Последни новини
Home / Законът / Михаил Екимджиев: Идеите на Борисов за свикване на ВНС са долнопробен политически блъф, за да остане на власт

Михаил Екимджиев: Идеите на Борисов за свикване на ВНС са долнопробен политически блъф, за да остане на власт

Defakto.bg

 „Хората, които ние буквално не можем да дишаме, сега искат да ни закотвят със своите промени в конституцията“.

Това заяви адвокат  Михаил Екимджиев  пред Mediapool по повод идеята на  Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и промени в конституция, вместо незабавна оставка, за каквато настояват продължаващите втори месец протести.

Той иска да си отвоюва време. Борисов ни казва: Аз ще ви седя на главите поне още два месеца, а после ще ви наложа конституция, каквато аз искам. Това го прави по абсолютно демагогски начин, защото много хора искат нова конституция„, коментира Екимджиев.

Според него идеите на Борисов са „един откровен и долнопробен политически блъф, чрез които той може да постигне два изключително вредни за обществото резултата“. Първият вреден резултат е, че Борисов няма да подаде оставка поне през следващите 2-3 месеца,  казва адвокатът.

Съгласно чл. 159 ал.2 от конституцията предложението за свикване на Велико Народно събрание се разглежда от сегашния парламент не по-рано от два месеца и не по-късно от 5 месеца след внасянето му.  Това означава, че Борисов ще стои на власт най-малко до края на октомври, ако предложението бъде внесено още през август. Не бива да се забравя, че това Народно събрание, което е под контрола на ГЕРБ, ще решава кога да се гласува това предложение.

Сегашното Народно събрание, доминирано от ГЕРБ, ще решава дали предложението ще бъде разгледано в двумесечния или в петмесечния срок. Това е първият селски трик на Борисов. След това президентът трябва да изчака най-малко три месеца са свикването изборите по технологични причини. Общо 7-8 месеца до изборите ни е гарантирано, че трябва да траем това управление. До самата оставката на Бойко Борисов ще има около три месеца„, коментира Екимджиев.

Той смята като по-опасна за обществения интерес нормата на чл. 162 ал. 1 от конституцията. Тя гласи, че Великото Народно събрание може да гласува само тези промени в конституция, за които е свикано: „Този парламент, доминиран от ГЕРБ, ще реши каква да е новата конституция. Проектът за промените ще бъде изготвен от това Народно събрание и Великото Народно събрание може само да ги приеме или отхвърли, а не да ги измени по същество„, напомни той.

Това е политически, морален и юридически парадокс, защото едно управление, което е загубило доверието на хората, ще ни натрапи свой проект за конституция, с който бетонира недосегаемостта на главния прокурор за поне още 4 години. Вместо да се постъпи по най-логичния от гледна точка на нормалните демокрации начин – оставка, предсрочни избори, избира се ново редовно Народно събрание и то съвсем с напълно легитимни избраници, на които имаме доверие, ще решава от какви промени в конституцията имаме нужда„, каза правозащитникът.

Екимджиев очаква  след речта на Борисов  да „ започнат да излизат разни пигмеи и влечуги, за да ни обясняват колко е хубаво всичко това„.

В един от записаните си разговори Борисов се хвалеше, че е прост и че това минава пред европейските лидери. Сега той прилага друга стратегия и се опитва да се прави на умен и мъдър държавник, което няма да мине пред българските граждани„, убеден  е  Екимджиев.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.