Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата иска постоянен арест за протестиращ заради инцидента край Румънското посолство, той не се признава за виновен

Прокуратурата иска постоянен арест за протестиращ заради инцидента край Румънското посолство, той не се признава за виновен

Defakto.bg

Софийската районна прокуратура е обвинила двама за драмата край Румънското посолство в понеделник, когато жена с автомобила си “проби” блокадата и тръгна да гази протестиращи. Впоследствие се оказа, че в автомобила са пътували и две деца.

В съобщение от днес от СРП обявяват:

“На 18.08.2020 г. Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Г.Г., на 25 години, за престъпления по чл. 216, ал.1 от НК и чл.325, ал. 2 от НК и обвиняемия С.А., на 32 години, за престъпление по чл.325, ал.1 от НК.

Г.Г. е обвинен в това, че на 17.08.2020 г., в гр. София, на кръстовището на бул. „Михай Еминеску“ и бул. „Шипченски проход“, около 21.30 ч. противозаконно е повредил чужда движима вещ – лек автомобил, собственост на Е.М., като счупил чрез удари с ръце предно панорамно стъкло на автомобила, скачайки повредил предния капак на автомобила. На Г.Г. е повдигнато обвинение и за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост – попречил на Е. М. да премине с управлявания от нея лек автомобил през горепосоченото кръстовище, като блъскал по лекия автомобил, качил се на предния капак и счупил предно панорамно стъкло, отправяйки обидни думи към Е.М., защото не е изразила съгласие с действията на протестиращите, като действията извършил пред двете ѝ непълнолетни деца, намиращи се на задната седалка на автомобила.

На С.А. е повдигнато обвинение за това, че на 17.08.2020 г. в гр. София, на горепосоченото кръстовище, около 21.30 ч. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, за да попречи на Е.М. да премине с управлявания от нея лек автомобил през кръстовището, блъскал по лекия автомобил, изкъртил с ръце задна регистрационна табела на автомобила, които действията извършил пред двете ѝ непълнолетни деца, намиращи се на задната седалка на автомобила”.

Действията на самата дама, врязала се в протеста, не се коментират от държавното обвинение.

Адвокат Полина Велчева

Арестуваният е Георги Георгиев, в момента работи като готвач, разказа пред бТВ неговият адвокат Полина Велчева. Двете обвинения са му повдигнати снощи, а, въпреки настояването на защитата на дамата-шофьор не са направени тестове за алкохол и дрога. Нещо повече, тя е влязла в Първо РПУ през служебния вход, без задължителната регистрация за посетители, а на адвокатката час и половина е била отказвана среща с клиента й.

Защитничката разказа, че Георги е бил част от протеста, за негова изненада един автомобил е минал през блокадата, незнайно как е стигнал до втората блокада пред посолството, хората са помолили госпожата да обърне, както са направили останалите. До този момент Георгиев не е знаел, че в колата има деца, шофьорката тръгва напред, по думите му пред него момиче е паднало пред гумите на автомобила. За самия него не е имало пряка опасност, но е било голяма суматоха, в този момент никой не е знаел какво ще се случи, дамата пали автомобила и тръгва, а хора е имало навсякъде.

И още: Георги Георгиев е категоричен, че не е блъскал и чупил,  бил е до колата, извикан е настрани от полицейските служители за извършване на справка, после са му казали, че вече е задържан и е откаран в Първо РПУ. До този момент няма доказателства лично той да е увредил колата и да е извършил хулигански действия. Не е видял децата, в един момент хората са започнали да  викат:  “Има деца!”

На въпрос дали знае коя е афектираната дама, адвокат Велчева отговори, че вчера я е видяла за първи път в Първо РПУ. Тогава жената и съпруга й извършили разпознаване на Георги Георгиев, като измежду четиримата представени им обвиненият единствен е бил без връзки на обувките. Това може да се приеме и за вид “жокер” при разпознаването и защитата е направила възражение.

Георги няма да се признае за виновен, категорична бе защитничката.

About De Fakto

Проверете също

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

  Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов …

Гешев е похвалил специализираната прокуратура пред президента на Евроджъст Ладислав Хамран

Главният прокурор Иван Гешев е имал работна среща с  президента на Евроджъст Ладислав Хамран, съобщи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.