Последни новини
Home / Законът / ЧСИ намали хонорара на адвокат на Гешев

ЧСИ намали хонорара на адвокат на Гешев

Defakto.bg

Пореден епизод от казуса за „и циганите правят така по дела“

Частен съдебен изпълнител (ЧСИ) частично удовлетвори искането на ромския активист Христо Николов и намали хонорара на Иван Гешев за адвокат.

Главният прокурор Иван Гешев

Това е пореден епизод от битката, тръгнала от изявлението на настоящия главен прокурор „и циганите правят така по дела“. За оценката, направена от Иван Гешев миналия април в интервю по БНТ (тогава все още като зам.-главен прокурор), Христо Николов му потърси сметка за дискриминация. Но загуби – последователно Комисията за защита от дискриминация, Административен съд – София-област, а накрая и Върховният административен съд третираха гешевото изказване като част от свободата му на изразяване и не откриваха в него нищо нередно,  камо ли специална насоченост и унизително отношение към ромите чрез поговолното им приравняване на престъпници. А ВАС дори обяви, че функционалният имунитет на Гешев го е пазел от образуването на подобни съдебни производства, допълнително се позова и на новата забрана в Закона за съдебната власт магистратите у нас да отговарят за дискриминация при изпълнението на службата (без коментар дали интервютата са част от службата).

Жалбоподателят Христо Николов

Де факто подробно проследи развоя на съдебната сага, както и последиците – след окончателното решение на ВАС срещу жалбоподателя Николов бе образувано изпълнително дело за присъдения на Гешев адвокатски хонорар от 600 лева. Като първоначалната сума в крайна сметка нарасна на 1 226,03 лева и то при доброволно изпълнение. Активистът Николов я плати в определения му от ЧСИ Владимир Цачев срок. Но оспори разчетите за новия адвокатски хонорар за защита на обвинител № 1, този път за образуване и „процесуално представителство“ по изпълнителното дело, възлезли на 360 лева, с ДДС. И настоя този разход да бъде сведен до минимума по действалата до 14 август Тарифа 1 на Висшия адвокатски съвет, който е 120 лева. Още повече, че усилията по изпълнението са били сведени до молбата за образуване на такова дело – шанс за издължаване без намеса на съдебен изпълнител не е имало, затова пък преди отправянето на покана за доброволно изпълнение „длъжникът“ се е озовал с частична възбрана върху жилището му и запор на банкова сметка.

По закон по възражението се произнася първо ЧСИ, последната дума е на Софийския окръжен съд. А спорът далеч не е паричен, той е все принципен.

В полученото от Христо Николов постановление частният изпълнител частично уважава негоното искане и намалява възнаграждението на адвокат Павел Смолички за образуване и процесуално представителство по изпълнително дело от 360 лева с ДДС на 240 лева с ДДС. Постановлението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от съобщаването му пред Софийския окръжен съд.

В постановлението си ЧСИ заявява: счита, че минималният размер от 120 лева по действащата към момента на образуването на изпълнителното дело и доброволното изпълнение Тарифа за минималните размери на адвокатските възнаграждения е прекалено ниско и отказва да намали възнаграждението за адвокат до този размер. „Отчитайки факта, че длъжникът плати доброволно и не се налагат други изпълнителни действия и по-нататъшно ангажиране на адвоката, считам, че е възможно да се намали възнаграждението от 300 лева на 200 лева, което считам за съразмерно и справедливо намаление, съобразено и с последващите изменения, съгласно които минимумът е вече 400 лева – 200 лева за образуване и 200 лева за водене на делото. Върху тази сума се начислява ДДС, което не е възнаграждение, а дължим към държавата данък и определям сумата на 240 лева с включен ДДС“, се казва в постановлението.

И още: „Съгласно чл. 79 ГПК всички такси и разноски в изпълнителното производство са за сметка на длъжника, платил след започването на изпълнението, независимо дали е извършил плащането пряко на взискателя или сумата е постъпила по изпълнителното дело, като в случаите, когато изпълнението се извършва от частен съдебен изпълнител, длъжникът дължи такса и при плащане в срока за доброволно изпълнение.“

В постановлението се заявява също, че по изпълнителното дело е представен договор между Иван Гешев и защитника му за хонорар от 300 лева за изпълнителното дело. ЧСИ признава, че минимумът по действалата и актуална към момента на конкретното дело адвокатска тарифа е 120 лева, но определя сумата като „напълно символична и не отговаря на никаква критерии за заплащане на юридически труд“. В случая адвокатът на Гешев е положил труд не само да напише молба за образуване на изпълнително дело, но и да проучи имотната партида на длъжника, да посочи имот за възбрана, да поиска конкретен определен изпълнителен способ и да обективира искането си в изрична молба по делото, извън първоначалната.

Това е положението. Засега.

About De Fakto

Проверете също

Съдии и прокурори от 7 европейски държави са на работно посещение в Окръжен съд – Варна

По покана на Окръжен съд – Варна от 4 до 8 юли на работно посещение …

Йорданова: Увеличението на заплатите в ГДО и ГДИН може да е факт още от 1 юли при план за ефективна реформа

Заплатите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) могат да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.