Последни новини
Home / Законът / Доц. Христо Христев: Подходът за съвещанието на прокурорите, поставя прокуратурата на терена на политиката

Доц. Христо Христев: Подходът за съвещанието на прокурорите, поставя прокуратурата на терена на политиката

Defakto.bg

” Може да се очаква, че към обществото ще бъде отправено послание за политическа атака към прокуратурата. Самият подход, който е избран за провеждането на този форум, неговият формат – поставя прокуратурата на политически терен.“  Това коментира пред БНР  доц. Христо Христев, преподавател по европейско право в Софийския университет “Св. Климент Охридски” по повод националното съвещания на прокурорите, свикано от Иван Гешев заради критиките срещу прокуратурата, които застрашавали нейната независимост.

Христев  допълни, че това позициониране не идва „от президента или от някой, който отправя критики към това как е уредена и как функционира прокуратурата“. 

Ако търсим отговор на въпроса има ли все по-явни пресечни точки между политическата среда и функционирането на българската прокуратура, тъжният отговор е, че поставянето на прокуратурата на политически терен започна ясно да се вижда по времето на мандата на предишния главен прокурор и придоби особено категорични измерения по времето на сегашния главен прокурор.  И като публични послания, и като серия от едни или други публично извършвани действия на прокуратурата.“

Относно свиканото за днес националното съвещание на прокуратурата, доц. Христо Христев отбеляза, че правната рамка, която определя функциите на прокуратурата, не съдържа подобен формат. “Това, което предприема главния прокурор,  е добре да подчертаем,  няма опора в правната уредба  –  нито в Закона за съдебната  власт, нито в Наказателно-процесуалния кодекс. Конституцията ясно е определила правомощията на прокуратурата”.

Такъв тип събиране на значителен брой прокурори би било оправдано при необходимост от обучение или уеднаквяване на практика, „ако под някаква форма ще се синхронизира работата на държавното обвинение, но в рамките на неговите правомощия“,  уточни доц. Христев.

„Ако анализираме има ли проблеми в България, в порядък, тежък, съотносим към чл. 7 от Договора за ЕС (темата на националното съвещание е посветена на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз – бел. ред. ), има ли проблеми във функционирането на правовата държава – те трябва да се търсят в това съществуват ли рискове за независимостта на съдилищата, на съдиите, в сегашната уредба на прокуратурата, в мястото ѝ в съдебната система, във възможността ѝ да влияе върху управлението на съда чрез Висшия съдебен съвет“, коментира Христо Христев пред “Хоризонт”.

Ако приемем, че мястото на прокуратурата е в съдебната система, то с оглед на йерархията, централизацията и единоначалието, стои въпросът има ли достатъчно гаранции за независимостта на отделните прокурори, допълни доц. Христев.

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.