Последни новини
Home / Законът / Президентът: Разговори за Конституцията само след поисканите оставки и честни предсрочни избори

Президентът: Разговори за Конституцията само след поисканите оставки и честни предсрочни избори

Defakto.bg

Разговори за промени в Конституцията са възможни  само след поисканите от гражданите оставки и честни предсрочни  избори.  Това  обяви  президентът Румен Радев  по повод предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и писане на нова конституция вместо незабавна оставка, за каквато настояват продължаващите втори месец протести.  Държавният показа  пълно несъгласие с намерението на управляващата партия.

„Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите да инициира промени в конституцията? Моят отговор е не.

Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в конституцията? Отговорът е не“.

„Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е не.

Може ли власт, която задуши свободата на словото да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е не.

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не.

Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в конституцията? Отговорът е не“,  заяви още  Радев.

Според него самият акт на Борисов „показва пренебрежение към конституцията. „Член 159 от основния закон е категоричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента. Не и на министър-председателя.“

„Повече от месец продължават протестите и искане за оставка на правителството и главния прокурор.  Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено.  Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира недоволството потвърждават необходимостта от исканите оставки“, каза още държавният глава.

Разговори за Конституцията и бъдещето на България са възможни само след поисканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори, категоричен е  президентът Радев.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.