Последни новини
Home / Законът / От днес – МС прехвърля 15,4 милиона за увеличение на възнагражденията в затворите и следствените арести

От днес – МС прехвърля 15,4 милиона за увеличение на възнагражденията в затворите и следствените арести

Defakto.bg
Общо 15 392 800 лева допълнителни разходи за увеличения на възнагражденията в затворите и в следствените арести се прехвърлят от централния бюджет в този на Министерството на правосъдието. Това гласи Постановление на Министерския съвет (ПМС), обнародвано в “Държавен вестник”, което влиза в сила днес.
Отделно други 938 800 лева от бюджета на самото Министерство на правосъдието също се преразпределят за възнаграждения в двете главни дирекции – Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДО) и Главна дирекция “Охрана” (ГДО).
Става дума за два вида увеличения, поясниха от ведомството пред Де факто. Едното е за общото за държавните администрации повишение с до 30 % на възнагражденията, гласувано от кабинета напоследък във връзка “с дейности,  свързани с превенция на разпространението на COVID-19 и ограничаване на последствията от пандемията”. Второто е увеличение на заплащането за нощен труд на надзиратели и охрана – от 0,25 лв. на 1 лв. на час. На протест миналата година служителите на двете главни дирекции настояваха за 2,50 лв. на час.
В началото на месеца Синдикатът на служителите в затворите предупреди, че е в готовност за протестни действия заради неспазените обещания от миналата година за отпускане на нови 200 щата за затворите и следствените арести. Но засега готовността бе отменена след уверение на Данаил Кирилов, че процедурата за отпускане на нови щатове ще стартира най-късно на 1 септември. Средствата за това ще се определят отделно, не са свързани със сегашните трансфери.
Конкретно с ПМС-то, в сила от днес от централния бюджет се прехвърлят 10 000 000 лева за увеличение на възнагражденията в системата на затворите – общото и на нощния труд и 5 392 800 лева – за следствените арести и пробационните служби.
А 938 800 лева по бюджета на Министерството на правосъдието се прехвърлят от перото “Равен достъп до правосъдие” и в бюджетите на затворите и съдебната охрана. За надзирателите в затворите отиват 857 800 лева, за охраната – 81 000 лева.

About De Fakto

Проверете също

841 от 1531 прокурори избраха Евгени Иванов във ВСС

Общо 117 магистрати пуснали недействителен глас, 573 не са гласували С гласовете на 841 от …

Прокурорите избират нов член на ВСС (допълнена и обновена)

Два протеста пред Съдебната палата срещу вота Прокурорите от страната гласуват днес за нов член …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.