Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Частна фирма, свързвана с Вълка, е извършила незаконен строеж на хотел без документи

Прокуратурата: Частна фирма, свързвана с Вълка, е извършила незаконен строеж на хотел без документи

Defakto.bg

Проверка на земеделското министерство и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е установила, че в района на ловно стопанство „Искър“ в Пасарел частна фирма е започнала да строи хотел без документи – това съобщи  Върховната административна прокуратура.  Сградата, която е на етап груб строеж, се намира в непосредствена близост до ловния дом в имота.

Инспекцята е  извършена след публикация на съпредседателя на „Зелено движение“ и общински съветник в София  Владислав Панев, който сигнализира във видео за нерегламентирания строеж, който според него, се извършва от фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка.

„По време на възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) проверка за спазване на разпоредбите на нормативните актове, свързани с опазването, стопанисването и ползването на горските територии в Република България, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) са открили строеж на два етажа, за който не са представени документи. Сградата се намира в района на ловно стопанство „Искър“ в Пасарел“,  се казва в съобещението на ВАП.

Прокуратурата уточнява, че по време на проверката на място,  е установено, че има наличие на „груб строеж“, с изпълнен покрив, стоманобетонова монолитна конструкция на два етажа в най-високата си част. В хода на проверката от дружеството не са предоставени документи, относими към констатирания строеж. Любопитен детайл е, че от одитния доклад на МЗХГ, изпратен до ВАП, ставало ясно още, че дружеството не е изпълнило поетите задължения по договора и по предложение от 16.12.2013 г. за даряване на средства, с което изпълнителят е спечелил конкурса.  От доклада,  става ясно, че дружеството не е изпълнило поетите задължения за даряване на средства, с което изпълнителят е спечелил конкурса.

В договора не се включват строително-монтажни работи по изграждане на ловни бази“, уточняват от ВАП.

Проверката, извършена от ДНСК, също сочи на липса на документи за строежа, както и на данни за одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж в поземлен имот в Пасарел, район „Панчарево“. Сред нарушенията са още липса на ограда и обезопасяване около строежа, нямало е и задължителната по закон информационна табела.

Във ВАП е  постъпил доклад и от проверка, извършена от ДНСК, който също сочи на липса на документи за строежа, както и на данни за одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж в поземлен имот в Пасарел, район „Панчарево“.

 

ДНСК е сезирала кмета на район „Панчарево“ да извърши подробна проверка по чл. 223, ал. 2 от ЗУТ и съобразно резултатите да се предприемат съответните действия по реда на ЗУТ. При установени нарушения на нормативната уредба по устройство на територията да бъдат образувани административни производства.   От страна на ВАП ще се изиска цялата информация за резултатите от дейността на контролните органи.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.