Последни новини
Home / Законът / Специализираният съд замени задържането на Атанас Бобоков с гаранция, Апелативният спецсъд го остави арестант

Специализираният съд замени задържането на Атанас Бобоков с гаранция, Апелативният спецсъд го остави арестант

Defakto.bg

 

Появи се нов член на твърдяната ОПГ

Атанас Бобоков, бившият зам.министър на околната среда Красимир Живковс и Николай Миховски остават в ареста. Това окончателно определи Апелативният специализиран съд днес.

По време на делото стана ясно, че на 11 август „задържането под стража“ на Красимир Живков, Николай Миховски и Атанас Бобоков е било заменено с парични гаранции от по 80 000 лв, 300 000 лв и 700 000 лв.  Това е станало с определение на Специализирания съд, който е приел за налично обоснованото предположение тримата да са участвали в твърдяната организирана престъпна група за престъпления срещу околната среда, но няма опасност да се укрият, както и че другата опасност – да извършат ново престъпление е с намален интензитет. Специализираният съд е отчел и факта, че тримата са в ареста вече два месеца и половина.

Според Апелативния спецсъд обаче въпросният интензитет не е намалял, а обществената опасност на тримата се извеждала и от повдигнатите им обвинения. Признато бе единствено, че на свобода надали ще се укрият.

Апелативният спецсъд говореше за „евентуална“ и „предполагаема“ съпричастност към твърдените престъпления и увери, че не дерогира презумпцията за невиновност. И подкрепи всички тези на прокуратурата.

Днес се разбра също, че за член на ОПГ-то вече е обвинен и Васил Коцев, управител на първата лицензирана фирма за обработка на опасни отпадъци „Глобал рисайклинг“. Любопитното е, че близо три години той е бил разследван от Софийската районна прокуратура, без данни за организирана престъпност. От началото на делото Коцев се споменава с прякора „сина на Живков“. Не е син на Красимир Живков и не този зам.министър е отговарял за лицензите тогава.

Днес, впрочем, в полза на обвинението бяха цитирани показания на дълго време ресорния по лицензите в МОСВ заместник Николай Кънчев, от Обединени патриоти..

Пред Апелативния спецсъд бившият зам.министър на околната среда Красимир Живков се яви с адвокат Васил Василев, Атанас Бобоков в зала бе защитаван от Георги Тренчев, а онлайн участваше адвокат Илиян Василев, защитник на Николай Миховски бе Милен Димитров. Общото настояване бе за освобождаване срещу по- лека мярка или без мярка, алтернативно за гаранции в намален размер, като бяха представени договори за кредити, деца студенти и други справки за задължения. За Красимир Живков включително за вноски във фонда на МС за борба с коронавируса, бившият зам.министър се оказа и с четири дъщери.

Прокуратурата обаче държеше тримата да останат зад решетките. Прокурор Мария Дойчева надълго и нашироко аргументира „обоснованото предположение“ за участието в твърдяната ОПГ, която съществувала от януари 2014 г. до 28 май т.г., като този път имаше и позовавания на разменяни съобщения помежду им. Които потвърждавали свидетелствата най-вече на бившия директор на „Монбат рисайклинг“ Васил Богданов, че Бобокови финансирали придобиването на площадки за преработка на опасни отпадъци в Плевен от дружеството на Николай Миховски, като разрешителните били издавани с благословията на Красимир Живков. А бившият шеф на РИОСВ Плевен Габриел Савов осигурявал формални проверки. Опасност от укриване няма, но завишената обществена опасност на тримата е налице заради тежките обвинения, за които позволеният арест не е само два месеца, обяви прокуратурата. Заяви, че делото е с особена фактическа и правна сложност, но разследването се движи ритмично, щяло да има и привличане на нов обвиняем. В днешното изложение бе намесена и фирмата на Васил Коцев „Глобал рисайклинг“ – първата, получила лиценз за преработка на отпадъци, Коцев също има обвинение.

Материалите на обвинението не съдържат дори минимални данни за принадлежност и участие в твърдяната ОПГ, категорична бе защитата.

Пред съда се споделят неща като за пресконференция на прокуратурата, където има само ретранслация без възражения. Прокуратурата може би много иска да докаже онова, което твърди, но е много далеч от доказването, категоричен бе адвокат Васил Василев. Попита кое точно е укоримото в комуникацията основно със служители на ведомството. Не можем да живеем, както иска прокуратурата, въдворени в килия и без комуникация, иначе – ОПГ, илюстрира защитникът.

Един вицепремиер е казал, че ако арестуват и зам.министър Кънчев, коалицията в управлението ще се срути, актуално додаде Красимир Живков.

Адвокат Илиян Василев заяви, че единствената причина „Монбат рисайклинг“ да започне да работи с „Глобал рисайклинг“ е, че по онова време това е била единствената лицензирана българска фирма, а МОСВ е настоявало отпадъците да се преработват у нас. Настоя прокуратурата да каже кое би било законосъобразното поведение тогава. Както и какво точно е извършвала твърдяната ОПГ от началото на ,2014 г., когато Живков не е бил зам.министър, Габриел Савов не е оглавявал РИОСВ-Плевен, а Николай Миховски не е имал дружества за преработка на отпадъци.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.