Последни новини
Home / Законът / Вместо наркотици, полицията иззела от дома на активист на „Изправи  се. БГ“ уред за варене на компоти

Вместо наркотици, полицията иззела от дома на активист на „Изправи  се. БГ“ уред за варене на компоти

Defakto.bg

 Това е брутална полицейска репресия над беззащитни граждани, чиито син протестира срещу правителството, заяви  Мая Манолова

Борисов превръща държавата в трагикомедия, категорична е тя

Мая Манолова, лидер на „Изправи се. БГ“ на пресконференция от площад “Независимост“ обвини полицията в репресии срещу членове на „Изправи се. БГ“ заради участите им протестите.  Повод за това е „тарашът“ в дома на родителите на Тихомир Василев,  един от активистите на движението (на снимката вдясно ), който е адресно регистран на техния адрес. Манолова разказа, че 10 полицаи са нахлули в дома на майката на Василев, търсели наркотици, а в резултат на акцията са иззели уред за варене на компоти.  Заповед за претърсване и изземване не е имало.

В продължение на три часа са ровили из дома. Иззели са уред за варене на компоти, каза Манолова и призова шефа на полицията да покаже какъв е този толкова опасен уред.  Под  съда за варене на компоти е имало и уред за печене на чушки, който жената е отказала да даде доброволно, защото правилно е преценила, че няма да й бъде върнат на време, а е необходим заради потребностите на сезона.

„Това е терор“, коментира Манолова и обеща, че случаят ще завърши в съда по  Закона за отговорността на държавата. „В дома на беззащитното семейство, без Тихомир да е там, полицаите са тарашили три часа и половина, като са заплашили, че ще нарежат входната врата с флекс. Те са връхлетели в жилището със заповед към семейството на Тихомир „Ръцете на тила!„.   След като не са открили наркотици, те са накарали роднините на Тихомир доброволно да подпишат протокол за предаване на съд за варене на компоти.  Тарашили са дома, мазето и наето от семейството помещение. Това е не просто психически натиск, а брутална полицейска репресия над беззащитни граждани, чиито син е активист от протестите и към онзи момент не е бил в дома на майка си„, разказа  още Манолова.

Задочно тя се обърна към премиера:  „Борисов, нямаме никакво съмнение, че ти си разпоредил репресията и незаконните действия в дома на Тихомир, защото ти се хвалиш, че управляваш държавата, натискайки копчета. А МВР е на твое подчинение. Трагикомедията, в която превръщаш държавата ни, дава още по-силна мотивация да продължим да се борим за свободна и силна държава, в която хората могат свободно да протестират и да изразяват своето мнение и да ти искат оставката. „.

Манолова заяви, че откакто е обявила на 23 май участие на „Изправи се.БГ“ в изборите, активисти на платформата са подложени на същата полицейска репресия и скалъпени обвинения. Пред очите на полицаи са нарязани гумите на микробуса на друг активист на протестите – Никола Вапцаров, който всяка вечер е с тъпан на протестите (вляво на снимката). До микробуса са били оставени патрони от огнестрелно оръжие.

Тя добави, че в средата на юли е алармирала във Фейсбук за подготвен подобен тараш и в нейния дом. „Тогава Борисов не се осмели да изпрати полицаи в дома ми, може би защото знае, че нямам кюлчета злато в чекмеджето“, каза Манолова.

Междувременно МВР публикува на сайта си позиция на директора на ГДБОП гл. комисар Любомир Янев. Той отрича ГДБОП да е провеждала действия по претърсване и изземане по отношение на лице с инициали Т. В . Главната дирекция изпълнява задълженията си по план и реагира своевременно на всички сигнали, за да противодейства на разпространението и трафика на наркотици не само на територията на София, но и в цялата страна, зявява той.

По-късно в  предаването „Хоризонт за вас“  по БНР Тихомир Василев от „Изправи се.БГ“ коментира:

Колкото и да отричат от ГДБОП и от МВР, такава акция проведена. Дали са били те, не знам, защото съм извън София. Вкъщи е бил брат ми, аз не живея в този апартамент от поне 20 години. Явно са търсили нещо срещу мен, за да се покаже колко черни са хората, които участват в протеста. Те са обявили, че това е по сигнал. Прокурорска заповед не е показана… Това си обяснявам с протеста и активното ми участие в организацията, с грубия ми и пиперлив език. Явно са решили с елементарни прокурорски бухалки да действат… Всеки знае фолклора, че директорът на Девето районно е човек на Борисов, назначен от премиера… Държавата смърди навсякъде„.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.