Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът от Шипка: Пътят към конституционни промени минава през оставка правителството и саморазпускане на парламента (словото)

Президентът от Шипка: Пътят към конституционни промени минава през оставка правителството и саморазпускане на парламента (словото)

Defakto.bg
22 август, 2020 г.,  Шипка – чествания на 143-годишнината от Шипченската епопея пред Паметника на свободата на историческия връх. Снимки: Прессекретариатът на държавния глава

Пътят към конституционни промени минава през оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори. Това заяви държавният глава Румен Радев  на път за честванията на 143-годишнината от Шипченската епопея пред Паметника на свободата на историческия връх.    В подножието на историческия връх  Радев коментира, че отмяната на масовите тържества, които държавната и местната власт традиционно организират, не може да спре свободната воля на хората да почетат саможертвата на героите. Той  коментира протестите и реакцията на правителството и подчерта, че с предложените промени премиерът цели личното си оцеляване за сметка на обществото.

Предложенията за промени в Конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото. Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз и се опитва да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова Конституция. Днешният парламент е дискредитиран, той е загубил и легитимност и достойнство – виждате как партии сменят позициите си през 24 часа и се превръщат все повече в символ на самоунижението“, заяви президентът.

Управляващите повториха срамния сценарий от 3 март, когато всички планирани  чествания и в столицата, и в страната бяха разрешени и се проведоха, а целта беше президентът да не се качи на Шипка и да не говори,  каза  още  той  в отговор на журналистически въпрос.

Ако беше толкова загрижена за здравето на хората, властта нямаше да проведе своето масово партийно струпване преди няколко седмици„, допълни държавният глава.  „Честванията на Шипка са вековна традиция. Тук се ражда свободна България“, подчерта  Радев. „Всеки български гражданин има право да изрази своята свободна воля и да почете този празник“, категоричен бе той.

Радев е патрон на честването, посветено на епичните августовски боеве за отбраната на прохода Шипка от времето на Руско-турската освободителна война.  Той беше посрещнат след изкачването на стъпалата до Паметника на свободата с аплодисменти и възгласи: „България“.

Ето какво заяви в словото си президентът Радев:

С вяра в собствените сили и единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството

Скъпи сънародници,

Скъпи българи,

143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. И днес хиляди изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните.

Родината възкръсна на картата на Европа благодарение на победата на Русия над Османската империя. Но именно тук, в августовския зной на 1877 година нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си.

„Шепата спартанци“, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои дори не са виждали Родината, за която ще дадат живота си.

Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят?

Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес.

Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета.

Пет века не изтриха тяхното самочувствие на достойни българи и те не чакаха да чуят какво мислят Великите сили за свободата българска. Нито разчитаха на тях.

Те не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в мизерия.

Вековете на робството не угасиха вярата им, че е възможна свободна и справедлива България.

Нашите опълченци не се криеха зад гърба на могъщата армия на Царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната свобода. По тези скали, по тези урви, те воюваха и умираха, отдавайки живота си, но никога не се предадоха. Воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и  платиха  с живота си за тази свобода.

С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството.

С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България!

Поклон пред героите!

Да живее България!

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.