Последни новини
Home / Законът / Социалистите категорично против идеята на ГЕРБ за нова Конституция: Това е безотговорна импровизация, смятат те

Социалистите категорично против идеята на ГЕРБ за нова Конституция: Това е безотговорна импровизация, смятат те

Defakto.bg

БСП не подкрепя идеята на ГЕРБ за нова конституция, отказва да води разговори с управляващата партия и призовава за „категорично противопоставяне с парламентарни и масови действия на опита за конституционна подмяна“.    Това обяви проф. Янаки Стоилов пред БНР, който е на мнение, че  проектът на ГЕРБ за нова конституция е  лош препис на сегашната с няколко спорни промени.  “ Бойко Борисов иска да влезе в ролята на преучредител на българската държава, за да запази властта си, но поставя на карта едно от достиженията й – Конституцията„, каза Стоилов.

Левицата, която има  78 депутати, няма да участва нито в разговорите за новата конституция, нито при събирането на подписите за внасянето й. Според позиция на ръководството на партията това не е промяна, а конституционна подмяна, на която обществото трябва да се противопостави с парламентарни и масови средства.

Преди 30 години Великото Народно събрание имаше огромна представителност. В обсъждането на проекта за Конституция в него участваха едни от най-големите авторитети в българското общество. Паралелът със сегашните „творци“ на конституционни идеи е красноречив и горчив“,  се казва в позицията на социалистите.

По-рано във вторник социалистът Крум Зарков коментира  липсата на преабмюл  във проекта,  внесен  в деловодството на НС от Даниела Дариткова: „Абсолютно опасно е да се заличи целият преамбюл със словосъчетания като социална държава и демократична държава, които осветяват цялата Конституция. Опасно е да се заличат думи като мир, свобода, солидарност, търпимост. Опасно е да се заличи и Великото народно събрание, защото означава, че пишете Конституция като на черна дъска и всяко следващо мнозинство може да я изтрива„.

Според Зарков от партията на премиера Бойко Борисов не са посочили истинските мотиви за тези конституционни промени, а „те не са рестарт на държавата, а печелене на време и създаване на объркване в обществото“.  Той отбеляза, че:  “ Само преди 3 дни министър-председателят обяви, че ВНС от 400 депутати ще остане с 280. Вчера в текста въобще няма ВНС. Толкова с подготовката на законопроекта – всичко е правено на крак. Това е една абсолютно безотговорна импровизация. Дълго време се чудех какво управляващите имат предвид под „чупене на държавата“, сега вече разбирах„, коментира  депутатът.

Ако не се  съберат достатъчно гласове за свикване на Велико народно събрание, ще се отиде на нормални парламентарни избори,  заяви по-рано пред БТВ външният министър Екатерина Захариева.  Тя уточни, че това ще стане ясно е 2 септември.  Захариева обяви, че  текстовете на конституцията са писани от екип на ГЕРБ.  „Участие има и правосъдният министър Данаил Кирилов“, каза тя,  и изясни, че проектът е писан през последния месец, но идеите са обсъждани през последните шест години. Според вицепремиера Томислав Дончев и Екатерина Захариева е участвала в писането на проекта.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.