Последни новини
Home / Законът / Лиляна Деянова: Никога не съм имала общ бизнес с Васил Божков, не вярвам делото срещу мен да стигне до обвинителен акт (допълнена)

Лиляна Деянова: Никога не съм имала общ бизнес с Васил Божков, не вярвам делото срещу мен да стигне до обвинителен акт (допълнена)

Defakto.bg

Прокуратурата отговори с прессъобщение

„Познавам Васил Божков, както познавам и много други хора, но нашият бизнес няма нищо общо с него и това стана ясно“ – това обяви Лиляна Деянова в интервю вече от вкъщи, където е под „домашен арест“. Тя говори пред бТВ.

На 6 август състав на Апелативния специализиран съд замени най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ със следващата по тежест и след 4 месеца в килията Деянова, известна в миналото и като певицата ЛиЛана, я напусна. Съдиите приеха, че на този етап от разследването срещу нея „задържането под стража“ вече е непропорционална мярка.

Лиляна и съдружникът й Мартин Димитров (той все още е арестант) са обвинени за заплахи срещу служители на АПИ, организирана престъпна група и представяне на неверни данни за получаване на евросредства по програмата „Иновации и конкурентноспособност“. Шумните им арести през април веднага бяха свързани с Васил Божков, неотдавнашни съобщения на прокуратурата пък информираха как при претърсване у адвокат на Божков било открито неподписано прокурорско постановление за отказ да се образува досъдебно производство срещу Деянова и Димитров.

На въпрос какво я свързва с Васил Божков, Лиляна днес отговори: „Познавам го от много години, отношенията ни не са бизнес, в момента дори не поддържаме връзка. Но това търсене на бизнес връзка само по себе си е проблем. В една правова държава да се търсят такива отношения, за да се градят обвинения, е позорно“. Попитана, дали все пак Божков й е помагал, каза: „Когато завърших образованието си в Англия, аз бях много мотивирана, че мога да постигна нещо сама, много рядко съм искала помощ, с Мартин много сме се борили за всичко, което сме правили. От Васил Божков съм искала съвети за някои нещо, макар че ай ти сферата не е нещо, от което разбира. Когато го информирахме, че ще участваме в процедурата по регистриране на участници за разпространение на електронни винетки,  той каза – това никой няма да ви го даде на вас. Ние възразихме – как така, като вече не се провежда обществена поръчка за избор на изпълнител, а може всяка софтуерна компания да се регистрира?! Е, оказа се, че това, което го пише на хартия, го няма в действителност“.

На въпрос дали все пак прокуратурата може да докаже бизнес връзка между техни фирми и фирми на Божков, заяви: „Категорично – не, между нашите фирми няма нито една трансакция. А и не вярвам, че по делото срещу нас ще има обвинителен акт“.

Четиримесечния си престой в ареста Лиляна определи като „предизвикателство, което дори имаше смисъл – като казарма“. И изрази надежда съдружникът й Мартин Димитров също скоро да излезе. И още: „В ареста беше като джунгла, защото общуването е ограничено, научаваш как много от правата ти не са гарантирани. В ареста на специализираната прокуратура са основно хора, свързани с бизнес, имаше страхотни млади хора, които стоят там незнайно защо“.

После настоя да изчете в какво точно е обвинена, защото „се създава впечатление, че съм обвинена в отклоняване на европейски средства, което не е вярно“. Първото обвинение е, че е заплашвала служители на АПИ, че ще им иска оставката. Второто – че е представила неверни сведения пред служители от дирекция „Конкурентноспособност“, третото за ОПГ, което няма вече лидер. „Никъде не се твърди, че съм отклонявала средства или не съм изпълнила проектите“, подчерта Деянова.

Поясни също, че конкретно настоящият директор на АПИ Георги Терзийски е казал на разследващите, че Деянова и Димитров са го заплашвали, че ще му искат оставката и ще дадат пресконференция. „Защо държавните служители се чувстват заплашени от журналистите и от сигнал до прокуратурата, не е ли наша работа и гражданско право да го направим? Миналата година аз и Мартин изнесохме данни за нередности с тол-системата, но дотук по този сигнал няма един разпитан човек, затова пък ние сме в ареста“, очерта ситуацията Лиляна.

Специализираната прокуратура: Разследваме 11 договора с европейско финансиране

По-късно Специализираната прокуратура отговори на казаното от Лиляна Деянова с прессъобщение. Реакцията е заради „отправени днес от ефира на bTV твърдения на Лиляна Деянова, че повдигнатото й обвинение за отклоняване на средства по европейски проекти е манипулация на държавното обвинение“.

Поместваме пълния текст на съобщението, без коментар.

„Специализираната прокуратура съобщава следното:
До момента 10 съдебни състава на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд потвърдиха тезата на
прокуратурата, че събраните доказателства, по обвиненията, за които Деянова е привлечена към наказателна отговорност, дават основание да се изведе обосновано предположение, че е извършила престъпленията, за които е обвинена.
Категорично установено е, че активът по един от проектите, представляващ безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не фирмата на обвиняемата по същото дело А.Й., получила европейско финансиране за неговото разработване.
Предмет на разследването на Специализираната прокуратура са общо 11 договора с европейско финансиране на обща стойност 4 883 298,72 лева. Във връзка с действията по разследването и събраните документи от ДАНС и Специализираната прокуратура, Министерството на икономиката е предприело процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 договора. Два от договорите са прекратени, без по тях да са предоставяни средства, а един е в процес на прекратяване. По останалите 4 договора са назначени технически експертизи, чиито заключения се очакват.
За разследването на Специализираната прокуратура на 11-те договора е информирана Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ“.

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.