Последни новини
Home / Законът / Решението на Конституционният съд за имунитета на президента излезе в “Държавен вестник”

Решението на Конституционният съд за имунитета на президента излезе в “Държавен вестник”

Defakto.bg

Решението на Конституционния съд по дело 1 от 2020 г. е обнародвано в “Държавен вестник” днес. То бе взето единодушно от конституционните съдии на 30 юли и стана известно като делото “за имунитета на президента”.

В тълкувателното решение КС отговори на шест въпроса по чл. 103 от Конституцията, зададени от главния прокурор Иван Гешев в началото на годината, когато пресслужбата на ПРБ бе започнала да оповестява записи от СРС с “предполагаемо участие” на държавния глава. А авторитетни юристи обявиха, че основният закон е достатъчно ясен по въпроса за наказателната неприкосновеност и неотговорността на президента и вицепрезидента и подчертаха, че прокуратурата няма място в процедурата по импийчмънт.

Обвинител №1 обаче настояваше да разбере дали и докъде може да упражнява наказателна репресия (и по НПК, и извън него) срещу държавния глава, искаше разяснения за съдържанието на понятията “държавна измяна” и “нарушение на Конституцията” – основанията за повдигане на обвинения срещу него от 160 народни представители пред КС и т.н.

Въпреки последвалите противоречиви интерпретации, конституционните съдии бяха категорични: докато заемат постовете си, президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани, проверявани, прослушвани, проследявани, обискирани, а домовете и кабинетите им – претърсвани. В никакъв случай не могат да бъдат обвинявани. При данни за извършено престъпление от някого от двамата се образува наказателно производство, но в неговите рамки могат единствено да се събират доказателства, незасягащи сферата на президента и вицето и техните лични права и свободи. И дотам.

Разтълкуваха също на главния прокурор, че “държавна измяна” по смисъла на чл. 103 винаги е престъпление от Глава Първа на НК (“Престъпления срещу републиката”), а “нарушение на Конституцията” може да е престъпление, но може и да не е. Най-вече, напомниха от КС, процедурата за повдигане на обвинение и отстраняване на държавния глава, е политическа, а не наказателна.

По принцип решенията на Конституционния съд влизат в сила три дни след обнародването им. При тълкувателните решения обаче е изначално ясно – те поясняват смисъла на разпоредбите на основния закон и адресатите са длъжни да зачитат казаното от мига на постановяването на решението.

 

About De Fakto

Проверете също

841 от 1531 прокурори избраха Евгени Иванов във ВСС

Общо 117 магистрати пуснали недействителен глас, 573 не са гласували С гласовете на 841 от …

Прокурорите избират нов член на ВСС (допълнена и обновена)

Два протеста пред Съдебната палата срещу вота Прокурорите от страната гласуват днес за нов член …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.