Последни новини
Home / Законът / Доц. Наталия Киселова: През 2015 г., когато отхвърлиха промени за ВСС, Борисов игра мач с „Бистришките тигри“, сега ги предлага

Доц. Наталия Киселова: През 2015 г., когато отхвърлиха промени за ВСС, Борисов игра мач с „Бистришките тигри“, сега ги предлага

Defakto.bg

Идеята, че  ВСС ще се раздели на  две отделни колегии – съдийска и прокурорска, Киселова  определи като разточителност от гледна точка на администрация.  „ГЕРБ бяга пред вятъра. През 2015 г. при промените в Конституцията,  имаше подобни предложения. Когато на второ четене се обсъждаха предложенията за разделяне на ВСС – министър председателят играеше мач с „Бистришките тигри“, напомни експертът.

(Същият ден,  докато Борисов риташе топката,  дори отбеляза гол на пернишкия „Миньор“,  министърът  правосъдието Христо Иванов подаде оставка от парламентарната  трибуна, след като мнозинството на ГЕРБ  отхвърли  предложенията му за промени в избора на съдиите и прокурорите във ВСС. Промени,  подобни на сега предлаганите от Борисов. До момента не е ясно кои са авторите на обявения проект, бел. ред.)

Киселова обърна внимание,  че   Борисов  говореше,  освен за конкретни предложения и за изцяло нова Конституция, която да отговаря на европейските стандарти. „Не  виждам нищо, което да е различно от това, което имаме в действащата, коментира тя.  Ние оставаме парламентарна държава, оставаме република, българският език продължава да бъде официален. Какво ново се предлага – намаляване на броя на народните представители. Това е единственото, което се нуждае от свикване на ВНС“, каза доц. Киселова.  Тя определи сега действащата Конституция като добра и уточни, че винаги може да бъде подобрена, но не и при тези условия.

Вместо промяна Борисов предлага подмяна

Борисов не прави рестарт, а участва в сценарий за циментиране на статуквото, коментира  Христо Иванов, съпредседател на  „ДБ“.   „Прилага се същият ченгеджийски номер, който беше приложен на българската демокрация 1990 г.  Според него една от целите е сблъсък между Обединените патриоти и ДПС и абсолютна подмяна на дневния ред. Вместо промяна Борисов предлага подмяна.  Точно по същия начин, по който това се случи 1990 г.  Борисов  предаде младите хора, е мнението на политика.

Протестът иска оставка и отговорност от главния прокурор.  Фактът, че се посочва прекратяване на мандата на ВСС, но за Гешев не се казва нищо, показва, че Борисов продължава да охранява бясното куче на Делян Пеевски, смята Христо Иванов.

Неговата прогноза е, че протестите ще продължат, защото всички недоволни виждат опита за подмяна на дневния ред. По думите му България не се нуждае от изцяло нова конституция, а за промените в съдебната система  напомни, че е предложил същата реформа през 2015 г., като министър на правосъдието във втория кабинет на Борисов, „но ГЕРБ  се отказаха от собствената си политическа програма“.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.