Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия в декларация се „разочарова“ от „манипулациите“ на журналист и се „разтревожи“ от „политическия натиск“ на Христо Иванов

Прокурорската колегия в декларация се „разочарова“ от „манипулациите“ на журналист и се „разтревожи“ от „политическия натиск“ на Христо Иванов

Defakto.bg

Кадровиците поискаха национално прокурорско съвещание за „отстояване на независимостта“

На 33-ия ден от гражданския протест с искания за оставки на главния прокурор Иван Гешев и на премиера Бойко Борисов единодушно, с 8 „за“ Прокурорската колегия на ВСС прие поредната си декларация по ситуацията. Като този път на прицел бе информационна публикация на журналиста Борис Митов от „Свободна Европа“ за столичния прокурор Боряна Бецова и изявления на съпредседателя на „Демократична България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов с настоявания за проверка на излезлите записи на премиера и изложените нелицеприятни за властите откровения в тях.

Нещо повече, в декларацията си кадровиците настояват за свикване на Национално съвещание на ръководителите, прокурорите и следователите за „отстояване на независимостта на българската Прокуратура“. И, разбира се, я изпращат до ЕК, ЕП, всички посолства на ЕС, както и до дипломатическите мисии на САЩ и Обединеното кралство у нас.

Днешното заседание насред августовския отдих е необичайно, затова пък декларираната защита е безпрекословна. Впечатляват заявленията на Прокурорската колегия за „неправомерните искания за оставка“ на Иван Гешев,  опасността от „лустрация“, защитата на  демократичните ценности и правовата държава.

Именно за това – възвръщането на правотата държава, от първия ден на протеста говорят и скандират и гражданите на улиците и площадите.

Що се отнася до твърдяната „манипулативна публикация“, срещу която вече реагира дирекцията „Публична комуникация“ на ПРБ, Комисията за журналистическа етика вече отговори: Не е работа на Прокуратурата да решава нарушени ли са журналистическите стандарти.

Най-вече – декларацията за пореден път декларира „единство“ и „сплотеност“ на единната Прокуратура у нас.

Декларацията

„Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за пореден път изразява тревога от продължаващите злонамерени атаки срещу Прокуратурата на Република България, опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск.
По повод текста на българския журналист Борис Митов – „Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко
Борисов“, публикуван на 08.07.2020 г. на сайта „Свободна Европа“, Прокурорската колегия заявява категорична и безусловна подкрепа към
Боряна Бецова – прокурор от Софийска градска прокуратура, като споделя и се присъединява към Декларацията на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България и позицията на Прокуратурата на Република България от 04.08.2020 г.
Считаме, че преднамереното, недобросъвестно представяне на работата и кариерното развитие на прокурор Бецова, целящо създаване на внушения за зависимости и нарушаване на конституционно установения принцип – прокурорът да се подчинява само на закона при осъществяване на своите функции, засягат както доброто име и професионализма на прокурор Бецова, така и авторитета на Прокуратурата, върховенството на закона и доверието в съдебната власт. В тази връзка изразяваме разочарование от манипулативно представената информация от журналиста Б. Митов.
Още по-тревожни са системните и целенасочени опити на Христо Иванов – председател на ПП „Движение Да България“ за политически натиск върху независимостта на Прокуратурата на Република България и нейното дискредитиране пред българското общество и европейските ни партньори.
Отправените обвинения за деморализиране, депрофесионализиране, корумпираност и откровено криминализиране на прокурорите, злоупотреба с правомощия, политически ангажименти, манипулирани резултати от прокурорски проверки, както и неправомерните искания за оставка на главния прокурор Иван Гешев, изчистване на Прокуратурата и цялостен реподбор на прокурорите (практически представляващи лустрация) поругават независимостта и подронват престижа на прокуратурата и съдебната власт. Тези твърдения са в пълен противовес на демократичните ценности и принципи на правовата държава, които политическото движение, представлявано от Христо Иванов, прокламира, че убедено защитава.
Призоваваме българските политици да не превръщат Прокуратурата на Република България в залог на започналата предизборна кампания, както и да  се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на българските магистрати.
Политическата реторика и пропаганда не са средства за провеждане на широк дебат и постигане на професионален и обществен консенсус за необходимостта от конституционна реформа на съдебната власт и в частност на прокуратурата.
Прокурорската колегия категорично заявява, че в съответствие с Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, ще продължава да отстоява независимостта на Прокуратурата и съдебната власт и ще инициира професионален дебат с участието на всички прокурори във връзка с приложимите институционални механизми за противодействие на ескалиращите безпрецедентни опити за политически натиск и посегателство срещу върховенството на закона, правовия ред и доброто име на българските магистрати.
Отправяме призив към ръководството на Прокуратурата на РБ за организиране на национално съвещание с участие на административните ръководители, прокурорите и следователите, посветено на темата „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риск от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския за съюз“.
Изпращаме настоящата декларация на Европейската комисия, Европейския парламент, на посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединеното кралство в България“.

Гешев: Безпрецедентно е в ЕС съдебната власт да е подложена на атака от политическа партия

Преди приемането на декларацията, свое изявление направи главният прокурор Иван Гешев. Той първо обяви, че „в частта за Христо Иванов няма да коментирам, казал съм доста по въпроса, въпреки че съм напълно съгласен с текста на декларацията“. Накрая обаче вметна, че, доколкото му е известно, е безпрецедентно и няма такъв случай в друга държава в ЕС съдебната власт да е подложена на политическа атака от политическа партия.

Впечатли, че този път главният прокурор заговори за третата власт (в която е и съдът), а не за прокуратурата, както прави обичайно. Но пропусна да отбележи, че в повечето държави от ЕС в съдебната власт е само съдът. И още – атаки има, а заради тях има и открити наказателни процедури от Еврокомисията, както и решения на Съда на ЕС. Пример за това е Полша, но разликите са драстични – европейската общност приема за „атака“ превратното упражняване с всякакви средства на правомощията на управляващите, за да зачертаят „инакомислието“ на съда, дръзнал да се подчинява не на тях, а на върховенството на закона и вътрешното си убеждение. А не гражданските протести, искащи възвръщане на върховенството на закона, правовата държава и нормалността в управлението.

Освен това главният прокурор заяви:

„На българските граждани трябва да е ясно едно – прокуратурата повдигна обвинения на множество лица, наричани от българските журнаристи „олигарси“, голяма част от тези дела са внесени в съд, само по уведомления на Специализираната прокуратура са запорирани над 3 милиарда лева от КПКОНПИ – без делата от началото на годината, касаещи едно лице, което се укрива в ОАЕ и друго за нерегламентирани отпадъци. За първи път от много години прокуратурата повдигна обвинения на действащ министър и зам.-министър, включително от квотата на управляващата партия ГЕРБ. По този повод прокурори са подложени на безпрецедентен натиск, наше задължентие е като хора, които представяме тези магистрати, да заставаме зад тях, когато съвестно си вършат работата по закон, работата, която българските граждани очакват да бъде свършена. Трябва да защитаваме всеки следовател или прокурор, подложени на нерегламентирани атаки, те са обясними с политически и икономическия интерес“.

Единственото друго изявление бе на Георги Кузманов (преди ВСС обвинител от Апелативната прокуратура в Бургас, от професионалната квота): „Изключително неприятно е, когато не се ползват правни аргументи, а адвокати прибягват към лични нападки срещу магистратите – такива нападки през годините е имало и срещи съдии, и срещу прокурори и следователи. Обещал съм на колегите, които са ме избрали, че няма да допуснем това. Ако има правни аргументи, те трябва да бъдат изложени пред съда.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.