Последни новини
Home / Законът / Кражба на ток за около 2,5 млн. лева е разкрита в Кюстендил

Кражба на ток за около 2,5 млн. лева е разкрита в Кюстендил

Defakto.bg

Разкрита е мащабна кражба на ток за близо 2,5 млн. лева – това е станало  чрез нелегално свързване към градската мрежа на Кюстендил, откъдето година и половина т.нар. ферма за криптовалута е ползвала ел. енергия,  съобщиха от държавното обвинение.

Неправомерно ползваната електроенергия се равнява на ползването на ток за целия Кюстендил през летния сезон за месец, казват ог обвинението, като по предварителни данни стойността на отнетата енергия е над 2,5 млн. лв.

Районната прокуратура е  започнала разследаване по  по чл. 234в, ал. 1 от НК и по чл. 195, ал. 1, вр. чл. 194, ал. 1 от НК.

Случаят се разплита,  след като на 11 август т.г. на ул. „Прогона“ в  Кюстендил, от трафопост ТП „Затвора“ е  установено  незаконно източване на  електрическа енергия от  „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.  Било открито, че   в два трафопоста  са изградени т.нар „ферми“ за добив на криптовалута. Налице са били майнинг устройства (ригове), компютърни компоненти, система за охлаждане от вентилатори, въздушна електрическа инсталация за захранване на майнинг устройствата и свързани с тях различни компоненти.

По случая бяха задържани  двама мъже от София, наели помещения в бившия ДАП и в бивш обувен завод в града.

Самият добив криптовалута не е престъпление, обвиненията към тях ще са за неправомерно ползване на електроенергия, заяви пред БНР районният прокурор Ивайло Илиев.

Предстои техническа експретиза да установи  периода на ползването на всяко от устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета.

About De Fakto

Проверете също

Биляна Гяурова: Съдиите дадоха сигнал на следващото НС да отзове своите представители във ВСС

Бойкотът на съдиите е  звучен шамар в лицето на сегашния състав на Съвета “Сигналът към …

Агенция по вписванията участва в плана за възстановяване с искане за финансиране от 60 млн. лв.

  Агенция по вписванията участва в плана за възстановяване с искане за финансиране над 60 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.