Последни новини
Home / Законът / Съдия Нели Куцкова: Ако юридически неграмотни хора ще решават промени в Конституцията, е по-добре да не я пипаме

Съдия Нели Куцкова: Ако юридически неграмотни хора ще решават промени в Конституцията, е по-добре да не я пипаме

Defakto.bg

За  структурата на прокуратурата е необходима изцяло нова концепция, каквато в предложенията на Борисов – няма

„Дебатът за  конституционни промени е твърде закъснял, тъй като от  много години се говори за промени в Конституцията. Само, че аз не съм съгласна първо да започне процедура  за свикване на ВНС, а после депутатите да решават какви да са промените.   Така съдия Нели Куцкова коментира пред БТВ обявените предложенията на премиера Бойко Борисов за свикване на ВНС, което да направи промени в основния закон.  Според Куцкова е  абсолютно задължитело дебатът  да с започне  с  хората, които разбират от конституционно право, да се обсъдят всички „за и против“, и когато бъдат избрани депутатите, те да имат  готов продукт, макар и в няколко варианта.

Да ме извиняват парламентаристите, но аз съм потребетил на тяхната продукция и  юридическа неграмотност,  когато прилагаме законите и ако такива хора ще решават  промените, по добре да не пипаме Конституцията„,  каза съдията. Промените в Конституцията са много сериозна работа, която не трябва да се е възлага на хора, които нямат опит и познания и които не сме сигурни дори дали познават Конституцията, колко конституционни решения са прочели и т.н., каза тя.

Куцкова не  скри изненадата си от премиерското предложение.  Разказа, че когато чула идеите на  Борисов за свикване на ВНС и нова Конституция, първата асоциация, която   възникнала у нея  била за  Цариградската конферения в края на   1876 г.,  свикана от Велките  сили,   за да спрат  кръвопролитията по повод възстанията в България и Босна.  По някое  време от провеждането й се чули топовни салюти, а на въпросите какво означават те,  отговорът бил: Падишахът подари на поданиците конституция и вече няма смисъл от тази цариградска конференция.  В България салюти не се чуха, коментира съдията. И напомни, че по процедурата,  промените в Конституцията  не се предлагат от  министър  председателя, а от президента и депутатите.

Според Куцкова,  идеята за  раделяне на  ВСС на две колегии – съдийски и прокурорски е  „прогресивна,“ защото не е нужно Пленумът на съвета да избира председатели на върховни съдилища и шефове на прокуратурата. „ Не е редно прокуратурата, която е страна в наказателния процес,  да избира съдиите, които ще заемат тези постове“, мотивира се тя.

Припомни, че тези предложения съществуваха  още през  2015 г. когато се променяше основния закон. Много е интересно, защо ако ГЕРБ са подготвяли сегашния проект от 2014 г.  по думите на правосъдния министър Данаил Кирилов, сегашните предложения не бяха приети още тогава,  демонстрира добра памет съдия Куцкова.   Припомни, че още през 2015 г.   Венецианската комисия препоръча преобладаващо присъствие във ВСС на  съдиите, избрани от съдии спрямо политическата квота на парламента,  нещо което също бе отхвърлено  от управляващите и стана причина  Христо Иванов да подаде оставка от поста.  Съдия Куцкова смята, че и сега не е ясно дали този стандарт ще бъде спазен, защото черно на бяло  проект за промени в Конституцията не е виждан.

Тя отбеляза, че въпросът за намаляване на  7-годишните мандати на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор се обсъжда  отдавна.  За  продължителността на мандата на главния прокурор много хора казват, че е твърде дълъг,  той наистина е такъв.  От друга страна, идеята да е по-дълъг от мандата от този на Народното събрание, е нещо като гаранция срещу политическо вмешателство, така е замислено“, обясни съдията.  Дългите мандати обаче не са се оказали препятствие пред  политическите влияния.

За  структурата на прокуратурата е необходима изцяло нова концепция, каквато в направените предложения няма, каза Куцкова.  Дали Борисов го е страх да посегне на правощията на тази служба, тя не знае, но припомни,  че по времето когато главен прокурор беше Никола Филчев,  Борисов като главен секретар на МВР  сам си е казвал,че не смее да посегне на прокуратурата,  нито да я критикува, въпреки огромните проблеми,  които имаше тогава там. По онова време Военна прокуратура държеше на „отчет“  закононарушенията в полицията.

„Хубаво е от прокуратурата да се  страхуват хората извършили престъпления, смята  съдията. Но не и огромната мощ на главния прокурори и армията му от подчинени прокурори, да  бъде използвана за политически цели и  разпределение на владения между различни сили„, обобщи съдия Куцкова.

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.