Последни новини
Home / Законът / Манолова призова Борисов: КРС и ЦИК да върнат бонусите от по 20 хиляди лева, които са си раздали

Манолова призова Борисов: КРС и ЦИК да върнат бонусите от по 20 хиляди лева, които са си раздали

Defakto.bg

Борисов се скри зад полите на депутатките от ГЕРБ, за да не дойде в парламента днес, коментира още Манолова

Председателят на Гражданската платформа “Изправи се.БГ” Мая Манолова призова премиера Бойко Борисов КРС незабавно да върне бонусите, които председателят на Комисията е дал на себе си и на служителите там.  Манолова направи това с живо включване във Фейсбук по повод информацията, че председателят на КРС си е определил и платил 20 хиляди лева бонус за 2020 г., от които 6 хиляди лв. работна заплата.
Борисов следва да отговори на въпроса защо служителите на КРС начело с председателя, който си е дал бонус от 20 хиляди лева, са си раздали такива бонуси? На фона на кризата – 20 хиляди лева бонуси?!, коментира Манолова и добави, че шефът на КРС се назначава с Решение на Министерския съвет и отговорността е на премиера Борисов.

Защо членовете на ЦИК, за добре свършената работа и фалшификациите на местните избори, си раздадоха бонуси по 22 хиляди лева, а на пенсионерите се подхвърлиха по 50 лева, запита още Манолова.

Тя отново  отново се закани да има ревизия на управлението и направените от Борисов разходи и заяви, че само за времето на протестите – малко над един месец – правителството на Бойко Борисов е изхарчило над 2,4 млрд. лева, в това число и новия заем.

Нов заем от 1 млрд. лева първо нямаше да се тегли, а седмица по-късно се оказа, че ще се тегли, при положение, че от стария заем от 1 млрд. лева са изхарчени едва 200 млн. лв., напомни заяви Манолова.

Защо само до 6 % до българските фирми стигна помощта по мярката 60/40, а в Европа този процент е вече 30-35 %? Защо от обещаните 210 млн. лв. за микрокредитиране на малките фирми, само 30 млн. лв. стигнаха до малките фирми – и тук процентът е под 5 %?

Защо от така рекламираната помощ от нисколихвени кредити от ББР, само 9 млн. лв. бяха дадени на фирми и то без преференциални условия и ниски лихви и пак на фирми, близки до властта?

Защо помощта стига до фирмите на Домусчиев, Ковачки, Вълка, Пеевски, “орлетата”, “котараците” и приближения на Борисов кръг, а не стига до нормалния, реалния бизнес? Защо се обеща на 55 хиляди души мярката от 375 лв. за родители в неплатен отпуск, а се подпомогнаха едва малко над 3750 души, попита още Манолова.

Защо обещаните средства за хората на първа линия – по 1000 лв. на медицинските специалисти, стигнаха до едва малко над 7 хиляди от тях и се наложи по три медицински сестри да си делят тези 1000 лв.? Същото се случи с помощта за полицаите и социалните работници на първа линия – не всички работили я получиха. Защо? Същото се случи с помощта за детегледачки, която е толкова важна за активните и работещите хора – тя стигна до едва 3-4 хиляди души, а не до всички, на които бе обещана.

На тези въпроси Борисов трябва да отговори, независимо дали е на море, планина, в някое от любимите си ловни стопанства или до шкафчето с чекмеджето, посочи още Мая Манолова в живото си включване пред парламента.

Борисов се скри зад полите на депутатките от ГЕРБ, за да не дойде в парламента днес, коментира още Манолова по повод проваления кворум в парламента и добави, че няма как премиерът да не отговори на гражданите, които го търсят и питат как харчи техните пари. Тя посочи, че в провалянето на кворума са участвали депутатите от ГЕРБ и патриотите, но и такива от БСП, ДПС и Воля и така на практика в опозиция са останали само гражданите, които не са в парламента.

 

About De Fakto

Проверете също

Биляна Гяурова: Съдиите дадоха сигнал на следващото НС да отзове своите представители във ВСС

Бойкотът на съдиите е  звучен шамар в лицето на сегашния състав на Съвета “Сигналът към …

Агенция по вписванията участва в плана за възстановяване с искане за финансиране от 60 млн. лв.

  Агенция по вписванията участва в плана за възстановяване с искане за финансиране над 60 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.