Последни новини
Home / Законът / ВМРО и НФСБ подкрепят ГЕРБ за промени в Конституцията, но под условие – да бъдат приети и техните предложения

ВМРО и НФСБ подкрепят ГЕРБ за промени в Конституцията, но под условие – да бъдат приети и техните предложения

Defakto.bg
Един финансист – Менда Стоянова, един лекар – Даниела Дариткова и един инженер- Цвета Караянчева, провеждат консултации за промени в основния закон. От юристи нужда няма. Снимка Велислав Николов

Въпреки критиките на професионалната юридическа общност за промени в Конституцията  без да е проведен обществен дебат и експертен анализ,   опитите на управляващите в тази посока продължават.  Очаквано във вторник  ГЕРБ (95 депутати) получи получи подкрепа от коалиционните си партньори – НФСБ (9) и ВМРО (12),  но под условие  – да бъдат възприети и техните предложения. Идеите за поправки в основния  закон на коалиционно ниво започват да се трупат като рецепти за готварска книга.

Депутатите от НФСБ обещаха подкрепа, но ще настояват да се отразят и техни предложения – пенсията да е 70 на сто от минималната работна заплата,  да има образователен ценз за гласуване и да се регламентира общественополезен труд. Настояват също да се запазят три фундамента в конституцията – за националната държава с официален език  българския и  традиционна религия – православието.

След 45- минутна среща на ГЕРБ с ВМРО се разбра,  че „воеводите“ настояват в проекта да се върне преамбюла на Конституцията, който отпадна от проекта на ГЕРБ.  По този въпрос е постигнато съгласие.   От ВМРО също настояват прокурорските и съдийските съвети да имат законодателна инициатива само  по въпроси, които засягат Закона за съдебната власт , но не и закони като  НК и НПК.

От  ВМРО поставиха  условие – в новата Конституция да влязат и шестте предложения на партията –  да се въведе образователен ценз и задължително гласуване,  връщане на наборната военна служба, гарантиран брачен съюз само между мъж и жена, президентът да има право на законодателна инициатива  и вот на недоверие, както  и да се запишат гаранции за правата на всички граждани, независимо от  етноса им.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Даниел Дариткова заяви, че внесените от ГЕРБ промени в момента търпят правно-технически корекции, каквото и  да означава това.   „Проектът, който бяхме депозирали първоначално в Народното събрание, за да имаме основа, върху която да предизвикаме останалите партии за дискусия, в момента търпи правно-техническа корекция. Имаме екип, който изглажда някои от правно-техническите проблеми в този първоначален проект. Ще чуем и всички предложения от парламентарните групи, с които се срещаме днес и независимите депутати„, каза Дариткова. Отворени остават поканите към БСП и ДПС.

Понастоящем ГЕРБ и коалиционните им партньори от „Обединени патриоти“ имат 116, вероятно партията на Марешки (12) ще  осигури останалите до 120,  гласове могат да дойдат и от независимите депутати (9).  Ако необходимите подписи  бъдат събрани, в срок от 2 до 5 месеца трябва да бъде обсъдено решение за свикване на ВНС. След тази процедура обаче ще са им нужни 160 гласа, за да свикат Велико народно събрание.  Това значи, че ДПС (25) също трябва да се присъедини към искането на ГЕРБ за нова Конституция.

От БСП (78) вече обявиха, че няма да участват по никакъв начин в намерението на управляващите да променят основния  закон.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.