Последни новини
Home / Законът / Решението на Конституционният съд за имунитета на президента излезе в “Държавен вестник”

Решението на Конституционният съд за имунитета на президента излезе в “Държавен вестник”

Defakto.bg

Решението на Конституционния съд по дело 1 от 2020 г. е обнародвано в “Държавен вестник” днес. То бе взето единодушно от конституционните съдии на 30 юли и стана известно като делото “за имунитета на президента”.

В тълкувателното решение КС отговори на шест въпроса по чл. 103 от Конституцията, зададени от главния прокурор Иван Гешев в началото на годината, когато пресслужбата на ПРБ бе започнала да оповестява записи от СРС с “предполагаемо участие” на държавния глава. А авторитетни юристи обявиха, че основният закон е достатъчно ясен по въпроса за наказателната неприкосновеност и неотговорността на президента и вицепрезидента и подчертаха, че прокуратурата няма място в процедурата по импийчмънт.

Обвинител №1 обаче настояваше да разбере дали и докъде може да упражнява наказателна репресия (и по НПК, и извън него) срещу държавния глава, искаше разяснения за съдържанието на понятията “държавна измяна” и “нарушение на Конституцията” – основанията за повдигане на обвинения срещу него от 160 народни представители пред КС и т.н.

Въпреки последвалите противоречиви интерпретации, конституционните съдии бяха категорични: докато заемат постовете си, президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани, проверявани, прослушвани, проследявани, обискирани, а домовете и кабинетите им – претърсвани. В никакъв случай не могат да бъдат обвинявани. При данни за извършено престъпление от някого от двамата се образува наказателно производство, но в неговите рамки могат единствено да се събират доказателства, незасягащи сферата на президента и вицето и техните лични права и свободи. И дотам.

Разтълкуваха също на главния прокурор, че “държавна измяна” по смисъла на чл. 103 винаги е престъпление от Глава Първа на НК (“Престъпления срещу републиката”), а “нарушение на Конституцията” може да е престъпление, но може и да не е. Най-вече, напомниха от КС, процедурата за повдигане на обвинение и отстраняване на държавния глава, е политическа, а не наказателна.

По принцип решенията на Конституционния съд влизат в сила три дни след обнародването им. При тълкувателните решения обаче е изначално ясно – те поясняват смисъла на разпоредбите на основния закон и адресатите са длъжни да зачитат казаното от мига на постановяването на решението.

 

About De Fakto

Проверете също

Агенция по вписванията участва в плана за възстановяване с искане за финансиране от 60 млн. лв.

  Агенция по вписванията участва в плана за възстановяване с искане за финансиране над 60 …

Съдът остави в ареста мъжа, стрелял по бившата си приятелка във фризьорски салон

Софийският градски съд определи мярка “Задържане под стража” на Златко Баждаров, обвинен, че е стрелял …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.