Последни новини
Home / Законът / Въпроси от протеста: Живее ли главният прокурор Иван Гешев в резиденция “Бояна” и по каква причина?

Въпроси от протеста: Живее ли главният прокурор Иван Гешев в резиденция “Бояна” и по каква причина?

Defakto.bg
Адв. Николай Хаджигенов

На фона на вчерашното Национално съвещание на прокурорите в резиденцзия “Бояна” и уверенията  на 700 прокурори и следователи,  че  държавното обвинение е стожер на законността и мястото  му е в съдебната,  не в изпълнителната власт,  адвокат Николай Хаджигенов постави серия въпроси,  които засягат именно отстоянието на прокуратурата от политиката, макар и в битов аспект.

От името на т.нар. Отровно трио, което вече 48 дни подкрепя искания за оставките на премиера Бойко Борисов и на Иван Гешев, адвокатът внесе  в Министерския съвет и прокуратурата питане по Закона за достъп до обществена информация.

Въпросите са:

Живее ли главният прокурор Иван Гешев в държавна резиденция “Бояна”?

По силата на каква нормативна уредба е разрешено обитанието му на Дом № 5″?

Имал ли е друг главен прокурор подобна привилегия?

Извършен ли е ремонт на Дом № 5 и на каква стойност?

Проведен ли е търг за ремонта и ако да – кой го е спечелил?

Охраняван ли е Иван Гешев от служители на Бюрото за защита на свидетели на територия, която се охранява от Националната служба за охрана?

От бюджета на прокуратурата ли е платен ремонт на Дом № 5?”

Хаджигенов илюстрира  въпросите си с пример от живота на покойния италиански прокурор от Сицилия :  ” Джовани Фалконе живееше в казарми при карабинерите, защото се бореше с мафията. Иван Гешев пази мафията, затова мафията го взе при себе си”.

На вчерашното съвещание един  прокурор цитира доклад на Европейската мрежа на съдебните съвети, според който “ за да се постигне независимост на прокурорите, държавите се нуждаят от мерки, които да осигурят възможност на прокурорите да осъществяват основната си дейност без влияние и намеса на законодателната и изпълнителната власт. Решение, различно от това, би създало положение на зависимост или задължение към орган извън съдебната система, заяви прокурорът.

Дали  у нас правителството е приело, че мерките за независимост на прокурорите включават и битовото обгрижване на главния прокурор – предстои да разберем от официалните власти.

Резиденция „Бояна“ е архитектурно-парков комплекс,  който служи за официална резиденция на президента, вицепрезидента и правителството. Състои се от няколко сгради, в една от която се помещава Националният исторически музей, една е с представителни функции,  няколко вили, хотелска част. Охранява се от НСО.

 

About De Fakto

Проверете също

Допълнителни часове за кандидати за гражданство през октомври дават от Министерство на правосъдието

Компенсират забавяния заради извънредното положение и епидемичната обстановка Министерство на правосъдието създаде опция за скъсяване …

Комисията ЛИБЕ гласува “за” мониторинг над България, Екимджиев зове адвокатите на стачка срещу Иван Гешев

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент се очаква да гласува …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.