Последни новини
Home / Законът / Съдът не задържа обвинения за счупени стъкла на врязалия се в протеста автомобил, шофьорката Елена Мицева сама изложила децата си на риск

Съдът не задържа обвинения за счупени стъкла на врязалия се в протеста автомобил, шофьорката Елена Мицева сама изложила децата си на риск

Defakto.bg

СРС определи гаранция от 500 лева за Георги Георгиев

Има обосновано предположение обвиненият от прокуратурата протестиращ Георги Георгиев да е участвал в счупването на стъклата на автомобила, врязал се в протеста в понеделник вечерта край румънското посолство. В същото време, твърдо решена да действа по своите правила и давайки газ, шофьорката Елена Мицева е поставила част от хората в безалтернативна ситуация и с действията си е сама е изложила на риск собствените си две деца, пътували отзад.

Това обяви съдия Надя Бакалова от Софийския районен съд. Тя отказа поисканото от прокуратурата „задържане под стража“ за Георгиев и му определи гаранция от 500 лева, които да внесе в 7-дневен срок.

Определението може да бъде оспорено пред Софийския градски съд.

Не бях виждал такова ужасяващо нещо! – описа днес пред съда гледката на врязващия се в протеста автомобил Георгиев.

Защита, обвинение и журналисти в коридора на съда

Той е обвинен от Софийската районна прокуратура (СРП) за повреждане на въпросния лек автомобил (чл. 216, ал. 1 НК) и за хулиганство с особени цинизъм и дързост (чл. 325, ал. 2 НК).  Пред магистратите  отрече да е извършил което и да е от престъпленията, в което го обвиняват.

Налице е грешка в субекта на обвинението, заяви адвокатът му Минчо Спасов.

Събитието е известно – на 17 август вечерта протестиращите енти ден с искания за оставки на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев блокираха и кръстовището край румънското посолство. А видимо афектирана дама навлезе с автомобила си в тълпата, псува протестиращите и им показва среден пръст, огласявайки намерението си да мине през блокадата, което, в крайна сметка се и опитва да направи. На задната седалка се возят двете й деца, на предната – нейният съпруг. Сред „тълпата“ протестиращи също има деца.

Драмата приключи без жертви. А прокуратурата потърси наказателна отговорност за счупени стъкла на автомобила, отправени обиди и пречене да мине през кръстовището на Елена Мицева – името на въпросната дама бе официално огласено днес в съда. Никой от държавното обвинение дотук не е и намекнал за търсене на отговорност на шофьорката, застрашила не един живот и с действията си поставила в опасност сигурността на собствените си деца. В прочита на ПРБ тя е свидетел и жертва, въпреки депозирания още на 18 август сигнал срещу нея.

За нарушенията и отговорността на въпросната водачка вчера говори и ген.Валери Григоров.

Георги Георгиев е в ареста от понеделник вечерта – първо е задържан за 24 часа от МВР, после за 72 часа от прокурор. В съда днес го защитаваха адвокатите Полина Велчева и Минчо Спасов (някогашният депутат и шеф на вътрешната комисия на НС, активен участник в протеста).

Едно от доказателствата срещу него е направеното разпознаване от Елена Мицева и съпруга й Иван Мицев като човек, скачал върху предния капак и счупил стъклото на автомобила. (За разпознаването – по-долу).

Бях си тръгнал, върнах се, за да помогна да няма смазани и убити

В обясненията си пред съда Георги Георгиев заяви, че около 21,30 ч. в понеделник е бил пред румънското посолство, следвайки шествието на протеста и вече си е тръгвал. Каза също, че протестиращите са затворили платната за преминаване, но са пропускали линейки. Уточни – били са пропуснати и автомобилите, които в момента на блокадата са се оказали в средата на кръстовището, а останалите са правели обратен завой. Георги потеглил пеша в посока към центъра, когато чул силни писъци, тропане по кола, от протестиращите разбрал, че има човек под гумите. „Затичах се към дясната страна на колата, върху капака й вече имаше качени хора, изтичах да спрем колата, за да няма смазани и убити хора от превозното средство, което навлизаше все по-навътре в тълпата, гледката беше ужасяваща. Приближих се от дясната страна на колата, от която се возеше мъж, застанах на сантиметри пред предния капак, за да не позволим да гази хора. След известно време колата спря, бях леко паникьосан, досега не бях виждал такова ужасяващо нещо. От колата излезе жена, псувайки всички протестиращи и заяви, че ще мине през протеста. След заявленията, че не може да го направи, тя обяви, че ще го направи. Спорът се задълбочи, носеха се псувни, тя не остана по-назад. Започна тя с излизането от колата, както и да показва средни пръсти. После пак влезе в колата, звънна по телефона, започна да говори с някого, после пак излезе, продължаваше да вика ужасяващо и параноично“, разказа Георгиев пред съда.

Появява се полиция, един униформен го дърпа, иска му лична карта, задържа го без обяснения, натоварват го на бус и го откарват в Първо районно управление с белезници на ръцете.  Там известно време стои на пейка отпред, записват данните му, разбира, че е задържан за 24 часа. Георгиев разказа и че над 15 часа е бил оставен без вода и храна, дълго време до него не са допускали адвокат, на другия ден по обяд е свален в помещение, където имало трима цивилни (въпросното разпознаване), впоследствие е откаран в ареста на националното следствие със заповед за задържане за 72 часа.

„Категорично не съм се качвал на капака на колата, не съм чупил стъкла, по телевизионните кадри съм заснет къде съм“, заяви обвиненият. Каза и че в един момент отзад в автомобила видял детенце, попита: „Кой нормален човек би застрашил живота на толкова хора и на децата си?“. Додаде: „Имаше спътник отпред, мъж с очила“.

По настояване на защитата на заседанието е изгледан тв запис от станалото пред посолството. Прокуратурата не възрази – изискала е всички записи, които обаче са били приобщени към делото късно снощи и на които още не е извършена експертиза.

Няма да се укрие, но е опасен. Има право на свободно изразяване на позиция, но не и на агресия

Налице е обосновано предположение Георги Георгиев да е извършил престъпленията, в които е обвинен, пледира прокуратурата и настоя за „задържане под стража“.

Обоснованото предположение на този етап от разследването СРП извежда от разпитите на свидетелите Елена Мицева и Иван Мицев и на проведените от тях разпознавания на обвиняемия като лицето, което е блъскало по автомобила, стана ясно от идложението на прокурор Трифонова. Представа за обстановката на кръстовището е дала първата изготвена видеотехническа експертиза на наличните записите, а от изгледаното днес без експертиза не може точно да се изясни кой от заснетите е обвиняемият. Цитирани бяха и показания на свидетеля Васил Горанов – първоначално помислил хората от тълпата за провокатори, видял на капака на автомобила мъж, не е забелязал Мицева да го е блъснала, той се е хвърлил, колата не е давала газ. Потвърждава разменените псувни, но агресията е била срещу жената. Друг автомобил е пробил блокадата, закачил е леко един мъж и е продължил към „Шипченски проход“.

Наистина обвиняемият е упражнявал правото си на протест и свободно изразяване на позиция, според практиката на ЕСПЧ това е основно право, но то не трябва да се конфронтира с правата на останалите и трябва да е в рамките на закона, обяви обвинението. Продължи: „Границите на толерантност спрямо мирните събрания и протести по ЕКПЧ не могат да се противопоставят на защитата на легитимните цели за предотвратяване на безредици или престъпления и защитата правата и свободите на другите. От показанията на Мицеви се установява, че Георгиев е проявил грубост и буйство, незачитане на чуждото имущество и на правото им да имат позиция, различна от неговата, като въпреки многократните призиви на други протестиращи да се преустановят действията, защото в колата има малки деца, които плачат, агресията не е преустановена, повреждането на чуждото имущество продължава“.

Обвинението призна, че спрямо Георгиев опасност от укриване не е налице, но, въпреки чистото му съдебно минало смята, че на свобода той би могъл да извърши нови престъпления.

Престъпникът е друг

Срещу Георги има единствено показания от съпрузите Мицеви, при това давани на три пъти – на 17 август вечерта, на 18 август и при разпознаването, обяви адвокат Полина Велчева. Тя прикани да се вземат предвид първите показания, в които Елена Мицева описва покатерилият се върху капака на колата й като човек на около 50 години (Георгиев е в средата на 20-те години).

За разпознаването освен вече известното – че измежду четиримата представени на Мицеви мъже Георги единствен е бил без връзки на обувките, защитничката представи и други притеснителни факти. Като този – от момента на задържането до около полунощ Елена Мицева три пъти е влизала в Първо РПУ през служебния вход, а Георги е стоял с белезници на пейка отпред. Тя е можела много добре да огледа Георгиев, да го запомни, а  белезниците са подсказвали качеството му. 20 часа по-късно Мицеви го и посочват при разпознаването, а защитата моментално е възразила срещу начина на провеждане на процедурата.

Напълно съм съгласна с цитираните стандарти на Евросъда в Страсбург, но Георги Георгиев е бил в състояние на неизбежна отбрана, опитвал се е предотврати престъпление, имало е малки деца и извън колата, подчерта адвокат Велкова.

Доказателства срещу Георгиев няма, затова трябва да бъде освободен без мярка за неотклонение, настоя защитничката.

И напомни за приложения сигнал от самия Георги до прокуратурата срещу шофьорката, тръгнала да гази хора.

Заснетото от камерите потвърждава, че Георгиев не е участвал в разрушаването, стоял е отдясно на автомобила и се е появил там, след като колата е тръгнала да гази хора, категоричен бе и адвокат Минчо Спасов.  Към този момент стъклата на автомобила вече са били счупени от други протестиращи, опитали се да го спрат.

Спасов каза и:

„Извършеното от г-жа Мицева е престъпление, именно тя извършва истинското хулиганство. В чл. 43 от Конституцията правото на протест е въздигнат в основно политическо право, това са правели хората пред румънското посолство и именно Мицева с жестовете и виковете си е изразила явно неуважение към това тяхно право…. Нарушавали правото на останалите граждани спокойно да минат през кръстовището, което, според прокуратурата, правело протеста незаконен. Но според Закона за митингите, събранията и манифестациите преценката за незаконност се прави не от прокурора, не и от премиера, а от кмета – само той може и да прекрати протеста със заповед. Правото на гражданите да се придвижват, видите ли, било нарушено – Конституцията никъде не казва, че те имат правото да се придвижват непременно с МПС. Именно госпожа Мицева с хулигански подбуди е нарушила правата на всички протестиращи, надявам се представените материали да доведат до незабавно наказателно производство срещу нея. Налице е грешка в субекта“.

Искал е да защити живота на другите, но го е сторил по противоправен начин

На 17 август, прибиращата се от гостуване с лекия си автомобил Елена Ненчева Мицева, въпреки предупрежденията на протестиращите да не преминава, афектирана, че й се налагат чужди решения и решена да приложи своите, е дала газ и е поставила хората в безалтернативна ситуация. В същото време на задната седалка на колата й са пътували нейните две деца, а на предната съпругът й.

Това прие за установено съдия Надя Бакалова.

Както и че Георги Георгиев, който е бил до предната дясна врата на автомобила, е нанесъл няколко удара върху нея и е счупил стъклото на колата. От свидетелствата се установява, че е нанасял удари и по предното стъкло, но не е бил единствен. Обоснованото предположение да е извършил престъплението по чл. 216, ал. 1 НК – повреждане на чужда движима вещ обаче е налице и случаят не е маловажен, в този вид колата не може да изпълнява предназначението си.

Съдът обяви, че се основава изцяло на свидетелските показания, дадени по разследването и признава всички тях за достоверни и логични. А на изгледаните по време на днешното заседание кадри не са се виждали нанасяните удари и счупването на стъклото.

НО!

Твърдяните престъпления не са тежки. Освен това очевидно не може да става дума за хулиганство с особен цинизъм и дързост по чл. 325, ал. 2 НК, още по-малко за осъзната и целяна агресия в присъствието на двете непълнолетни деца на госпожата. „Елена Мицева сама е изправила пред риск собствените си деца, поставяйки се в ситуация да е обкръжена от уплашени и резтърсени хора, сред които и жени. Поведението на обвиняемия не разкрива агресия спрямо двете деца, нито цинизъм и дързост„, категоричен бе СРС.

От друга страна, дори и Георги Георгиев да е искал да защити обществения ред и живота на другите, го е сторил по противоправен начин, отсъди Надя Бакалова.

Тъй като обаче не са налице нито опасност от укриване, нито от извършване на престъпление на свобода, съдът определи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 500 лева.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.