Последни новини
Home / Законът / Софийска градска прокуратура поема разследването за смъртта на 19-годишен абитуриент от Велико Търново

Софийска градска прокуратура поема разследването за смъртта на 19-годишен абитуриент от Велико Търново

Defakto.bg
Христо Денев

Софийска градска прокуратура поема разследваенот за  смъртта  на 19-годишния абитуриент от  Велико Търново, лекуван от коронавирусна инфекция в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД, гр. Велико Търново.  Екип от прокурори ще работят по случая, съобщи  държавното обвинение.

 Христо Денев почина на 31 юли след 18-дневно болнично лечение. Съмнение, че смъртта е резултат от лекарска грешка, изрази бащата на момчето. Проверка започна Медицинският надзор, директорът на болницата д-р Стефан Филев се закани да съди бащата за уронване на престижа на лечебното заведение.

Веднага след постъпването на материалите в Софийска градска прокуратура наблюдаващите прокурори са образували досъдебно производство за това, че на 31 юли 2020 г. в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД гр. Велико Търново, поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, е била причинена смъртта на Х.И.Д. – престъпление по чл.123, ал.1 от НК.

Разследването по делото ще се извършва от следовател от следствения отдел при Софийска градска прокуратура. Предстоят множество процесуално-следствени действия за изясняване на обстоятелствата по случая и най-вече да се установи дали са налице допуснати от страна на медицински лица пропуски и грешки при лечението на пациента, които да са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт на младежа.

Заради значителната правна сложност на случая и необходимостта от предприемане на мерки за осигуряване на своевременно и законосъобразно извършване и приключване на разследването, е сформиран екип от прокурори от Софийска градска прокуратура, които да работят по него.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.