Последни новини
Home / Законът / Тодор Деянов встъпва като апелативен прокурор на Пловдив, въпреки оспорване на избора

Тодор Деянов встъпва като апелативен прокурор на Пловдив, въпреки оспорване на избора

Defakto.bg

Избраният за апелативен прокурор на Пловдив Тодор Деянов встъпва в длъжност въпреки внесена жалба срещу избора му. Това единодушно реши Прокурорската колегия на ВСС, като допусна предварително изпълнение на кадровото си решение.

На 29 юли кадровиците единодушно гласуваха „за“ това каращият втори мандат окръжен прокурор на Смолян да оглави Апелативната прокуратура в Пловдив. Тодор Деянов бе единствен кандидат за поста, овакантен след изненадващата оставка на Иван Даскалов, подадена в края на януари.

На 5 август обаче срещу избора е постъпила жалба от Ахмед Реджебов Абдулрахманов – трето лице, неучаствало в процедурата.  Кадровото решение се оспорва на една инстанция пред Върховния административен съд (ВАС), но чрез органа, който го е постановил – в случая Прокурорската колегия на ВСС. По закон оспорването спира изпълнението.

Колегията обаче се позова на чл. 60, ал. 3, във връзка с ал. 1 от АПК, даващ възможност да се допусне предварително изпълнение.

Така за втори път в рамките на действащия ВСС решение за избор на административен ръководител на сериозен пост няма да чака произнасянето на съда. По същия начин в края на 2018 г. Съдийската колегия гласува предварително изпълнение за избора на Алексей Трифонов начело на Софийския градски съд и ВАС го потвърди. По същество делото по този казус приключи едва напоследък.

Днес Прокурорската колегия се аргументира  със „защитата на особено важни държавни и обществени интереси, за да не бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта, и за да се препятства настъпването на значителни и трудно поправими вреди“. Обяснено бе, че че в момента Апелативната прокуратура-Пловдив има двама заместници, но предстои пенсиониране на единия от тях, Румен Боев, в началото на септември. Така една натоварена АП на практика би останала само с един временно изпълняващ функциите ръководител, а липсата на титуляр неизвестно за колко време няма да позволи формирането на управленски екип и постигането на ефективни резултати. В същото време предварителното изпълнение няма да засегне съществено права и законни интереси, тъй като жалбоподателят не е бил участник в конкурса и тепърва ще доказва пред ВАС наличието на правен интерес да води делото.

Справка в архива сочи, че Ахмед Абдулрахманов е бил сред имамите, съдени заедно с Ахмед Муса за проповядване на религиозна омраза. В  крайна сметка ефективна присъда от 1 г. затвор получи само Муса, останалите бяха или оправдани или наказателната отговорност бе заменена с административно наказание по чл. 78а от НК.

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.