Последни новини
Home / Законът / Министър Данаил Кирилов разчита на „некорумпиран политически дебат“ за Конституцията

Министър Данаил Кирилов разчита на „некорумпиран политически дебат“ за Конституцията

Defakto.bg

Две работни групи стоят зад предложението на ГЕРБ за нова Конституция – това заяви  правосъдният министър Данаил Кирилов, който бе гост на националното  съвещание на прокурорите. Отказа да съобщи имената на авторите, но не скри, че е  бил част от екипа. „Поемам отговорност в моята част, не се крия, но не се и афиширам„, добави Кирилов без да уточни  какво е участието му в проекта за нова Конституция.

На въпрос за критиките на експерти и политици към проекта за нов Основен закон правосъдният министър коментира:

Каквото и да изпълним, пак ще се измисли проблем, за който да се уведомяват европейските институции, да се твърди, че е засегната независимостта. Защо? Защото, ако се приеме, че всичко е изпълнено коректно, едни хора просто се страхуват, че няма да имат теза, няма да имат работа. Аз разчитам само на един разумен, открит, непредубеден, некорумпиран политически дебат„.

Той обърна внимание и на позицията на ПРБ, приета на съвещанието: „Като отговор на нашето предложение бяха и декларациите на прокурорите, защото и те се чувстват засегнати от нашето предложение“. Не се разбра от какво са недоволни представителите на обвинението, които по проекта-ГЕРБ  за конституция получават  оспорвана от капацитетите  законодателна инициатива в лицето на прокурорскта колегия. А  двете работни групи, споменати от министъра,  не са посегнали на нито едно от правомощията на Главния прокурор, които са реално препятствие пред  възможността независимото разследване да стане законова реалност.

На въпрос защо е нарекъл Христо Иванов (по повод акцията в „Росенец“)  Спондж Боб, ( анимационен герой от филма „Спондж Боб Квадратни гащи“), Кирилов заяви:

На мен членовете на една партиия година и половина напоително ми викат  Барни Ръбъл (бел. ред – друг популярен анимационен герой от филма „Семейство Флинтстоун“)  – аз за няколко часа нарекох колега Спондж Боб,  а те виждате колко яростно и честолюбиво реагират.  

Кирилов обясни, че имал списък  на 250 души,  които редовно му викат Барни Ръбъл  и обеща, че ще го публикува.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.