Последни новини
Home / Законът / Проверка установи: Десетки нарушения в качеството на течните горивата плюс данни за извършени престъпления

Проверка установи: Десетки нарушения в качеството на течните горивата плюс данни за извършени престъпления

Defakto.bg

За десетки нарушения на  техническите и качествените изисквания към течните горива, открити след възложени проверки  на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщи Върховна административна прокуратура. 

Установени са и данни за престъпление по чл.231, ал.1, вр. чл.228, ал.1 НК –  текстове, които визират престъпления в отделните отрасли, свързани с производството на недоброкачествени промишлени стоки и пускането им в продажба.  Проверките бяха разпоредени в средата на юни и за тези два месеца са били проверени 239 бензиностанции, 1  петролна рафинерия и 3 данъчни склада. Имена на компании в съобщението няма. В резултат от проверките е изтеглено от разпространение 39 183 литра гориво за дизелови двигатели. Сезирана е Върховна касационна прокуратура. 

Съобщението:

В изпълнение на акта по реда на надзора за законност във ВАП е получен доклад от ДАМТН.  В него са описани предприетите мерки. Проверени са 243 бр. обекти, сред които 239 бр. бензиностанции, 1 петролна рафинерия и 3 бр. данъчни складове.

Извършените проверки са планови, с вземане на проби – 230, от които 40 са завършили с доклад; съвместни проверки с МВР – 12, от които 1 с завършила с доклад. Извършена е и една по сигнал на граждани.

Взети са 371 бр. проби от течни горива, 128 бр. от  автомобилен бензин А-95Н, 3 бр. от автомобилен бензин А-100Н, 212 бр. от горива за дизелови двигатели  и 28 бр. от други горива ( гориво за извънпътна техника и трактори, гориво за промишлени и комунални цели, котелно гориво средно).

Установени са 10 бр. несъответствия с изискванията на нормативната уредба. В резултатите от доклада на ДАМТН пише още, че са регистрирани 8 бр. или 2,16 % несъответствия с изискванията за качество – от взетите и изпитани проби. Установени са несъответствия с изискванията за съдържание на биокомнонент – 2 бр, – 0,5 %, от взетите и изпитани проби.

Нарушенията са разкрити при изпитване на проби на гориво за дизелови двигатели от съответните обекти и се изразяват в несъответствия на изисквания за качество по показател – „пламна температура“ (0С), на изискването за съдържание на биогориво в течно гориво, на изискването за съдържание на биогориво в течно гориво по показател – „Съдържание на метилови естери на мастни киселини“ (FAME), на изискванията за качество по показател – „общо онечиствания“ mg/kg.

В резултат на проверките са наложени 15 бр. принудителни административни мерки както следва:

– 6 бр. задължително предписание за временно спиране разпространението на течно гориво и 2 бр. заповед за прилагане на принудителна административна мярка;

– 4 бр. задължително предписание за забрана разпространението на течно гориво  и  2 бр. заповед за прилагане на принудителна административна мярка;

– 1 бр. задължително предписание за изтегляне.

Съставени са актове за установяване на административни нарушения (АУАН) при установените несъответствия с изискванията на нормативната уредба, при извършените проверки през периода от 11.06.2020 г. до 11.08.2020 г., включително за установени несъответствия с изискванията за качество – 3 бр.

От ДАМТН са съобщили на ВАП, че предстоят съставяне и връчване на 5 бр. АУАН за установени несъответствия с изискванията за качество, както и  съставяне и връчване на 2 бр. АУАН за установени несъответствия с изискванията за съдържание на биокомпонент. Предстои и издаване на 8 бр. наказателни постановления за установени несъответствия с изискванията за качество на обща стойност 80 000 лв., както и издаване на 2 бр. наказателни постановления за установени несъответствия с изискванията за съдържание на биокомпонент на обща стойност 100 000 лв.

В резултат от проверките е изтеглено от разпространение 39 183 литра гориво за дизелови двигатели.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на съдия Галина Захарова за …

Формално и без мотиви ВСС подкрепи пред КС искането на Гешев срещу изслушването му в парламента

  Формално и без аргументи Висшият съдебен съвет изпрати становище до КС, в което подкрепя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.