Последни новини
Home / Законът / Манолова поиска референдум за промените в Конституцията, поведението на Борисов е гавра с протестиращите, каза тя.

Манолова поиска референдум за промените в Конституцията, поведението на Борисов е гавра с протестиращите, каза тя.

Defakto.bg

До края на деня ЦИК  да обяви процедура за купуване на машини за гласуване, обяви ултиматом бившият омбудсман

Лидерът на гражданската платформа “Изправи се.БГ“ Мая Манолова внесе в президентството и в Министерския съвет писма с настояване за иницииране на референдум за промените в Конституцията, който да се проведе заедно с предсрочни парламентарни избори чрез машинно гласуване:

“Този парламент няма никакво морално право да обсъжда, предлага и внася конституционен проект за промени в конституцията. Това трябва да направи следващо обикновено народно събрание, гражданите да кажат да или не на всяко едно от предложенията за промени в Конституцията, а не Борисов да се опитва да отложи политическата си смърт с принизяване и на Великото народно събрание като институт и чрез лична употреба на новата българска конституция“.

Пред БНР,  тя окачестви намерението на Борисов да внася конституционни проекти, като гавра с протестиращите.  “Това е абсурдно поведение“, каза  Манолова

По-рано днес  Бойко Борисов обяви, че  партията му ще депозира в Народното събрание проект за нова конституция на страната. Изявлението му, че  още днес ще възложи на вицепремиеар  Томислав Дончев в Изборния кодекс да се запише как да се купуват или наемат машини, като има и  хартиено гласуване,  лидерът на “ИБГ” определи като  „нагло и нахално поведение на един умиращ от страх премиер”.

“В Изборния кодекс ясно е записано машинно гласуване и как трябва да се  е осъществява то.  В него е казано “машини без хартия”, а това Борисов  опитва да направи е да елиминира машините с хартия  и да подменя вота на избирателите“,  коментира бившият омбудсман. Напомни, че на европейските избори вече бе проведен машинно гласуване с 3 000 машини, “а да  твърдиш, че такова няма,  значи си нагъл лъжец, който разчита на късата памет,  заяви Манолова (..)

През февуари, със същата тази решимост Борисов,  каза: Ще има машинно гласуване!  Още тогава  назначи  Томислав Дончев за отговорник по доставката на машините. От февруари до ден днешен минаха шест месеца. Е, питам Томислав Дончев каква работа свърши за шест месеца?! Никава, отговори си тя и  квалифицира това поведение като  възмутително и безотговорно към хората.

Никакви промени в Изборния кодекс, не пипайте Изборния кадекс, призова Манолова.  “Ние от “Изправи се. БГ” даваме ултиматум на ЦИК  – до края на деня да обяви процедура за закупуване или наемане на машини, в противен случай ще предприемем следващи действия“, закани се Манолова  без да уточнява какви ще са те.

Иначе, каза тя,  предсрочните избори ще се провежда в нарушение на Изборния кодекс и  Борисов отново ще открадне вота на българския народ.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гаранция от 40 000 лева за граничен полицай, обвинен за подкуп, постанови Апелативният специализиран съд

Задържаният през юни по обвинение за участие в престъпен сговор за “смачкване” на разследвания за …

Очаквано: КС прекрати делото за комисията “Десислава Атанасова”, от която управляващите “навреме” се отказаха

Очаквано, КС единодушно прекрати делото за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.