Последни новини
Home / Законът / Бойко Борисов: Лъжа е, че сме се вкопчили във властта, още днес внасяме проект за промени Конституция

Бойко Борисов: Лъжа е, че сме се вкопчили във властта, още днес внасяме проект за промени Конституция

Defakto.bg

Още днес ще внесем проекта на ГЕРБ за промени в конституция, обяви премиерът  Бойко Борисов в изявление на страницата му  във  „Фейсбук“.   Той е готов още днес да се срещне с коалиционните си партньори, за да търси подкрепа за проекта за конституция.

Борисов поиска председателя на НС Цвета Караянчева (ГЕРБ) и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова да разговарят с всички парламентарно представени партии, за да получат подкрепа и съберат необходимите 120 подписи, за да бъде внесен проекта в първия работен ден след ваканцията на парламента. „На 2 септември ако се съберат 120 подписа, затова вие трябва да влезете в разговор с всички парламентарно представени партии. Да намерите начин в парламента за техническо гласуване, да видим може ли да се съберат 160 подписа за след това„, каза им Борисов.  Борисов поиска също депутатите на ГЕРБ да сондират в Народното събрание дали може да бъде формирано мнозинство от 160 депутати, за да бъде прието предложението за свикване на Велико народно събрание.“

Конституционната процедура сочи, че поне 120 депутати от действащия парламент или президентът трябва да внесат конституционния си проект.  НС го разглежда най-рано два месеца и не по-късно от 5 месеца след внасянето му,  а решението за избори за ВНС се взема с гласовете на минимум 2/3 от народните избраници, тоест с поне 160 „за“.

„Ако не се получи, имаме готовност с други решения“, каза още Борисов.

Обвиненията, че с проекта за промени в Конституцията, той  цели да протака оставането си във власта, Борисов нарече лъжи.

„Първата лъжа след нашето изказване в петък, е че Борисов и ГЕРБ целели да протакат във времето да няма служебно правителство. Лъжа е, че сме се вкопчили във властта. Затова днес внасяме тази Конституция и това не е Конституцията на ГЕРБ“.  ВНС може да промени всеки един ред и буква и да внесе какви ли не предложения, включително и президентът да е и главен прокурор. „Ние искаме ВНС да се произнесе“, каза Борисов.

„Втора лъжа е, че не искаме машинно гласуване.  Затова още днес възлагам на Томислав Дончев в Изборния кодекс да се запише, че машините могат да бъдат наемани, закупувани, как и кой ще ги достави, да има и хартиено гласуване – ако някой чисто умишлено повреди машина, да не се спира вота. Така че още днес тази лъжа ще бъде опровергана“, заяви Борисов.

И още: На барикадите няма политически партии с голяма обществена подкрепа, които от утре да поемат управление, имат по 3-4-10 процента. Тези партии искат да дойде задкулисие в парламента.  Христо Иванов е цар на задкулисието, той знае как се прави задкулисие и как се прави мнозинство в парламента.

Или целта му е само да има служебно правителство, което да даде еднолична власт на Радев – и кабинет, и парламент – един човек. Това е изключително рисковано. Не ме е страх нито от Радев, нито от Иванов. Той така се е омазал, че нямам никакъв страх от него“, заяви премиерът. „Искам всичко това да  бъде направено максимално бързо, за да опровергаем, че искаме да стоим в управление. Не! Искаме управление, което се ползва с подкрепата на народа“, каза още премиерът.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.