Последни новини
Home / Законът / Съдът: За нанесени вреди КПКОНПИ дължи обезщетение от близо 100 хил. лв. на Трайчо Трайков

Съдът: За нанесени вреди КПКОНПИ дължи обезщетение от близо 100 хил. лв. на Трайчо Трайков

Defakto.bg
Делото за  конфликт на интереси срещу бившия министър е преследвало цели, различни от законовите, приема съдът
Антикорупционната комисия КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв. на някогашният икономически министър, а сега кмет на район „Средец“ в София от „Демократична България“ Трайчо Трайков.  На толкова са изчислени с лихвите моралните вреди и пропуснатите ползи заради воденото срещу Трайков производство за конфликт на интереси. Това е решил на 10 август съдия Доброслав Руков от Административния съд – София-град по делото по Закона за отговорността на държавата, водено от бившия министър срещу КПКОНПИ, съобщава в. „Сега“.

Комисията,  която сега се председателства от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е осъдена заради решението й, че  като министър той е бил в конфликт на интереси при отдаването на концесия на „Каолин“.    Производството за конфликт на интереси срещу Трайков започна през 2012 г. по негово настояване.  По онова време комисията се  ръководеше от Филип Златанов, в чието злополучно тефтерче, бе записано кой да бъде ударен. Трайков също присъстваше в тефтерчето с „Трайчо да се движи“, а неговият  случай  бе решен за отрицателно време от комисията, напомня изданието.  Две години по-късно съдът отмени това решение.

В сигнала на Трайков срещу КПКОНПИ, подаден през 2019 г.  се казва, че  заради  решение на комисията за конфликт на интереси от „Балканстрой“ са  оттеглили офертата си за работа и заплата от 10 хил. евро месечно. Той претендира и за 12 хил. лв. неимуществени вреди – понесени душевни болки и страдания за които пред съда са свидетелствали  жената, с която живее, и негова колежка.

Пред съда  КПКОНПИ твърди, че решението й е отменено не защото нямало конфликт, а защото била изтекла давността. Освен това юрисконсултите на Цацаров настояват, че Трайков сам си е навредил като е сезирал комисията да го провери.

Съдът приема, че като бивш министър Трайков е бил добре известен и решението на комисията, отразено в публичното пространство и придружено с недобронамерени коментари, е увредило авторитета и доброто му име в обществото.

Органите и длъжностните лица, работещи тогава в комисията е следвало разполагат с достатъчен административен и управленски капацитет, който да им позволи да предвидят, че в случая, независимо дали е имало или не конфликт на интереси, са изтекли сроковете за образуване на производство, а не самоцелно да провеждат такова„, е записано в мотивите на решението.

Съдът е стигнал до извода, че  постановяването на решението за конфликт на интереси е мотивирано от цел, различна от заложената в закона.

Абсурден е  доводът, че Трайков сам е предизвикал увреждането, или е допринесъл за него, като е сезирал комисията, посочва съдът.  „Той е предприел този ход за да изчисти името и авторитета си, увредени от злонамерените медийни публикации, предхождащи решението на комисията. По логиката на ответника, ако човек има здравословен проблем и потърси медицинска помощ и вследствие на некомпетентност или някаква друга причина здравословното му състояние се влоши, може да се приеме, че той си е виновен сам, защото ако не беше търсил съдействието на медицински специалист, а си бе седял вкъщи и се е самолекувал, влошаването е нямало да се случи„, се казва в съдебния акт.

Съдът е приел още, че Трайков се е разминал с договор за 10 000 лв. месечно за половин година заради решението, че е в конфликт на интереси. Това се доказва от представената от Трайков официална кореспонденция с фирмата. Затова са му присъдени 60 000 лв. за имуществени вреди.

Върху тези общо 72 000 лв. вреди съдът е изчислил мораторната лихва, както и 3200 лв. разходи за адвокат, направени от Трайков. Така сумата, която КПКОНПИ му дължи, става 99 639 лв. Решението на съдия Доброслав Руков може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Отношенията на Трайков с КПКОНПИ не приключват с това дело за вреди. В Софийския градски съд от 2018 г. е висящ процес за конфискация на имущество за 2,4 млн. лв., воден от КПКОНПИ срещу Трайков.  Това се случи,  след като Трайков бе обвинен по делото за приватизацията на държавния дял в електроразпределителната компания „ЕВН“.  През юни делото приключи на първа инстанция с оправдателни присъди срещу обвиняемите по него.

На 28 юни т.г.   Специализиранияг наказателен съд обяви за невинни  бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, бизнесмена и издател Иво Пропокиев, бившия министър на икономиката и настоящ кмет на „Средец“ Трайчо Трайков, изпълнителния директор и служители на „Булброкърс“ –  Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев.   Прокуратурата бе изчислила,  че от сделката хазната е загубила над 20 милиона лева.  Щета обаче няма, установи съдът.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Един коментар

  1. Жоро Жоров

    Дебати и тъпото решение. Сякаш го е писал първокурсник от ТОХ-а. Кви са тия сравнения. Това е нон сенс за съдебен акт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.