Последни новини
Home / Законът / Под условие: Борисов освобождава премиерския пост, ако бъде свикано ВНС за промени в Конституцията (реакции)

Под условие: Борисов освобождава премиерския пост, ако бъде свикано ВНС за промени в Конституцията (реакции)

Defakto.bg

ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция на Република България – това обяви премиерът  Бойко Борисов в  обръщение към гражданите за взетите от него решения, свързани с управлението на страната. От думите му се разбра,  че предлага да се свика Велико Народно събрание, което да въведе  „съществени промени в Конституцията“. Борисов обещава, че „същия ден“, в който бъде свикано ВНС – ще се оттегли от поста на министър-председател.

Свикването на ВНС обаче не е толкова лесна работа и със сигурност не е бърза. Трябва да го поискат поне 120 депутати от действащия парламент или президентът (желанията на премиера в случая не играят) и да внесат конституционния си проект.  НС го разглежда най-рано два месеца и не по-късно от 5 месеца след внасянето му,  а решението за избори за ВНС се взема с гласовете на минимум 2/3 от народните избраници, тоест с поне 160 „за“. Или, доста спорно е бъдещето за идеята в рамките на сегашния парламент.

От министър председателя чухме, че:  „Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености, при друг международен статут на страната ни, при друго равнище на законодателната практика, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да отговорим на предизвикателствата.  Основният закон следва да бъде изграден така, че да е в унисон с европейските правила. Съгласно действащата Конституция, нова може да бъде приета само от Велико Народно събрание“, заяви Борисов.

От първо лице, той обяви:  „Затова аз предлагам свикването на Велико народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията“

Изброи и предложенията:

– Ще предложим броят на народните представители от 240 да бъде намален на 120

– При Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален – от 400 на 280. Великото народно събрание е уникална възможност – не само да се рестартира демокрацията ни, но и това да се случи в режим на максимално политическо представителство. Ще настояваме от всичките 400 народни представители в него, 200 да бъдат избрани пропорционално, а останалите 200 да бъдат избрани мажоритарно.

– Ще прекратим Висшия съдебен съвет и ще предложим създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите.  Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга.

-В съответствие с препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право – така наречената Венецианска комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите ще се избират седем от професионалната общност, тоест от самите съдии и шест от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

– Мандатът на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор предлагаме да бъде пет години.

Ще предложим към съветите на съдиите и прокурорите да се създадат отделни инспекторати, тоест да не е един инспекторат, както е в момента. Всеки от двата инспектората се състои от главен инспектор и петима инспектори

 – Ще предложим да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба

 – Ще предложим Главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи.  Народното събрание може да изслушва Главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор.  Така ще се  укрепи независимостта на съдебната система, ще направи прокурорите и съдиите самоуправляващи се общности и може би най-важното, ще засили контрола над дейността на Главния прокурор, смята Борисов.

Ще настояваме от всичките 400 народни представители в него, 200 да бъдат избрани пропорционално, а останалите 200 да бъдат избрани мажоритарно. Дошло е време всеки от нас да се определи, като направи своя политически и исторически избор. Само така ще може да се тръгне на чисто“, каза още той.

Финално Борисов каза: В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден“.

Премиерът пропусна да спомене дали партията му ще предложи  промени, свързани с  независимото разследване на  главния прокурор.  От 2009 г. , откакто ГЕРБ е на власт (с малки прекъсвания), стои нерешен въпросът за осъдителното решение на Съда по човешките права по  делото „Колеви срещу България“.  Това решение, което е задължително за изпълнение,  констатира, че в България не е  предвидена ефективна процедура за отстраняване от длъжност на главния прокурор,  поради което не могат да бъдат проверени доказателства за връзката на тогавашния главен прокурор Никола Филчев с конкретното убийство и предхождащата го институционална репресия.   Неведнъж  Венецианската комисия, цитирана от Борисов, посочваше, че изход от ситуацията е именноц промяна в прамощията на главния прокурор в Конституцията.

Но и сега –  оглушително  мълчание по въпроса!

Не закъсняха и реакциите:

Популизъм, печелене на време до края на мандата, противопоставяне на гражданите

Проф. Емилия Друмева, бивш констиуционен съдия и секретар на правния отдел на президента:

От предложенията, които премиерът направи, само тези за по-малко депутати в Народното събрание  и във Великото Народно събрание изискват свикване на Велико Народно събрание. Останалите предложения могат да бъдат приети от обикновен парламент. Явно фокусът е да има Велико Народно събрание.  Това заяви  пред БНР проф. Емилия Друмева.  „Писането на нова Конституция не може да е дело на една партия. Това е работа на целия народ и заслужава обсъждане. Не следва един проект за изменение на Конституцията да бъде внесен в такъв парламент с нисък рейтинг на доверие, който е на финала и не бива да бъде захранван с едно такова сериозно начинание като промените в действащата Конституция, каза  проф. Друмева.

Корнелия Нинова, лидер на БСП, Фейсбук: Темата за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията се поставя не за пръв път на вниманието на българското общество. Включително от г-н Борисов в критични за него и партията му моменти. Чрез такива ходове той обикновено цели противопоставяне на една група българи на други, което му гарантира време и оцеляване.

Според Нинова,  Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото той е олицетворението на същата система – най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в Европейския съюз.

Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й. България има нужда от промяна на модела и тази промяна започва със смяната на неговия символ. Този парламент е изчерпан. Той е с най-ниско институционално доверие. Той няма авторитет да направи сериозна реформа. Пътят е оставка на правителството, нови избори, парламент с ново доверие – едва тогава сериозен разговор за промяната на модела„.

Христо Иванов, съпредседател „Демократична България“ :

Вариантът с Велико народно събрание практически означава стопиране, а не рестартиране на демократичния процес и излизане в таймаут на политическия процес за месеци, ако не и за години.   Бойко Борисов използва тези предложения, за да печели време и за да си гарантира, че ще остане на власт до края на редовния мандат на това Народно събрание.  След това ще вкара страната в доста трудно предсказуема фуния на Велико Народно събрание, добави той.  Коментира  още, че:  Най-важното липсва, това е достатъчно сериозна реформа на статута на главния прокурор, липсва гаранция, че Иван Гешев ще си подаде оставката и че повече такъв тип главни прокурори ще бъдат невъзможни. Там има празнина и се вижда, че Борисов не иска да влезе в тази тема. Виждаме заиграване с популизъм, идеята за намаляване на броя на депутатите, но това е антидемократично.

Татяна Дончева, лидер на „Движение 21„:

Бойко Борисов и кръгът около него прави неистови усилия да разджурка още повече вече разджурканата ситуация, с идеята, че това може би ще го спаси. Тя е категорична, че  Борисов трябва да подаде оставката на правителството без условия. Според Дончева,  трябва да се върви към предсрочни избори, служебен парламент, към възможности за честни избори и „мнозинство в следващ парламент, било той велик или невелик, от конституционно ангажирани за промени депутати“.  „Трябва да бъде премахната фигурата на Великото народно събрание и вместо да ни пробутва премиерът всевъзможни творения на Дани Кирилов и кръг, ние трябва да си отпушим възможността за промени в Конституцията глава по глава, в рамките на серия народни събрания“, категорична е тя.

Слави Трифонов,  лидер на партия „Има такава държава“, лаконично във Фейсбук:  „Еееее…Бойко Борисов оглави протеста срещу себе си„.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и лидер на ВМРО, Фейсбук:  Предложението на ГЕРБ ще бъде обсъдено на коалиционен съвет и тогава партньорите в управлението ще преценяват каква категорична позиция ще заемат и ще мотивират идеите си. ВМРО ще настоява за гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на донаборната служба и най-вече президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.  Според Каракачанов, свикване на Велико народно събрание за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено.

Проф. Иво Христов, депутат от левицата:Класическо изместване на проблема!  Пред БНР той  поясни, че предложенията звучат като „опит за изземване на стратегическата инициатива и печелене на време, за да докараме нещата до редовни избори напролет“.  „Това е ситуация, в която се хвърлят на публиката бомбастични неща, които голяма част от нея не е компетентна да преценява, но й звучат добре. Велико народно събрание, нова конституция, отмяна на земното притегляне и прочее. По този начин всеки, който се обяви с разумни експертни доводи срещу това, ще бъде обвинен като крепител на статуквото и против кардинални промени. /…/ Много хитроумна игра.

Проф. Янаки Стоилов, конституционалист,  депутат депутат в седмото Велико народно събрание,  един от авторите на основния закон на страната:

Не е необходимо свикването на Велико народно събрание, а не е и много възможно при сегашната политическа ситуация,  каза той пред bTV.  „Тази материя изисква много повече гражданска и политическа отговорност, професионализъм, за да бъде сериозно обсъждана“,смята професорът . Според него, значителна част от идеите на ГЕРБ могат да бъдат осъществени от обикновено Народно събрание.

Всички очакваха премиерът да предложи грандиозни икономически и социални мерки, които са наложителни, а изведнъж той се явява в ролята на онзи обущар, който го извикали, за да се изкаже по обувките на картината. Той взел да дава съвети по-нагоре и му казали „Не по-високо от обувките, обущарю“. 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.