Последни новини
Home / Законът / Адвокати питат: За 14 години колко средства и по какви проекти са изхарчени за електронно правосъдие?!

Адвокати питат: За 14 години колко средства и по какви проекти са изхарчени за електронно правосъдие?!

Defakto.bg
Адв. Искра Кишкова

На 04 юни на заседание на Пленума на ВСС бе обявено, че няма връзка между единната информационна система на съдилищата ( ЕИСС) и единния портал за електронно правосъдие.   В резултат –  никакви електронни услуги няма да бъдат достъпни до граждани и адвокати, казват адвокатите от „ЕЛЕКТРОННА НАЦИОНАЛНА АДВОКАТСКА ПЛАТФОРМА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО .

По този повод  в писмо до представляващия ВСС Боян Магдалинчев те  питат каква е похарчената сума  за електронно правосъдие от 2006 г. до 2020 г.  и по какви проекти са харчени средствата.  Писмо  със същите въпроси е изпратено и до правосъдния министър Данаил Кирилов.   Питането е по Закона за достъп до обществена инфорамция и е подписано от Искра Кишкова, председател на сдружението.

В началото на юли месец омбудсманът Диана Ковачева къщо изпрати писмо до представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев с въпрос на какъв етап е процесът по въвеждане на електронното правосъдие у нас и кога то ще заработи на пълен капацитет. Тя припомни, че още  като правосъден министър  е внесла първата за страната ни концепция за електронно правосъдие, приета с решение на Министерския съвет през ноември 2012 г.

 

Цялото  писмо на адвокатите:

Г-н Магдалинчев,

На проведено заседание на Пленума на ВСС на 04.06.2020 г. /стр.79- 81 от протокола/ г-жа Гергана Мутафова съобщава, че ЕИСС /единната информационна система на съдилищата/, за която е стартирано пилотно въвеждане в няколко съдилища, не е свързана/интегрирана с ЕПЕП /единния портал за електронно правосъдие. По тази причина единният портал, чрез който адвокати и граждани следва да имат достъп до електронните досиета по делата и да ползват електронни услуги /електронно уведомяване, електронно депозиране на книжа по дела и пр./, на практика, няма да осигури нито размяна на съобщения, нито размяна на книжа.
Въпросът за извършване на процесуални действия в електронна форма продължава да не е решен и видно от протеклата дискусия сред членовете на ВСС, Пленумът е наясно, че за пореден път няма да бъдат  изпълнени изискванията на Закона за съдебната власт относно възможностите на ЕПЕП към 01.01.2021 г. Съгласно Чл. 360в. (2) от Закона за съдебната власт: ( сила от01.01.2021 г.) Единният портал за електронно правосъдие е информационна система, чрез която се осигурява възможност за:
1. заявяване на извършването на удостоверителни изявления в електронна
форма;
2. извършване на процесуални действия в електронна форма;
3. връчване на съобщения и призовки;
4. достъп до поддържаните от органите на съдебната власт електронни дела
и публични регистри.

Във връзка с горното, моля по реда на ЗДОИ да ни бъде предоставена по електронен път на електронна поща: [email protected] следната информация за периода от 2006 г. до 2020 г.:

1. Колко и какви /като наименование и предмет/ проекти са финансирани от ЕС и държавата по Оперативна програма „Административен Капацитет“ и Оперативна програма „Добро управление“, които да са свързани с електронното правосъдие. Има ли други оперативни програми, по които са планирани и/или изразходвани средства за или свързани с електронно правосъдие, за изграждане и разширяване  а информационна и комуникационна структура на съдилищата, за  осигуряване на достъп на граждани и адвокати до информация, електронни услуги и електронно правосъдие. Молим да посочите всеки
един проект със срок за изпълнение и с информация дали е приключил с приемане на извършената работа, а ако не е приключил – кога трябва да приключи.

2. Кои изпълнители и подизпълнители са работили по проектите /като бъдат  посочени по видове проекти/.

3. Какви средства са изразходвани по всеки един проект и какви средства предстои да бъдат заплатени по незавършени проекти, ако има такива – като бъде посочено отделно участието на държавата и фондовете на ЕС.
4. Налице ли са проекти и ако има такива с какъв предмет, по които към момента тече процедура по кандидатстване за финансиране.

Молим информацията да бъде предоставена в табличен вид с подробно посочване на страните по всеки отделен проект, на ползвателите по всеки проект, на датата на сключване на съответния договор и срока за неговото изпълнение, включително изразходваните средства, предстоящите за плащане, ако има такива.
В случай, че не може да бъде изготвена подробна справка за исканата информация, молим да ни бъдат предоставени копия от всички договори, които са сключени по оперативни програми и които имат за предмет или са свързани с въвеждането на електронно правосъдие, както и справки за изплатените по тях суми.

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.