Последни новини
Home / Законът / Нова промяна за кариерните бонуси на кадровиците предлага депутат от ДПС

Нова промяна за кариерните бонуси на кадровиците предлага депутат от ДПС

Defakto.bg

Поредна нова промяна за автоматичното повишение  на членовете на ВСС след изтичането на мандата им предлага депутатът от ДПС Хамид Хамид. Последното изменение от тази година позволи кадровиците, които са били магистрати, да бъдат възстановявани на с една степен по-висока от заеманата преди избора във ВСС длъжност. Изненадващо, сега текстът на Хамид „редактира“ бонуса като „възможност“.

За предложението, внесено в края на юли, съобщи news.lex.bg. Де факто го откри на сайта на парламента – то е направено към общия проект за ЗСВ, включил идеите на кабинета за създаване на единна информационна система за съдебното изпълнение и за единен регистър на вещите лица, приет на първо четене на 3 юли. Срокът за предложения за второ четене е изтекъл на 29 юли, това на Хамид е единственото.

Поправката за кариерните бонуси бе срещната на нож от немалка част от магистратите, от Съюза на съдиите, със специална позиция срещу нея бе излязла Олга Керелска от ВСС.  А след приемането му от парламента Пленумът на Върховния касационен съд оспори екстрата като противоконституционна пред КС. Докладчик по делото е председателят на Конституционния съд Борис Велчев, то още не е решено. Конституиран като страна по конституционното дело, Пленумът на ВСС не взе становище, тъй като произнасянето му бе блокирано от ред отводи. Помним обаче писмото на 12 кадровици до Народното събрание преди окончателното приемане на поправката, които бяха обявили, че без бонуси няма да има съдебна реформа и става дума за справедливи „кариерни компенсации“. В същото време при предни обсъждания върховните съдии във ВСС заемаха позиции „против“ автоматичните повишения като нарушаващи конкурсния принцип за кариерно израстване.

В момента, след последната промяна от тази година, текстът на Закона за съдебната власт (ЗСВ) гласи:

Чл. 28 (1) (Доп. – ДВ, бр. 65 от 2017 г., изм. – ДВ, бр. 11 от 2020 г.) При изтичане на мандата или предсрочното му прекратяване на основание чл. 130, ал. 8, т. 1 от Конституцията на Република България изборният член на Висшия съдебен съвет, подал молба до съответната колегия в 14-дневен срок от деня на изтичане или предсрочно прекратяване на мандата, се възстановява на длъжността съдия, прокурор или следовател, заемана преди избора, на равна по степен или с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност в органите на съдебната власт. Времето, през което лицето е било член на Висшия съдебен съвет, се зачита за стаж по чл. 164, ал. 1 – 7.

Предложението на Хамид Хамид е:

Чл. 28, ал. 1 ЗСВ се изменя така:

При изтичане на мандата или предсрочното му прекратяване на основание чл. 130, ал.8, т. 1 от Конституцията изборният член на Висшия съдебен съвет, подал молба до съответната колегия в 14-дневен срок от деня на изтичане или предсрочно прекратяване на мандата, се възстановява на длъжността съдия, прокурор или следовател, заемана преди избора или на равна по степен. Изборен член на ВСС, който отговаря на изискванията на чл. 164 и при наличие на положителна комплексна оценка „много добра“ от последното проведено атестиране преди избора, може да бъде назначен на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора в органите на съдебната власт. Времето, през което лицето е било член на Висшия съдебен съвет, се зачита за стаж по чл. 164, ал. 1-7.

От какви мотиви е бил воден депутатът и зам.-председател на групата на ДПС засега не е известно. Кога парламентът ще се заеме с поредните промени в съдебния закон за второ четене – също, със сигурност ще е не по-рано от наесен.

В ЗСВ подобни кариерни бонуси са предвидени и за членовете на Инспектората към ВСС, както и за главния инспектор – чл. 50, ал. 1 и 2 от закона. Но не съвсем. Те предвиждат, че след изтичане на мандата им инспекторите и техният шеф могат да бъдат възстановени на с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност, а ако съответната колегия на ВСС не уважи молбата за автоматично повишение главният инспектор и инспекторите се възстановяват на предишната или на равна по степен длъжност. Двата текста бяха приети от управляващите през 2019 г., когато усилено се говореше, че главният прокурор с изтичащ мандат Сотир Цацаров може да бъде избран за главен инспектор. Поправките в ЗСВ се възприемаха като „компенсация“ за главния инспектор Теодора Точкова предсрочно да напусне поста. Впоследствие до такава рокада не се стигна, Цацаров бе избран за председател на КПКОНПИ.

А автоматичните повишения бяха поредната екстра, дадена от парламентарното мнозинство на кадровици, главен инспектор и инспектори. Преди това, през 2018 г., техните заплати бяха изравнени с тези на „тримата големи“ – най-високите в системата.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.