Последни новини
Home / Законът / Радан Кънев и Елена Йончева внесоха в Европарламента искане за дебат за кризата на правовата държава в България

Радан Кънев и Елена Йончева внесоха в Европарламента искане за дебат за кризата на правовата държава в България

Defakto.bg
Радан Кънев

Двама български евродепутати от различни политически сили – Радан Кънев (от групата на ЕНП) и Елена Йончева (от групата на ПЕС) внесоха днес в деловодството на Европейския парламент искане за пленарен дебат за институционалната криза в България. Искането им е подкрепено от 55 европейски депутати, съобщиха от пресцентъра на Радан Кънев.

Инициативата в Европарламента идва на 37-ия ден от неспиращия граждански протест у нас с искания за оставки на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Елена Йончева

Пред Европейската комисия се поставят следните въпроси за дебат:

  • Как Комисията оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система?
  • Какви инструменти могат да бъдат задействани на равнище ЕС, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на принципите на правовата държава в България?
  • Какви конкретни стъпки е предприела Комисията по отношение на България и какви допълнителни препоръки могат да бъдат ефективни за подобряване на ситуацията?

Ще положа нужните усилия, в т.ч политически дебат в рамките на групата на ЕНП, Председателският съвет на ЕП да включи дебата в дневния ред на пленарната зала“, заявява Радан Кънев.  Неслучайно – евродепутатите от ГЕРБ също са в групата на Европейската народна партия, а премиерът Борисов неведнъж се позова на подкрепата на ЕНП.

Пълният текст на искането:

Непосредствена заплаха за върховенството на закона и демокрацията в България
България се присъедини към ЕС през 2007 г. със специален механизъм за наблюдение в областта на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност – Механизъм за сътрудничество и проверка (CVM). Повече от 10 години след старта на този механизъм, през октомври 2019 г. Комисията стигна до заключението, че в България има достатъчно напредък за премахване на мониторинга. След този извод на Комисията ситуацията в България продължи да се влошава, достигайки през юли 2020 г. много тревожни нива, при които повечето демократични механизми в страната изглежда блокирани. Това се вижда и от факта, че според индекса на Transparency International 2019 България се нарежда на самото дъно сред държавите-членки на ЕС.

По отношение на свободата на медиите ситуацията е още по-драматична: България отново се нарежда на самото дъно – 111-о място според индекса за медийна свобода на „Репортери без граници“.

Ситуацията с независимостта и отчетността на съдебната система също достигна критични нива. Радикалната поляризация в работата на новоизбрания главен прокурор доведе до атаки срещу принципите на частната собственост и свободния пазар и завърши с показно нахлуване в сградата на президента на републиката, извършване на претърсвания в офисите на администрацията и арестите на длъжностни лица – безпрецедентен и неприемлив акт в държава, зачитаща  върховенството на закона.

Състоянието на върховенството на закона в България налага извънредна ситуация и ситуацията изисква конкретни действия в интерес на българските граждани.

Следват трите въпроса към Европейската комисия.

About De Fakto

Проверете също

841 от 1531 прокурори избраха Евгени Иванов във ВСС

Общо 117 магистрати пуснали недействителен глас, 573 не са гласували С гласовете на 841 от …

Прокурорите избират нов член на ВСС (допълнена и обновена)

Два протеста пред Съдебната палата срещу вота Прокурорите от страната гласуват днес за нов член …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.