Последни новини
Home / Законът / Диана Ковачева: Проектът за нова Конституция превръща омбудсмана във фигурант и лишава гражданите от защита

Диана Ковачева: Проектът за нова Конституция превръща омбудсмана във фигурант и лишава гражданите от защита

Defakto.bg
Диана Ковачева

Специалната глава, посветена на омбудсмана в проекта за нова конституция на ГЕРБ, реално  отнема правомощия и изпразва от съдържание институцията.

За това алармира пред БНР омбудсманът Диана Ковачева, която заяви,че предложените  текстовете превръщат омбудсмана във фигурант, орязват правомощията му и лишават гражданите от защита, каквато са имали досега.

Сега действащият текст, който дава широк мандат на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, е заменен с нов текст, в който омбудсманът е сведен до обикновен наблюдател на правата и свободите на гражданите, без реално да се даде възможност той да ги защитава, коментира  Ковачева.

В чл. 91 а от действащата конституцията се казва, че омбудсманът  „се застъпва  за правата и свободите на гражданите“. В проекта е  посочено, че той  „следи“ за тях но само в държавни органи и общински органи, местни органи на управление и местна администрация, както и институции, които представят публични услуги.  Именно така   е отнето правото на общестмения защитник да се намесва , когато представители на частния сектор нарушават основни права и свободи – например некоректни работодатели, частни съдебни изпълнители, фирми за бързи кредити, колекторски фирми,  реагира Ковачева.

Тя припомни, че  включването на сегашното правомощие на омбудсмана да се застъпва и намесва  за правата на гражаданите  без ограничение е станало след ясни международни препоръки от ООН и ОССЕ. Обърна внимание на факта, че в момента институцията се ползва от най-високия възможен правозащитен статут А.

„За мен е необяснимо това „внимание“ към институцията на омбудсмана“, коментира Диана Ковачева.

 И допълни, че новите текстове стесняват кръга на субектите, които могат да сезират омбудсмана – досега правозащитни организации са имали това право да сезират за нарушени права например от типа на домашно насилие или по казуси, свързани с права на хора с увреждания. „Всички те в момента са изключени от конституционния текст“, уточни Ковачева. Възпрепятства се възможността омбудсманът да защитава основните права и свободи на гражданите, категорична е Диана Ковачева.

И за омбудсмана  е необяснимо защо основните права задължения на гражданите от глава втора на Конституцията са преместени  в самия й край.  Ковачева определи това като „изключително знаково място“.   Тя недоумява и защо след като се предлага да  се въведе  индивидуална конституционна жалба на гражданите, те не са  споменати като субект, който може да сезира Конституционния съд.  Така на практика не е  ясно как гражданите  биха могли да  сезират съда за противоконституционност на закони, с които се нарушават основните им права, заключи омбудсманът Ковачева.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.