Последни новини
Home / Законът / Антикорупционната комисия: Не приемаме ултиматуми, протестиращите нарушиха закона

Антикорупционната комисия: Не приемаме ултиматуми, протестиращите нарушиха закона

Defakto.bg

От Антикорупционната комисия излязоха с позиция по повод сутрешната блокада за около час на служебния вход на Комисията.  В нея се посочва, че  протестната проява е извършена в нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Обяснява се  защо лидерът на Гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев не е допуснат в сградата на Комисията. Посочено е, че в КПКОНПИ  уважават  правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на самата Комисия, но не  приемат „ултимативни искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да допуснат служителите до работните им места“.

По-рано днес Георгиев поиска среща с председателя Сотир Цацаров, за да го попита защо десетки сигнали за корупция на БОЕЦ са останали „без отговор“. В отговор от Комисията заявяват, че незабавна проверка показала, че от началото на годината са постъпили два сигнала за корупция за лица, заемащи висши публични длъжности, подадени от сдружението. По единия се осъществяват оперативни действия, а по другия проверката е прекратена, тъй като от БОЕЦ  са отрекли авторството на сигнала.

Защо не е била възможна среща Цацаров – Георгиев, от  антикорупционния орган отговарят с три снимки на самия Георгиев –  с Борисов,  с подсъдимия банкер Цветан Василев и с председателя на ВКС Лозан Панов.  Снимковият отговор не дава яснота коя от заснетите срещи е осуетила възможността за среща между Георги Георгиев и Сотир Цацаров.Или  всички заедно?  Какво компрометиращо има в тях или внушението е друго? Или трябва  да внимаваме с кого си снимаме, ако ще искаме разговор с председателя на КПКОНПИ?

Цялата позиция на Антикорупционната комисия: 

Днес сутринта група граждани, водени от Георги Георгиев, лидер на ГД „БОЕЦ“, блокираха за около час служебния вход на сградата на КПКОНПИ на пл. „Св. Неделя“ в столицата. По този повод, като и по повод отправените искания за влизане в тази сграда на протестиращите и за подаване на оставки, с твърдения, че десетки техни сигнали за корупция са останали „без отговор“, Комисията изразява следната позиция:

Блокадата на сградата е извършена в нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите, по начина, по който такива действия бяха предприети досега по отношение на Министерство на правосъдието и на Централната избирателна комисия. Ръководството на КПКОНПИ уважава правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на самата Комисия, но не може да приеме ултимативни искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да допуснат служителите до работните им места.  Протестните действия повлияха на нормалната работа и на друга институция с достъп през блокирания вход – Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което също се помещава на пл. „Св. Неделя“ № 6. Извършената незабавна проверка в дирекция „Противодействие на корупцията“ показва, че от началото на годината там са постъпили два сигнала за корупция за лица, заемащи висши публични длъжности, подадени от ГД „БОЕЦ“. По единия се осъществяват съответни оперативни действия, а по другия проверката е прекратена, тъй като от посочения подател /ГД „БОЕЦ“/ категорично са отрекли авторството на сигнала. Прием на г-н Георги Георгиев от председателя на КПКОНПИ е отказан не само поради правилата за достъп до сградата и осъществената незаконна блокада на входа й. Основната причина, поради която какъвто и диалог с този гражданин е недопустим, е видна от публикуваните по-долу фотографии, които са публично достъпни в интернет пространството.

КПКОНПИ изразява благодарност на служителите на МВР, които не допуснаха нарушения на обществения ред пред сградата днес. Уважение заслужава и трудът на хигиенистите, работещи в Комисията, на чиито труд се дължи почистването на фасадата от хвърляните по време на протеста хранителни продукти.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.