да стане интересно, ако още една седмица бяха останали блокирани кръстовищата и тогава тези, които ги блокират, щяха да усетят народната любов наистина“, изтъкна той в предаването „Хоризонт за вас“.

Според него нищо не пречи на хората да протестират, но да не блокират кръстовищата.

Чувам всякакви закани, но се надявам, че те не представляват основната философска мисъл на протеста…Една държава, която може спокойно чрез избори да си сменя управляващите, трябва да го прави именно така. А това пред очите ни е опит за преврат от тъмни сили

Бойко Борисов се опитва отчаяно да се дистанцира от това, което става. Властта вече изключително много прилича на комунистическата. Това каза пред БНР културният антрополог и университетски преподавател проф. Ивайло Дичев.

Сливане на едрия бизнес с цялата политическа власт и една съдебна власт, прокуратура по-специално, която арестува преди да си е измислила за какво точно да обвини хората, и медии, които манипулират и лъжат. Към това се прибавя и насилието. Крачка по крачка то става все по-видимо и по-брутално“, коментира проф. Дичев.

 

Беше обявено, че нещо, наречено Коалиционен съвет, е взело решение за изгонване на протестиращите от Орлов мост. Тоест, че полицейска операция се планира от политически орган – в Конституцията сред органите, оправомощени да отговарят за реда и общественото спокойствие, не фигурира Коалиционен съвет. А Валери Симеонов не е част от изпълнителната власт и няма право на това“, коментира съпредседателят на „Демократична България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов.

Да обобщим, в потайна доба, макар че подобни действия трябва да се извършват денем, се провежда полицейска операция, наредена от политически комисари като Валери Симеонов. Това е нарушение на Конституцията! Разделението на властите трябва да бъде установено, защото това са базови условия за свобода и правата на гражданите„, категоричен бе юристът.

Христо Иванов направи изявлението, след като излезе от разпит в СДВР. Бил е спешно извикан да дава обяснения по образувано досъдебно производство. Поводът са червени петна по фасадата на Съдебната палата, видени от обвинителите в негов клип от 3 август.  Тогава Иванов внесе сигнал до всички прокурори чрез Главния с настояване да се занимаят със съдържанието на първия запис на Борисов (обявен за автентичен от международни експертизи, за който ПРБ разследва само кой е записвал) и най-вече за разказа на премиера как е обсъждал бъдещи операции с бившия главен прокурор Сотир Цацаров насред предизборната кампания.

Отговор засега няма. Затова пък прокурорите се сезираха за петната по Съдебната палата.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.