Последни новини
Home / Законът / Управляващите от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ провалиха извънредното заседание на парламента

Управляващите от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ провалиха извънредното заседание на парламента

Defakto.bg
Протестиращи с викове „Оставка“, домати и  яйца,  очакваха  извънредното заседание.  След провала му възникна  напрежение между тях и полицията –  демонстрантите в градинката до входа, от който влизат депутатите, поискаха да бъдат допуснати до тротоара, защото това е тяхно конституционно право , съобщи БНР. Някои успяха да стъпят на тротоара и това наложи   жандармерия да направи още един кордон. Междувременно протестиращите заявиха,че:  „Чакаме капитулацията и след това имаме граждански искания за свободни и честни избори, промени в изборния кодекс, затова Народното събрание трябва да работи“; „Оставката и на Гешев, и на Кошлуков“; „МВР трябва да бъде реформирано“; „Знаем, че е много зает Буда, там брои едни в едни чекмеджета, затова ние му написахме оставката и дойдохме лично да му я връчим да я подпише и на момента да я гласуват. И да си заминават всички“. Протестите с искане за оставката на правителството и на главния прокурор продължават.  В столицата остават блокирани трите възлови столични кръстовища – Орлов мост, пред Ректората на СУ и на площад „Независимост“ в т.нар. триъгълник на властта. И бул. „Дондуков“ остава блокиран от майките от „Системата ни убива“.

 ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх, заяви Корнелия Нинова.

Управляващите партии ГЕРБ и „Обединените патриоти“ провалиха извънредното заседание на парламента, на което министър-предедателят Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан.  В залата бяха единствено депутатите от БСП, ДПС и двама от ГЕРБ. От ВМРО изпратиха съобщение, че няма да влязат в зала. За да започне пленарното заседание е нужен кворум от  121 народни представители, а присъстваха само 78.

При пожеланието за „приятен ден“ от страна на Караянчева и обръщението ѝ към лидера на БСП Корнелия Нинова, че не са могли да осигурят нужния кворум, последваха викове „оставка“ в зала.  Караянчева се скара на лидера на БСП Корнелия Нинова, че не е осигурила кворума.  „Стегнете си редиците“, заяви Караянчева,  напълно игнорирайки отсъствието на  депутатите от управляващата коалиция.

Според дневния ред,  парламенът трябваше да гласува искане на левицата за нова актуализация на държавния бюджет заради кризата с COVID-19 и парите, които правителството ще отпусне борба с коронавируса.  От БСП  настояха още премиерът Бойко Борисов да отиде в Народното събрание, заедно с вътрешния министър Христо Терзийски заради насилието над журналисти, протестиращи и партийни активисти по време на Националната конференция на ГЕРБ.  Заседанието бе свикано от  Караянчева в последния възможен момент – по правилник до седмица най-късно трябва да бъде проведено.

След провала на извънредното засездание Корнелия Нинова заяви: Днес имаме поредното доказателство за диктатура в държавата, единственият изход е оставка и избори. Днес управляващото мнозинство си направи ритуално самоубийство от страх.  По думите й  премиерът Борисово сам е опровергал твърденията си, че Народното събрание трябва да работи.

Нинова отбеляза, че раздаването на пари, което Бойко Борисов практикува може да се случи само чрез Закона за бюджета и неговата актуализация в парламента. „От 4 години искаме върховенство на закона. Искаме прозрачност и борба с корупцията. Няма никой в държавата, особено от управляващите, който да знае прозрачно колко са парите в бюджета, какъв е дефицитът, какъв излишъкът, какви са кредитите. Това искахме да се разбере днес от трибуната на парламента. Няма прозрачност и никакви гаранции за борба с корупцията“, подчерта лидерът на БСП.  „На официално мероприятие, на управляващата партия, която държи всички лостове на властта – МВР и служби, се стигна до това да не може да се осигури сигурност на хората и върху тях да се нанася груб побой. При това има очевидни данни от снимките и записите на журналистите, че биячите са свързани с представители на партия ГЕРБ“, добави лидерът на БСП.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също дойде край сградата на парламента, за да подкрепи множеството на протестиращите. „Борисов продължава да унижава Народното събрание, каза той.

Искам да попитам Борисов кога ще разкаже за своите отношения с Маджо, искам да попитам кога ще бъдат разследвани концесиите по Черноморието, които получават фирми, свързани със СИК, защото ние сме готови да ги реализираме, Борисов и Валери Симеонов готови ли са да реализират тези концесии“, добави той.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.