Последни новини
Home / Законът / Радан Кънев и Елена Йончева внесоха в Европарламента искане за дебат за кризата на правовата държава в България

Радан Кънев и Елена Йончева внесоха в Европарламента искане за дебат за кризата на правовата държава в България

Defakto.bg
Радан Кънев

Двама български евродепутати от различни политически сили – Радан Кънев (от групата на ЕНП) и Елена Йончева (от групата на ПЕС) внесоха днес в деловодството на Европейския парламент искане за пленарен дебат за институционалната криза в България. Искането им е подкрепено от 55 европейски депутати, съобщиха от пресцентъра на Радан Кънев.

Инициативата в Европарламента идва на 37-ия ден от неспиращия граждански протест у нас с искания за оставки на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Елена Йончева

Пред Европейската комисия се поставят следните въпроси за дебат:

  • Как Комисията оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система?
  • Какви инструменти могат да бъдат задействани на равнище ЕС, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на принципите на правовата държава в България?
  • Какви конкретни стъпки е предприела Комисията по отношение на България и какви допълнителни препоръки могат да бъдат ефективни за подобряване на ситуацията?

Ще положа нужните усилия, в т.ч политически дебат в рамките на групата на ЕНП, Председателският съвет на ЕП да включи дебата в дневния ред на пленарната зала“, заявява Радан Кънев.  Неслучайно – евродепутатите от ГЕРБ също са в групата на Европейската народна партия, а премиерът Борисов неведнъж се позова на подкрепата на ЕНП.

Пълният текст на искането:

Непосредствена заплаха за върховенството на закона и демокрацията в България
България се присъедини към ЕС през 2007 г. със специален механизъм за наблюдение в областта на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност – Механизъм за сътрудничество и проверка (CVM). Повече от 10 години след старта на този механизъм, през октомври 2019 г. Комисията стигна до заключението, че в България има достатъчно напредък за премахване на мониторинга. След този извод на Комисията ситуацията в България продължи да се влошава, достигайки през юли 2020 г. много тревожни нива, при които повечето демократични механизми в страната изглежда блокирани. Това се вижда и от факта, че според индекса на Transparency International 2019 България се нарежда на самото дъно сред държавите-членки на ЕС.

По отношение на свободата на медиите ситуацията е още по-драматична: България отново се нарежда на самото дъно – 111-о място според индекса за медийна свобода на „Репортери без граници“.

Ситуацията с независимостта и отчетността на съдебната система също достигна критични нива. Радикалната поляризация в работата на новоизбрания главен прокурор доведе до атаки срещу принципите на частната собственост и свободния пазар и завърши с показно нахлуване в сградата на президента на републиката, извършване на претърсвания в офисите на администрацията и арестите на длъжностни лица – безпрецедентен и неприемлив акт в държава, зачитаща  върховенството на закона.

Състоянието на върховенството на закона в България налага извънредна ситуация и ситуацията изисква конкретни действия в интерес на българските граждани.

Следват трите въпроса към Европейската комисия.

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.