Последни новини
Home / Законът / Таня Цанева, говорител на ЦИК: Избори от 48 часа е параграф 22. Мая Манолова: Ще е пладнешки обир на гласове

Таня Цанева, говорител на ЦИК: Избори от 48 часа е параграф 22. Мая Манолова: Ще е пладнешки обир на гласове

Defakto.bg

Според промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ,  изборният ден може да бъде удължаван до 48 часа при обявена извънредна епидемична обстановка в страната, както и връщане на хартиените бюлетини.   Предложенията коментираха пред БТВ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева и лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

Таня Цанева

Предложението при определени обстоятелства изборите да продължават 48 часа е параграф 22, защото не е ясно как ще се организират те, това заяви  Таня Цанева. Според нея машините би трябвало да се придобиват от държавата, а не от ЦИК, както се предлага, защото изборите са произвеждат не само от ЦИК, но и от много други органи.

Според говорителя на ЦИК, връщането на варианта за гласуване с хартиени бюлетини, наред с машините, ще намали нуждата от устройства за гласуване наполовина – 9500 вместо около 20 хил.  Като положителни моменти в предложените промени в изборни кодекс Цанева вижда във възлагането на одита и сертифицирането на държавен орган и опростяването на протоколите.  По думите й, въпреки усилията за обучение на членовете на секционните избирателни комисии, протоколите не са добре попълнени и са правени корекции, но не и манипулации.

Мая Манолова

Лидерът на гражданската платформа „Изправи се.бг“ Мая Манолова, заяви, че  при гласуване в два дни ще се извърши пладнешки обир, защото в нощта между двата изборни дни, ще се правят манипулации.

„ГЕРБ предлагат машинно гласуване във всичи секции над 300 души и лично всеки да избира с машина или с хартиена бюлетина ще гласува. Това, което ГЕРБ предлага ще бъде похищение, пладнешки обир на гласовете на българските граждани. Комбинацията от връщане на хартиените бюлетини и удължаване на изборния ден, те ще имат възможност през нощта между двата дни да дописват и надписват и да добавят бюлетини. Това са изключително опасни поправки,  коментира  Манолова.

За вчерашната акция пред ЦИК на гражданското сдружение, Мая Манолова обясни, че са искали да влязат на заседанието, за да накарат комисията да започне процедура за доставка на машини за гласуване. Преди две седмици горихме протоколи пред ЦИК, от изборите в София, които са надраскани и поправяни,  припомни Манолова. Според нея по този начин се нагласяват резултатите при предаването на протоколите. Машинните протоколи са ясни и прегледни, без възможности да бъдат откраднати гласове на един или друг кандидат,  каза Манолова.

ЦИК прилага изборния закон, в него се упоменава коя категория лица могат да присъстват на заседанията. Ако сдружение или граждани искат да проведат среща с ЦИК, най-вероятно ще направим такава среща,  отговори Таня Цанева. Тя припомни, че ЦИК е единственият орган, чиято заседания,  се излъчват онлайн.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.