Последни новини
Home / Законът / Внесен проект: До 12 години затвор за кибератака срещу НАП и други „критични инфраструктури“

Внесен проект: До 12 години затвор за кибератака срещу НАП и други „критични инфраструктури“

Defakto.bg

Дадената миналата година заявка от вицепремиера Марияна Николова при поемането на шефството над Съвета за киберигурност, да иска 15 години затвор за компютърни престъпление, е на път да се осъществи.

До 12 години затвор за хакване или вкарване на вирус в информационни системи, които са част от „критичната инфраструктура“, предвижда проект за промени в Наказателния кодекс (НК), внесен в парламента. Вносител е Министерският съвет. В момента наказанието е до 8 години затвор. Става дума за случаите като миналогодишния скандал с пробива в системата на НАП, от която изтекоха личните данни на милиони.

Прегледът на предложенията показва драстично, тройно нарастване на санкциите за компютърни престъпления, които непременно стават „тежки“, както и чувствително увеличение на глобите.

Завишават се също наказанията за порнография с непълнолетни, престъпленията срещу интелектуалната собственост, плагиатството.

Мотивите

Като мотиви МС, с подписа на Бойко Борисов, е изброил цял каталог причини за поредния ремонт на НК. Сред тях – зачестяване на „регистрираните инциденти“ с проникване в системите на важни централни и териториални администрации, препоръки на Центъра по киберсигурност към Европол, отправено през октомври миналата година предупреждение от Европейската комисия за неизпълнение на задълженията по Директива за атаките срещу информационните системи – при транспонирането й в националното законодателство България не се е съобразила с изискуемия максимален праг на наказанието от поне 5 години затвор за част от престъпленията, особено срещу „критичната инфраструктура“. Кабинетът заявява също, че „особено важно за нормалното функциониране на държавата е осигуряването на безпроблемната работа както на държавния апарат, така и на обектите от стратегическо значение в различните структуроопределящи сектори, като земеделието, транспорта, енергетиката, здравеопазването и други, които са част от т.н. критична инфраструктура. Нарушаването на нормалното й функциониране може да доведе до сериозни финансови загуби, до заплаха за националната сигурност на страната, а също и до нарушаване на нормалното снабдяване на обществото с жизненоважни услуги и/или продукти“.  Освен това сочи, че страната е застрашена отново да попадне в специалния списък на САЩ за нарушаване на авторските права.

Предложенията

До 6 г. затвор за детска порнография

До 6 години лишаване от свобода става наказанието по три хипотези на НК. За склоняване на малолетни да участват в полови сношения, содомия, сексадизъм и мазохизъм – действителни, виртуални или симулирани, или да ги наблюдават, както и в содомиа – чл. 155б, ал. 1. Както и за употребата на сила, заплаха или използване на зависимото положение на малолетния в подобни случаи –  чл. 155в. В момента наказанията за тези престъпления са до 5 г. лишаване от свобода.

До 6 години става и санкцията за предлагане, излагане, продаване на порнография на непълнолетни – чл. 159, ал. 3. В момента е до 3 години.

До 8 г. затвор за престъпления против интелектуалната собственост

Завишават се наказанията за престъпления срещу авторското право. За записване, възпроизвеждане, излъчване, предаване на чужди обекти на авторско право без разрешение наказанието става от 1 до 6 г. лишаване от свобода –  чл. 172а, ал. 1. В момента то е до 5 години. Глобата става до 10 000 лева вместо досегашната до 5 000 лева.

За държане на материални носители с чужд обект на авторско право или сродни права в големи размери, или на матрица за възпроизвеждане на такива носители наказанието става от 2 до 6 години, а глобата – до 10 000 лева – чл. 172а, ал.2.

От 2 до 8 години и до 15 000 лева ще е санкцията при повторно изрършване или причинени значителни вредни последици – чл. 172а, ал.3.

За неразрешено използване в търговска дейност на марка, промишлен дизайн, сорт растение или порода животно наказанието става от 1 до 6 години затвор и до 10 000 лева глоба – чл. 172б, ал. 1.  При повторно нарушение или причинени значителни вредни последици то ще е от 5 до 8 години и до 15 000 лева глоба – чл. 172б, ал. 2.

За плагиатство по чл. 173, ал.1 – издаване, използване под свое име или псевдоним на чуждо произведение на науката, литературата, изкуството санкцията се увеличава на до 3 години лишаване от свобода. Когато  плагиатството е в интернет или са причинени значителни вредни последици ще е до 6 години затвор и до 10 000 лева глоба – чл. 173, ал. 3.

Компютърните престъпления – на прицел

Тройно нарастване на лишаването от свобода за ред компютърни престъпления предвижда проектът. Както вече бе казано, увеличаването на наказанията препраща тези престъпления в графата „тежки“.

Така за неправомерен достъп до информационна система или части от нея вместо до 2 години то ще е до 6 години и до 3 000 лева глоба – чл. 319а, ал.1. При предварителен сговор между две и повече лица санкцията ще е до до 6 години и до 5 000 лева глоба.

Когато деянието е извършено повторно или са хакнати данни за създаване на електронен подпис или лични данни, затворът става до 7 години, глобата – до 20 000 лева – чл. 319а, ал. 3.

От 5 до 12 години лишаване от свобода (вместо сегашните от 1 до 8 години) ще е наказанието при за хакерска атака спрямо  информация, представляваща държавна тайна, както и срещу информационна система, част от критичната инфраструктура – чл. 319а, ал. 5.

За неправомерно копиране, използване, промяна, изтриване, повреждане, унищожаване на компютърни данни или спиране на достъпа до тях ще се полагат до 6 години затвор и до 5 000 лева глоба – чл. 319б, ал. 1. При причиняване на значителни вреди или други тежки последици – до 7 години затвор и до 20 000 лева глоба.

От 9 до 12 години затвор и до 30 000 лева глоба ще е наказанието, ако кибератаката е дело на организирана престъпна група или е срещу система, част от критичната инфраструктура – чл. 319б, ал. 5.
До 7 години лишаване от свобода и до 5 000 лева глоба става санкцията за вкарване на вирус в информационна система или ковпютърна мрежа, при повторност или значителни вреди – до 9 години затвор и до 20 000 лева глоба – чл. 319г., ал. 1 и 3. Когато е заразена система или мрежа от критичната инфраструктура, наказанието ще е от 5 до 12 години и до 20 000 лева – чл. 319г, ал. 4.
И други.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.