Последни новини
Home / Законът / Съдебната охрана в Бургас поиска Данаил Кирилов да изпълни обещанията за повече щатове

Съдебната охрана в Бургас поиска Данаил Кирилов да изпълни обещанията за повече щатове

Defakto.bg

Увеличение на щата и изравняване на социалния им статус с този на надзирателите поискаха близо 40 служители на Съдебната охрана в Бургас пред Съдебната палата в града. Те настояха да  бъдат изпълнени поетите ангажименти от страна на министъра на правосъдието в това отношение. Ако исканията им не бъдат изпълнени, служителите на “Съдебна охрана“, са готови да организират национален протест.

Тази сутрин пред БТВ  председателят на УС на синдикат “Охрана” Петко Чалъков заяви, че  Данаил Кирилов не е изпълнил обещанията за увеличаване на щатовете в цялата страна, а  диалог с него няма.

В началото на годината Данаил Кирилов подписа  споразумение между министерството и трите синдиката към затворите, което трябваше да гарантира защита на социално- икономическите и професионални права и интереси на работещите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) и в Главна дирекция „Охрана”(ГДО).  Тогава министър Кирилов обеща поетапно “запълване” на щатове, но спрямо работещите в съдебната охрана  ангажиментът не е изпълнен.  Няма диалог с министър Кирилов и се нарушават договореностите за сътрудничество, подчерта Петко Чалъков.

С 66 души да бъде увеличен щатът на съдебната охрана за цялата страна – е едно от основните искания на служителите. В някои съдилища в страната се налага един човек да охранява цяла сграда, обясни  Петко Чалъков.   Освен това от синдикат „Съдебна охрана“ настояват да получат допълнително средства за работа на първа линия с опасност от заразяване с Covid-19, тъй като такива средства са били предвидени допълнително като възнаграждение за надзирателите.

Според Чалъков подходът не е еднакъв към  служители на двата синдиката – на Съдебната охрана и на надзирателите.

Не сме писани в този проект на Постановление от 31 юли на Министерския съвет. Нашият министър не участва ли в Министерския съвет? Защо е подадена само едната Главна дирекция, другата къде е?  В един момент се наливат огромни пари в едната Главна дирекция, което е пълно безумие. На тях са отпуснати над 15 млн. лв. повече, разделени по две програми – едната е за затворите, където се дават 10 млн. лв., а другите 5 млн. лв. са за арестите и пробацията. А на нас не е отпуснато нищо. Така се получава разлика в заплатите и то голяма“, обясни  той.  Очаква се протестите, засега под формата на открити събрания, да продължат и в София.

 

About De Fakto

Проверете също

“Боец” сезира институциите да оспорят пред КС заличаването на депутати и заместването им с други

Гражданско сдружение “Боец” сезира върховните съдилища, главния прокурор, парламента и президента да оспорят пред Конституционния …

Избирателният подход на прокуратурата по избори

Иван Брегов,  Институт за пазарна икономика Купуването и продаването на гласове е престъпление. Този принцип, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.