Последни новини
Home / Законът / Проф. Емилия Друмева: Президентът няма да внесе проекта за промени в Конституцията в този парламент

Проф. Емилия Друмева: Президентът няма да внесе проекта за промени в Конституцията в този парламент

Defakto.bg

Комбинацията между оставка на премиера и свикването на ВНС не е пречка за съставяне на служебно правителство, заяви бившият конституционен съдия.

Президентът няма да внесе подготвените предложения за промени в Конституцията в сегашния парламент, който е с изчерпано доверие, заяви пред Дарик Радио проф. Емилия Друмева, бивш конституционен съдия,  сега секретар по правните въпроси в президентството. „Това Народно събрание е с изчерпано доверие, то не се събира, когато е свикано на извънредно заседание и то по значим дневен ред.  Не би било подходящо президентът да легитимира такъв  парламент, като внесе в последните му месеци един значим акт за промени в обществените отношения„,  заяви позиция Друмева.

Промените, които са предвидени в проекта, подготвен от  екипа на президента, не  изискват свикването на Велико Народно събрание, подчерта тя. Проектът  обхваща широк кръг от въпроси, които засягат независимостта на съда, отчетността и ефективността на държавното обвинение, правата и свободите на гражданите, улесняване достъпа до КС,  каза тя.   Професорът подчерта, че подготвените промени в основния закон не залагат идеи за президентска република, нещо, което би означало свикване на ВНС.

„Велико Народно събрание е замислено и заложено в Конституцията като гаранция за стабилност и устойчивост, а не като изход от кризи“, коментира Друмева  и подчерта, че свикването му  предполага огромно внимание, време, отговорност и  добра воля.  Едно от основанията за това  би било предложението за нов модел на разделението на властите.  „Такъв модел не се предлага, а почти всички отправени предложения   за конституционни промени от страна на премиера Бойко Борисов не изискват свикване на ВНС“, коментира  тя обявените намерения от Борисов и допълни, че  възможните обяснения за тях са  „стремеж на управляващите към спечелване на повече време“.

Бившият конституционен съдия изрази несъгласие с разпространеното становище,  че евентуално решение за избор на ВНС е препятствие пред правомощието на президента да назначи служебен кабинет.

Смятам, че такова твърдение  не е състоятелно и няма опора в Констиуцията„, заяви Друмева.   Бе категорична, че комбинацията между оставка на премиера и свикването на ВНС не е пречка за съставяне на служебно правителство, ако обикновения парламент не може да избере нов кабинет.

Това е логична и последователна фаза, предвидена от Конституцията при подаване на оставка и невъзможност на парламента да състави ново правителство“,  подчерта конституционалистът.   Друмева се позова и  на определение на КС  №8 по  к. д. № 17 от 2006 г., в което съдът казва,  че след оставка на действащото правителство, ако  НС не може да излъчи ново правителство по реда на чл. 99 от Конституцията, президентът назначава служебен кабинет.    Това е безусловно правомощие на държавния глава, което  не зависи от обстоятелството, че в подобна ситуация той не разпуска парламента заради свикване на ВНС, категорична бе проф. Друмева.

Избиране на президента от парламента би била една посока, която не съм убедена че е премислена – свидетели сме как в държави като Чехия се премина към пряк избор на държавния глава, както е в България“ – така  проф. Друмева коментира лансираните тези дни идеи в тази посока.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.