Последни новини
Home / Законът / Диана Ковачева: Проектът за нова Конституция превръща омбудсмана във фигурант и лишава гражданите от защита

Диана Ковачева: Проектът за нова Конституция превръща омбудсмана във фигурант и лишава гражданите от защита

Defakto.bg
Диана Ковачева

Специалната глава, посветена на омбудсмана в проекта за нова конституция на ГЕРБ, реално  отнема правомощия и изпразва от съдържание институцията.

За това алармира пред БНР омбудсманът Диана Ковачева, която заяви,че предложените  текстовете превръщат омбудсмана във фигурант, орязват правомощията му и лишават гражданите от защита, каквато са имали досега.

Сега действащият текст, който дава широк мандат на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, е заменен с нов текст, в който омбудсманът е сведен до обикновен наблюдател на правата и свободите на гражданите, без реално да се даде възможност той да ги защитава, коментира  Ковачева.

В чл. 91 а от действащата конституцията се казва, че омбудсманът  „се застъпва  за правата и свободите на гражданите“. В проекта е  посочено, че той  „следи“ за тях но само в държавни органи и общински органи, местни органи на управление и местна администрация, както и институции, които представят публични услуги.  Именно така   е отнето правото на общестмения защитник да се намесва , когато представители на частния сектор нарушават основни права и свободи – например некоректни работодатели, частни съдебни изпълнители, фирми за бързи кредити, колекторски фирми,  реагира Ковачева.

Тя припомни, че  включването на сегашното правомощие на омбудсмана да се застъпва и намесва  за правата на гражаданите  без ограничение е станало след ясни международни препоръки от ООН и ОССЕ. Обърна внимание на факта, че в момента институцията се ползва от най-високия възможен правозащитен статут А.

„За мен е необяснимо това „внимание“ към институцията на омбудсмана“, коментира Диана Ковачева.

 И допълни, че новите текстове стесняват кръга на субектите, които могат да сезират омбудсмана – досега правозащитни организации са имали това право да сезират за нарушени права например от типа на домашно насилие или по казуси, свързани с права на хора с увреждания. „Всички те в момента са изключени от конституционния текст“, уточни Ковачева. Възпрепятства се възможността омбудсманът да защитава основните права и свободи на гражданите, категорична е Диана Ковачева.

И за омбудсмана  е необяснимо защо основните права задължения на гражданите от глава втора на Конституцията са преместени  в самия й край.  Ковачева определи това като „изключително знаково място“.   Тя недоумява и защо след като се предлага да  се въведе  индивидуална конституционна жалба на гражданите, те не са  споменати като субект, който може да сезира Конституционния съд.  Така на практика не е  ясно как гражданите  биха могли да  сезират съда за противоконституционност на закони, с които се нарушават основните им права, заключи омбудсманът Ковачева.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.