Последни новини
Home / Законът / Административният съд отново осъди прокуратурата за отказан достъп до обществена информация на БХК

Административният съд отново осъди прокуратурата за отказан достъп до обществена информация на БХК

Defakto.bg

 

Адела Качаунова

 Българският хелзинкски комитет (БХК) отново осъди прокуратурата за отказан достъп до непубличен нормативен акт, уреждащ въпроси, засягащи обществения интерес. С решение на  Административен съд София – град от миналата седмица прокуратурата е осъдена да предостави на БХК информацията и да заплати 510 лв. разноски по делото, съобщиха правозащитниците.

Спорът е заради отказан достъп до  Указанието за организацията на информационната дейност на прокуратурата, с което изследователката на БХК Диляна Ангелова е поискала да се  запознае през март, тъй като то не е публично.   Поводът Ангелова да поиска достъп до този акт е предишен отговор от страна на прокуратурата, че не събира данни за престъпленията, извършени в условията на домашно насилие.

През август 2019 г., все още заместник главен прокурор, Иван Гешев заяви, че проблем в България има с битовата престъпност и домашното насилие, като приоритет е само първото. И действително у нас шумни акции за борба с домашното насилие няма. Запитах прокуратурата дали след измененията в Наказателния кодекс по повод провалената ратификация на Истанбулската конвенция се събира такава информация и от там отговориха, че не се събира“, заяви Ангелова.

Искахме да разберем как прокуратурата определя за кои престъпления събира статистическа информация и затова поискахме да видим Указанието. При наличието на висок обществен интерес по темата, липсата на официални данни за броя на наказателните делата, свързани с домашно насилие и насилието над жени е необяснима, а отговорността за информационното затъмнение е на Главния прокурор“.

Търсеният документ регламентира коя информация и за кои дела се събира като информация от обществен интерес, но за това е  отказан достъп с мотива, че указанието било вътрешноорганизационен акт.

Съдът намира решението на заместник главния прокурор за незаконосъобразно. Обществената информация, съгласно решението на съда, е такава информация, която „е свързана с обществения живот в страната и дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността“ на държавните органи. От Указанията гражданите могат да научат по какви критерии прокуратурата събира и обобщава информация и това не само ще повиши отчетността и прозрачността на тази институция, но и ще даде отговор как прокуратурата упражнява правомощията си, което е от решаващо значение за обществения живот, пише още в решението.

Това е второ осъдително решение срещу прокуратурата по дела на БХК за последните седмици.  Наскоро правозащитниците осъдиха прокуратурата зарази отказ да предостави списък с наименованията на всички онези указания и инструкции на главния прокурор, които определят движението на дела в прокуратурата, но не са публично достъпни.

Българската прокуратура отказва всякаква прозрачност и отчетност“, коментира адв. Адела Качаунова, директор на Програмата за правна защита на БХК. „Има грижливо възпитавана култура в тази институция, че отговорност от нея никой не може да търси. Докато не променим това, не можем да очакваме прокуратурата да е ефективен пазител на интересите на гражданите“, заяви още тя.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. ♦

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.