Последни новини
Home / Законът / Проверка установи: Десетки нарушения в качеството на течните горивата плюс данни за извършени престъпления

Проверка установи: Десетки нарушения в качеството на течните горивата плюс данни за извършени престъпления

Defakto.bg

За десетки нарушения на  техническите и качествените изисквания към течните горива, открити след възложени проверки  на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщи Върховна административна прокуратура. 

Установени са и данни за престъпление по чл.231, ал.1, вр. чл.228, ал.1 НК –  текстове, които визират престъпления в отделните отрасли, свързани с производството на недоброкачествени промишлени стоки и пускането им в продажба.  Проверките бяха разпоредени в средата на юни и за тези два месеца са били проверени 239 бензиностанции, 1  петролна рафинерия и 3 данъчни склада. Имена на компании в съобщението няма. В резултат от проверките е изтеглено от разпространение 39 183 литра гориво за дизелови двигатели. Сезирана е Върховна касационна прокуратура. 

Съобщението:

В изпълнение на акта по реда на надзора за законност във ВАП е получен доклад от ДАМТН.  В него са описани предприетите мерки. Проверени са 243 бр. обекти, сред които 239 бр. бензиностанции, 1 петролна рафинерия и 3 бр. данъчни складове.

Извършените проверки са планови, с вземане на проби – 230, от които 40 са завършили с доклад; съвместни проверки с МВР – 12, от които 1 с завършила с доклад. Извършена е и една по сигнал на граждани.

Взети са 371 бр. проби от течни горива, 128 бр. от  автомобилен бензин А-95Н, 3 бр. от автомобилен бензин А-100Н, 212 бр. от горива за дизелови двигатели  и 28 бр. от други горива ( гориво за извънпътна техника и трактори, гориво за промишлени и комунални цели, котелно гориво средно).

Установени са 10 бр. несъответствия с изискванията на нормативната уредба. В резултатите от доклада на ДАМТН пише още, че са регистрирани 8 бр. или 2,16 % несъответствия с изискванията за качество – от взетите и изпитани проби. Установени са несъответствия с изискванията за съдържание на биокомнонент – 2 бр, – 0,5 %, от взетите и изпитани проби.

Нарушенията са разкрити при изпитване на проби на гориво за дизелови двигатели от съответните обекти и се изразяват в несъответствия на изисквания за качество по показател – „пламна температура“ (0С), на изискването за съдържание на биогориво в течно гориво, на изискването за съдържание на биогориво в течно гориво по показател – „Съдържание на метилови естери на мастни киселини“ (FAME), на изискванията за качество по показател – „общо онечиствания“ mg/kg.

В резултат на проверките са наложени 15 бр. принудителни административни мерки както следва:

– 6 бр. задължително предписание за временно спиране разпространението на течно гориво и 2 бр. заповед за прилагане на принудителна административна мярка;

– 4 бр. задължително предписание за забрана разпространението на течно гориво  и  2 бр. заповед за прилагане на принудителна административна мярка;

– 1 бр. задължително предписание за изтегляне.

Съставени са актове за установяване на административни нарушения (АУАН) при установените несъответствия с изискванията на нормативната уредба, при извършените проверки през периода от 11.06.2020 г. до 11.08.2020 г., включително за установени несъответствия с изискванията за качество – 3 бр.

От ДАМТН са съобщили на ВАП, че предстоят съставяне и връчване на 5 бр. АУАН за установени несъответствия с изискванията за качество, както и  съставяне и връчване на 2 бр. АУАН за установени несъответствия с изискванията за съдържание на биокомпонент. Предстои и издаване на 8 бр. наказателни постановления за установени несъответствия с изискванията за качество на обща стойност 80 000 лв., както и издаване на 2 бр. наказателни постановления за установени несъответствия с изискванията за съдържание на биокомпонент на обща стойност 100 000 лв.

В резултат от проверките е изтеглено от разпространение 39 183 литра гориво за дизелови двигатели.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.