Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Разлог се самосезира за незаконна сеч на 983 дървета

Прокуратурата в Разлог се самосезира за незаконна сеч на 983 дървета

Defakto.bg

Районна прокуратура – Разлог се е самосезирала по данни за извършена незаконна сеч на дървета в горския фонд, стопанисван от ТП „Държавно горско стопанство Разлог“.  Към  момент е известно, че в резултат на незаконни действия са били отсечени 983 дървета от бял бор, черен бор, ела и бук само за период от две седмици.

Изясняват се обстоятелствата по конкретни случаи на незаконна сеч, в периода 15.05.2020 г. – 29.05.2020 г., в охранителните участъци „Тишето“, „Мразеница“, „Катарино“, „Раплево“ в района на гр. Разлог. За тях са били образувани прокурорски преписки, в това число и след депозирани сигнални писма на директора на териториалното поделение – ТП „Държавно горско стопанство Разлог“.

Прокуратурата е възложила  проверка на длъжностни лица при Регионална дирекция по горите гр. Благоевград и Югозападно държавно предприятие, която трябва да установи спазвани ли са изискванията на Закона за горите и подзаконовите нормативни актове при осъществяване на сеч в горския фонд. Както и какъв е  бил упражнявания контрол от  ТП „Държавно горско стопанство Разлог“ контрол в тази насока.  На контролните органи са дадени конкретни указания, които следва да бъдат изпълнени в хода на проверката.

Очаква се да бъдат посочени и длъжностните лица, които са  отговаряли за охранителните участъци, в които била констатирана незаконната сеч,  контролът, който са извършвали и как той е  допринесъл за голямото количество отсечени дървета.    В рамките на възложената проверка Районна прокуратура – Разлог е  изискала информация и за предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на допуснатите нарушения, както и за санкциониране на виновните лица.

 

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.