Последни новини
Home / Без категория / Ген. Валери Григоров: Водачката, навлязла в кръстовището с множество хора, е извършила ред нарушения на закона

Ген. Валери Григоров: Водачката, навлязла в кръстовището с множество хора, е извършила ред нарушения на закона

Defakto.bg

Когато хората се бият на улицата, държавното ръководство е спокойно

МВР се заиграва политически с протестите

Инцидентът пред Румънското посолство, при който жена с автомобила си „проби“ блокадата и се вряза сред  протестиращи,  създаде казус, който продължава да е обект на интерес и коментари.  По-рано днес Дефакто писа,  че  Софийската районна прокуратура е обвинила двама от протестиращите заради мелето, при което пострада лекия автомобил на водачката. Няма обяснение защо дамата е предприела рисковия ход с две деца на задната седалка.

Прокуратурата обаче не се е заинтересуала от нейното поведение, а то съвсем не е безобидно от гледната точка на добре известния и прилаган  срещу антиправителствените демонстранти Закон за движение по пътищата.  За това свидетелства пред БНР ген. Валери Григоров,  бивш шеф на „Гранична полиция“ и дългогодишен началник на „Охранителната полиция“ в СДВР.   Ето какво заяви той:

„Водачът, в условията на член 20 от Закона за движение по пътищата, е длъжен да съобрази пътните условия, метеорологичните условия и всички онези фактори, които влияят върху безопасността за движение на автомобила. Водачът на моторно превозно средство е извършил редица нарушения, с които е допуснал да влезе в кръстовището и в множеството от хора. Оттам трябва да се започне казусът“, каза той.

Освен това,  „МВР е длъжно, съгласно член 14 алинея 1 точка 5 от Закона за МВР да осигури охрана на обществен ред на всички мероприятия, които са на обществено място и особено на мероприятия, които са със събиране на множество хора. Това е нещо, което МВР очевидно не забелязва, не прави и то е тенденция. Това поведение на бездействие от страна на МВР е обяснимо само и единствено с това, че те много политически започват изборно да предприемат конкретни действия“.

Според Григоров във ведомството „са били длъжни да знаят“ за протеста пред румънското посолство, защото, по закон, от МВР са длъжни да охраняват обществен ред при провеждане на масови мероприятия:  „Там не се казва дали масовите мероприятия са санкционирани или несанкционирани. Щом са на публично място, те са длъжни да го направят“.

„В такъв случай, като не са им известни наркодилърите, затова ли ги подминават в кварталите „Христо Ботев“, „Факултета“ и „Модерно предградие“? Излиза, че наркодилърите трябва да им се обадят, да им кажат  че  ще разпространяват наркотици и едва тогава МВР да  приема действия по тяхното задържане, коментира Валери Григоров.

Мога да ви кажа много точно, че в първите дни на протестите те (СДВР) подходиха много сериозно, ангажиращо, дори с много тежко полицейско въоръжение и жандармерийско въоръжение, което не беше необходимо в този обем. В един следващ момент, когато от политическото и държавното ръководство осъзнаха, че протестите се задълбочават, в стремежа си да свалят напрежението, те изтеглиха полицейските сили и по този начин създадоха условия за конфронтиране на протестиращите с антипротестиращите граждани.  Целта е една единствена – да бъде допуснато масово сбиване и това да бъде добрият повод на МВР да се възползва и да неутрализира палатковите лагери. Когато хората се бият на улицата, държавното ръководство е спокойно„.

Григоров  не изключва да има провокации на протестите и по местата на блокадите. В понеделник вечерта, по време на инцидента на бул. „Ситняково“, той е е минал близо до Орлов мост и видял „как добре инструктирани хора идват с единствена цел – провокиране на условия за сблъсък между отделни граждани“.

В коментара за МВР ген. Валери Григоров спомена и охранителната фирма „Делта гард“, която придоби нова популярност покрай разследването „Осемте джуджета“ на Антикорупионния фонд. Фирмата се появи отново в публичното пространство и по повод неизпълнението на задължението от началника на РПУ -Дупница за въвеждане във владение на собственика на асансьорния завод в града. Той категоризира „Делта гард“ като „една от толерираните фирми, която е изпълнявала много конкретни шпиц-задачи, възложени от политическото ръководство на МВР и от Делян Славчев Пеевски„. Тази фирма се появява само там, където има конкретни бизнес интереси, заяви Григоров.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.